Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η διψήφια άνοδος της μετοχής της Alpha Bank κατά την έναρξη της συνεδρίασης έρχεται ως προσπάθεια να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που αναγγέλθηκε με περιπετειώδη τρόπο την Παρασκευή. Η βελτίωση της μετοχικής εικόνας της Alpha Bank δημιούργησε αγοραστικό ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση στις 878 μονάδες με 1,21%. Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης έχει εκτιναχθεί πάνω από 4%.

Εύλογα λοιπόν η χρηματιστηριακή αγορά θα ανοίξει σήμερα με τα μάτια στην Alpha Bank και ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο. Αν οι τραπεζικές μετοχές αντιδράσουν θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα στην τραπεζική αγορά. Να σημειώσουμε ότι προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές και αυτό επέτρεψε να αντέξει η στήριξη των 860 μονάδων και να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 880-890 μονάδες. Επίσης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΤΕ και της Eurobank δήλωσαν ότι δεν επίκειται αύξηση μετοχικών κεφαλαίων στις τράπεζες τους.

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips

Μία καλύτερη εικόνα θα πρέπει να έχουν στη σημερινή συνεδρίαση και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips τα οποία θα αντιδράσουν μετά τις γενικευμένες πιέσεις της Παρασκευής. Ο ΟΠΑΠ θα προσπαθήσει να κρατήσει την καλή εικόνα όπως και ο ΟΤΕ και από και πέρα περιμένουμε να δουμε μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η Coca Cola, ο Τιτάν Int, η Jumbo καθώς και μετοχές υποδομών να έχουν αυξημένη κινητικότητα και εμπορευσιμότητα

Ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές και υποχώρηση αποδόσεων ομολόγων

Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν με ήπιους ανοδικούς ρυθμούς με αγοραστικό ενδιαφέρον για χρηματοοικονομικούς τίτλους. Η απόδοση των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων έχει πτωτική τάση και το γεγονός αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να αποσοβήσει κινήσεις πιέσεων που θα δημιουργούσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Πηγή