Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πτώση σε Αμερική και Ευρώπη λόγω διάψευσης προσδοκιών από τις κεντρικές τράπεζες

Αφού ολοκλήρωσαν ένα ανοδικό τριήμερο, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη διόρθωσαν (αποκόμιση κερδών). Ο λόγος της ανόδου ήταν η διαφαινόμενη μείωση του πληθωρισμού και ο λόγος της πτώσης η συνέχιση αυξήσεως επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για τους ίδιους λόγους (ανόδου και πτώσης) κινήθηκαν αντίστοιχα και οι αμερικανικές αγορές και με τα στοιχεία της αγοράς εργασίας να είναι θετικά (άρα αποτρέπεται η μικρή αύξηση επιτοκίων), μόνο που στο τέλος της ημέρας δεν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αμερικανικοί δείκτες θα έχουν σωρευτική άνοδο.

Την Πέμπτη, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq υποχωρούσαν πάνω από 1% ο καθένας τους ενώ στην Ευρώπη ο DAX είχε υποχώρηση 0,43%, ο CAC (-0,11%), o ιταλικός MIB (-0,09%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 (-0,35%).

Ελληνικό χρηματιστήριο – Πάνω από τις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Με υπέρβαση των 950 μονάδων ολοκληρώνει μία έντονα ανοδική εβδομάδα (4 συνεδριάσεων) ο Γενικός Δείκτης με σωρευτική άνοδο πάνω από 2,5%. Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε ανοδικά και κόντρα στο διορθωτικό ρεύμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας στις 951,45 μονάδες και με αξία συναλλαγών 62,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 72 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,86% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 048%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (1,88%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,01%), Τηλεπικοινωνίες (0,98%), Τεχνολογίας (0,95%) και Βιομηχανικών (0,92%).

Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-1,17%) λόγω αποκόμισης κερδών από το προηγούμενο ράλι των διυλιστηρίων, Πρώτων Υλών (-0,38%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Alpha Bank, Μοτορ Οιλ, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Πηγή