Στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο του 2020 βρέθηκε η λίρα την Τρίτη, καθώς οι traders «ζυγίζουν» τα σχέδια της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων. Οι προσεγγίσεις των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να γίνουν γνωστές αυτήν την εβδομάδα, καθώς τόσο η Fed όσο και την BoE ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η λίρα υποχώρησε έως και 0,6%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,2064 δολάρια, ανεβάζοντας τις απώλειες που έχει καταγράψει φέτος σε σχεδόν 11%.

Το νόμισμα δέχεται πιέσεις από την τόνωση του δολαρίου, αφού ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο τροφοδότησε τις προσδοκίες για πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της Fed.

Στο μεταξύ, μετά τα στοιχεία της Δευτέρας που έδειξαν μια αιφνιδιαστική συρρίκνωση στην βρετανική οικονομία τον Απρίλιο, αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Τράπεζας της Αγγλίας  μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση για την αύξηση των επιτοκίων. Πέρα από αυτά, η στερλίνα αντιμετωπίζει επίσης πολιτικούς κινδύνους, όπως η αβεβαιότητα για την τύχη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

naftemporiki.gr

Πηγή