Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίστηκε από την επιβράβευση των καλών αποτελεσμάτων του Τιτάνα (άνοδος πάνω από 6% στη μετοχή) και τις πιέσεις στις τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης μετά την αρχική προσπάθεια προσέγγισης των 1.000 μονάδων (έφτασε στις 998 υψηλό ημέρας) σταδιακά υποχώρησε αλλά χωρίς μεγάλες πιέσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 993,86 μονάδες με υποχώρηση (-0,01%) δηλαδή σχεδόν στα προηγούμενα επίπεδα. Η αξία συναλλαγών ήταν 81 εκατ. ευρώ και απ’ τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-0,35%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε οριακά κατά 0,03%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (2,83%) λόγω Τιτάνα και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Υγείας (2,21%), Εμπορίου (1,2%) και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,76%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-1,84%), Τραπεζών (-1,04%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,69%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν: Πειραιώς, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Alpha Bank.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα δείξουν εάν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) θα καταφέρει να παραμείνει σε τροχιά κοντά στις 1.000 μονάδες ή θα κυλήσει πάλι σε χαμηλότερα επίπεδα. Εάν φτιάξει το κλίμα στις ξένες αγορές (πολύ πιθανό αφού μας έχουν συνηθίσει σε βραχυπρόθεσμες εναλλαγές τάσεων) είναι πιθανό μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες.

Διεθνείς αγορές

Πτωτικά λόγω φόβων για επίδραση της κρίσης στην εταιρική κερδοφορία των μεγάλων ομίλων σε Αμερική και Ευρώπη κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ καταγράφονται μεγαλύτερες υποχωρήσεις τιμών ενώ στην Ευρώπη οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ήπια καθοδικά. Επί της ουσίας ο βασικός λόγος πτώσης των διεθνών αγορών είναι η αποκόμιση κερδών από την προηγούμενη άνοδο. Στις ΗΠΑ, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν αρκετά βίαια διόρθωση μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας με τον Dow Jones να υποχωρεί (-0,81%), τον S&P 500 (-1,37%) και τον Nasdaq (-2,1%).  Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε 0,33%, ο γαλλικός CAC (-0,46%), ο ιταλικός MIB (-0,52%) και ο Eurostoxx 50 (-0,59%).

Πηγή