Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αναστάτωση στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων (για χαοτική κατάσταση μιλούν οι αναλυτές) κτύπησε και τα ελληνικά ομόλογα σήμερα με την απόδοση του 10ετους να φτάνει στο 5,08% αλλά μετά να ισορροπεί χαμηλότερα. Η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε αγορές 5 δις στερλινών σε βρετανικά ομόλογα φρέναρε την εκτόξευση των αποδόσεων και ηρέμησε τις κεφαλαιαγορές.

Άνοδο στις αμερικανικές αγορές, μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στις ΗΠΑ, οι δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά αφού έχουν ήδη καταγράψει το χειρότερο μήνα (Σεπτέμβριο) μετά τον Μάρτιο 2020 με τον Dow Jones να έχει μηνιαία υποχώρηση πάνω από 7% και να κινείται πλέον στα επίπεδα Νοεμβρίου 2020. Στις 17.30, ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,18% και ο S&P 500 άνοδο 0,32%.  
 
Η ήπια ανοδική κίνηση στις αμερικανικές αγορές αποδίδεται κυρίως στην αναζήτηση ευκαιριών σε μετοχές που έχουν καταγράψει απώλειες πάνω από 25-30% μέσα στο 2022. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν να υποχωρούν κάτω από τις νέες συνθήκες ενεργειακού χάους που προκάλεσε η καταστροφή του αγωγού Nord Stream. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επιθετική πολιτικής με αύξηση επιτοκίων αλλά ταυτόχρονα οι επενδυτές περιμένουν μήνυμα για νέες επαναγορές ομολόγων (κατά τα πρότυπα της BoE) για τον περιορισμό της εκτίναξης των αποδόσεων. Στις 17.30, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραφαν ήπια υποχώρηση λόγω της αύξησης αγοραστών. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 0,17%, ο CAC 0,33%, ο Eurostoxx 50 (-0,29%) ενώ στο -0,7% υποχωρούσε ο ιταλικός MIB.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε έντονα πτωτικά στις 785 μονάδες και φλερτάροντας τις 780 μονάδες. Όμως η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος και market making σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν σε ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη και επιστροφή του πάνω από τις 790 μονάδες όπου και παρέμεινε για το διάστημα μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 791,42 μονάδες με υποχώρηση (-0,88%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,97%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 0,6%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες και ειδικά σε δεικτοβαρείς μετοχές παρατηρήθηκε αυξημένη μεταβλητότητα. Ανοδικά τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι πετρελαϊκές (1,95%) μετά μεγάλη περίοδο πίεσης, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (1,76%) και ‘ανέπνευσαν’ οι τηλεπικοινωνίες (0,35%) με την άνοδο του ΟΤΕ. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν τα τρόφιμα-ποτά (-4,01%), οι τράπεζες (-2,11%), το Εμπόριο (-1,37%) και πρώτες ύλες (-1,11%).

Το επιλεκτικό ή έστω και στοχευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να εκληφθεί ως μία είσοδο στην περίοδο του stock picking που θα βλέπουμε πτώση σε δείκτες και άνοδο σε συγκεκριμένες μετοχές που έχουν αξία και προοπτικές.

Πηγή