Του Νίκου Σακελλαρίου
, συνεργάτη του Taxheaven

Τράπεζες (5,34%) και OTE, Τιτάνας, Tέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Coca Cola τροφοδότησαν την άνοδο του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 1.120 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο προς τις 1.110 μονάδες και σχετικά χαμηλές συναλλαγές αλλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, φούντωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και με τις 5 τραπεζικές μετοχές (4 συστημικές + Attica Bank) να καταγράφουν σημαντική άνοδο που σε κλαδικό επίπεδα ξεπέρασε το 5%.

Στην άνοδο συνεπηκούρησαν και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips με κυριότερα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνα (Int) λόγω της εισόδου στο δείκτη FTSE Global Mid Cap, Μυτιληναίο, Coca Cola HBC. Μικρότερες ανοδικές κινήσεις κατέγραψαν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ενώ συνεχίζει το ανοδικό της ράλι η μετοχή της ΕΧΑΕ που κινείται προς τα υψηλά 52 εβδομάδων. Από τις 15.00 ώρα και μετά ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.115 μονάδες και κατευθύνθηκε με ιδιαίτερη ορμή πάνω από τις 1.120 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας στις 1.123,23 μονάδες με άνοδο 1,86%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε θεαματικά προς το τέλος της συνεδρίασης και τελικά διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,27%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,35%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των τραπεζών (5,34%), οι βιομηχανικές (1,43%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (1,32%),  τρόφιμα ποτά (1,07%) οι κατασκευές (0,64%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας και Εμπορίου. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος.

Άνοδος 40% στον τραπεζικό δείκτη από την αρχή του χρόνου

Σε ότι αφορά τη μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών, χρηματιστηριακοί παράγοντες την αποδίδουν στο ενδεχόμενο να έχουμε πριν τις εκλογές την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα σημάνει μεγάλες ροές κεφαλαίων προς τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο αρκετοί χρηματιστές θεωρούν ότι η μεγάλη τραπεζική άνοδος (η μεγαλύτερη άνοδος τραπεζικού κλαδικού δείκτη στην Ευρωζώνη) οφείλεται στα εξαιρετικά αποτελέσματα που αναμένεται να παρουσιάσουν οι τράπεζες σε μερικές εβδομάδες. Από την αρχή του χρόνου, ο ελληνικός τραπεζικός (κλαδικός) δείκτης έχει αυξηθεί κατά 40% περίπου.

Πηγή