Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι διακυμάνσεις Γενικού Δείκτη, επιμέρους δεικτών και μετοχών ήταν πολύ χαμηλές και ουσιαστικά διεκπεραιωτικές για να παραμείνουν οι μετοχές στα ίδια επίπεδα και να κυλήσει ο χρόνος μέχρι την αλλαγή του έτους. Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης θα παραμείνει σε επίπεδα πέριξ των 920 μονάδων, αφενός δείχνει ότι το 2022 ήταν μία θετική χρονιά (εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές) αλλά βάζει τον πήχη ψηλότερα για το 2023 πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα θα αντέξουν στις πιέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 923,79 μονάδες με άνοδο 0,06% στο τέλος της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ήταν 36,3 έκατ. ευρώ, μεγαλύτερη μεν από τη χθεσινή αλλά και πάλι αρκετά χαμηλά και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,19% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,03%).
Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (2,4%), τεχνολογίας (0,67%), τραπεζών (0,54%), τροφίμων-ποτών (0,33%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-1,35%), οι Πρώτες Ύλες (-1,04%), εμπόριο (-1,03%), οι Τηλεπικοινωνίες (-1,01%), Βιομηχανικές (-0,91%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Ιντρακομ, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, το Πλαίσιο (λόγω δημόσιας πρότασης), η Motor Oil και η Alpha Bank.  

Διεθνείς αγορές

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά (όπως έδειχναν άλλωστε και τα πρωινά futures) αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές δεν ακολούθησαν σε άνοδο και μετά τις 17.00 οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πτωτικά. Κοινή συνισταμένη των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αγορών είναι οι χαμηλές συναλλαγές λόγω τέλος του έτους. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει τάση στα χρηματιστήρια και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι κυρίως για τον ‘καλλωπισμό των αποτιμήσεων’ το γνωστό windows dressing. Ωστόσο τα προβλήματα ενέργειας (ειδικά για την Ευρώπη), πληθωρισμού και ανάπτυξης είναι μπροστά μας και οι χρηματιστηριακές αγορές προσπαθούν είτε να προεξοφλήσουν (αρνητικές) εξελίξεις είτε να πάρουν προληπτικά μέτρα για την επερχόμενη ύφεση.

Πηγή