Αιτιολογική έκθεση

‘Αρθρα 1 έως 5

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση ενσωματώνεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία (Ε.Ε.) 2019/2235 του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί σε ενωσιακό επίπεδο η μεταχείριση, όσον αφορά στον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), των αμυντικών προσπαθειών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), σε αντιστοιχία προς τα ήδη προβλεπόμενα για τις ένοπλες δυνάμεις των κρατών που συμμετέχουν στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού, κατ’ εφαρμογή των τροποποιούμενων Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2008/118.

Ειδικότερα, το άρθρο 3 περιλαμβάνει την προσθήκη περ. δ) στο άρθρο 12 του Κώδικα ΦΠΑ με την οποία προβλέπεται η εξομοίωση με ενδοκοινοτική απόκτηση της χρησιμοποίησης αγαθών, τα οποία δεν αγοράστηκαν με τους γενικούς όρους φορολόγησης της εσωτερικής αγοράς άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε., από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός της Ελλάδας. Με τη διάταξη αυτή ενσωματώνεται η παρ. 1 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235.

Με το προτεινόμενο άρθρο 4 προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) αγαθών που εισάγονται ή παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα, καθώς και αγαθών που παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος, και προορίζονται για χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ε.Ε. ή του πολιτικού προσωπικού που τις συνοδεύει ή για εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν οι ένοπλες αυτές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, προβλέπεται απαλλαγή από Φ.Π.Α. για αγαθά τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα από τις ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. και προορίζονται είτε για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει είτε για τον εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός του κράτους μέλους τους.

Επιπλέον, με το προτεινόμενο άρθρο 5 προβλέπεται η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) των προϊόντων του άρθρου 53 του ν. 2960/2001 (Α’ 265), εφόσον αυτά προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ε.Ε. πλην της Ελλάδας, εντός της οποίας είναι απαιτητός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη αποτελεί ενσωμάτωση του άρθρου 2 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 με την οποία τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 12 της Οδηγίας 2008/118/ΕΚ.

Τέλος, ενσωματώνεται το άρθρο 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 σχετικά με την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής που είναι η 1η Ιουλίου 2022.

Άρθρο 6

Με το άρθρο 6 κυρώνεται η, από 23 Νοεμβρίου 2022, Πρόσθετη Πράξη στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, το οποίο κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α’65). Με την ως άνω Πρόσθετη Πράξη τα μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας οικειοθελώς συνομολογούν ότι θα καταβάλλουν σε επίπεδο φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης των υπό ξένη σημαία πλοίων από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα δυνάμει του άρθρου 25 του ν. 27/1975, σταθερό ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), επί των εισαγόμενων στην Ελλάδα ποσών σε οποιοδήποτε νόμισμα, προερχομένων από εισοδήματα εκ μερισμάτων και υπεραξίας (capital gains) από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών (holding companies).

Η οικειοθελής αυτή παροχή καταλαμβάνει και τους τελικούς μετόχους ναυλωτριών εταιρειών γυμνών πλοίων και μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. Η συμβατική διάρκεια της οικειοθελούς παροχής (εφεξής Νέα Οικειοθελής Παροχή) ορίζεται ως αορίστου χρόνου.

Το ελάχιστο ποσό της Νέας Οικειοθελούς Παροχής ορίζεται σε εξήντα (60) εκατομμύρια ευρώ (€) ανά έτος, αντί σαράντα (40) εκατομμυρίων ευρώ (€). Με την υπογραφή της Πρόσθετης Πράξης από ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου της χωρητικότητας πλοίων των πλοιοκτητριών εταιρειών διαχειριζομένων από την Ελλάδα, η εφαρμογή του Νέου Συνυποσχετικού επεκτείνεται και καταλαμβάνει το σύνολο των διαχειριστριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία (υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης των υπό ξένη σημαία πλοίων από την Ελλάδα), ανεξαρτήτως της προσχωρήσεώς τους ή μη στο Νέο Συνυποσχετικό και την Πρόσθετη Πράξη αυτού (Ρήτρα Συλλογικής Δράσης). Αυτή η Ρήτρα Συλλογικής Δράσης συνιστά έκφανση των κοινών συμφερόντων και κινδύνων του συνόλου των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας και επιβάλλεται από πρωταρχικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος. Η Ρήτρα Συλλογικής Δέσμευσης ενεργοποιείται μόνον εφόσον την Πρόσθετη Πράξη συνυπογράψει συντριπτικό ποσοστό της Ναυτιλιακής Κοινότητας που ανέρχεται τουλάχιστον στο ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου της χωρητικότητας πλοίων, πλοιοκτητριών εταιρειών, η διαχείριση των οποίων τελείται στην Ελλάδα, ως μέτρο αναγκαίο για την αποτροπή του κοινού κινδύνου και την προαγωγή του κοινού συμφέροντος του συνόλου της Ναυτιλιακής Κοινότητας, δηλαδή για την αποφυγή λήψης μιας δυσμενούς απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καθεστώς του ελληνικού φόρου χωρητικότητας.

Οι τροποποιήσεις του Νέου Συνυποσχετικού που επέρχονται με την Πρόσθετη Πράξη, η οποία κυρώνεται με το άρθρο 6, ισχύουν από 1.1.2022.

Άρθρο 7

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η εναρμόνιση της χώρα μας με τις σχετικές συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εφαρμογής του φόρου χωρητικότητας στην Ελλάδα (κρατική ενίσχυση SA 33828). Ειδικότερα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης σε φόρο χωρητικότητας για τους φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων, όπως οι ναυλωτές βάσει χρόνου/ταξιδιού που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών.

Άρθρο 8
Η αξιολογούμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία διότι εναρμονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, με τις συστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς το ζήτημα της εξαίρεσης από τον φόρο χωρητικότητας των αλιευτικών πλοίων και πλοιαρίων, καθώς και των ρυμουλκών και των αυτοκινούμενων βυθοκόρων που ξοδεύουν λιγότερο από το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου χρόνου λειτουργίας τους στις θαλάσσιες μεταφορές. Για αυτό τον λόγο επιβάλλεται τέλος στις πιο πάνω περιπτώσεις πλοίων.

Επιπρόσθετα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των αυτοκινούμενων βυθοκόρων στον φόρο χωρητικότητας ή μη, ανάλογα με το είδος εργασιών και δραστηριοτήτων των πλοίων αυτών.

Επίσης, επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή αναφορικά με τις διαφορετικές προθεσμίες υποβολής της δήλωσης και καταβολής του τέλους στις περιπτώσεις πλειστηριασμού, μεταβίβασης της κυριότητας του πλοίου ή υποθήκευσης αυτού, διακοπής εκμετάλλευσης του πλοίου λόγω ολικής καταστροφής ή βύθισης ή εκούσιας διάλυσής του κατά μεμονωμένη περίπτωση. Επιπρόσθετα, τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοι/εταίροι από ναυτιλιακές εταιρείες, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των πλοίων, φορολογούνται με τον συντελεστή φόρου μερισμάτων που προβλέπεται από τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζεται ότι με την καταβολή του τέλους εκμετάλλευσης των πλοίων αυτών και με την επιβολή του φόρου μερισμάτων εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των υπόχρεων για το εισόδημα από την εκμετάλλευση των πλοίων.

Άρθρο 9

Παρατείνεται έως και τις 31.12.2024, η δυνατότητα των υποκείμενων στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) κατασκευαστών οικοδομών προς πώληση, να επιλέξουν την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής του φόρου, προκειμένου η παράδοση των ακινήτων να μην επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και με απλοποιημένη διαδικασία.

Άρθρο 10

Παρατείνεται έως και τις 30.6.2023, η υπαγωγή σε μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α, της τάξεως του δεκατρία τοις εκατό (13%) και έξι τοις εκατό (6%) αντίστοιχα, ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα ως προς:

Α) ΑΓΑΘΑ:

Αα) του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., έξι τοις εκατό (6%), για τα φίλτρα και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, Αβ) του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., έξι τοις εκατό (6%), για τα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας της παρ. 50 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική, σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά [διαλύματα, μαντηλάκια και άλλα παρασκευάσματα]),

Αγ) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201,

Αδ) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και την παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας των παρ. 52 και 53 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. και Αε) του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., έξι τοις εκατό (6%), για τους απινιδωτές.

Β) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

Βα) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), για τις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους,

Ββ) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), για τις υπηρεσίες εστίασης,

Βδ) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), στα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους,

Βε) του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., δεκατρία τοις εκατό (13%), για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού, εφόσον οι υπηρεσίες από τις σχολές αυτές δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22 του Κώδικα Φ.Π.Α.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παρ. 8 και 9 γίνεται νομοτεχνική προσαρμογή, προκειμένου οι θεατρικές παραστάσεις και οι συναυλίες που υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, να είναι σε ξεχωριστή κατηγορία με τα εισιτήρια των κινηματογράφων, για τα οποία προβλέπεται η υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) από την 1η.,1.2023 έως και τις 30.6.2023. Σημειώνεται ότι η ως άνω δυνατότητα υπαγωγής της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών στον συντελεστή έξι τοις εκατό (6%), παρέχεται από την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, όπως ισχύει μετά και την τροποποίησή της από την Οδηγία (ΕΕ) 542/2022 για τους συντελεστές ΦΠΑ, με την οποία αναμορφώθηκε η παράγραφος 7) του Παραρτήματος ΙΙΙ αυτής.

Άρθρα 11 και 12

Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις εντοπίζεται στην ανάγκη συμπλήρωσης και τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, για την υπαγωγή στο εναλλακτικό καθεστώς φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), που προέκυψε κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής της διάταξης, με στόχο την διαμόρφωση λειτουργικού και ελκυστικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Άρθρο 13

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη, η παροχή έκπτωσης φόρου κατά σαράντα τοις εκατό (40%) για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Προβλέπεται ότι η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο τεσσάρων (4) φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νομίμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Άρθρο 14

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση παρατείνεται κατά δύο επιπλέον έτη, η αναστολή ισχύος του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., ν. 4172/2013, Α’ 167), με το οποίο επιβάλλεται φόρος στο εισόδημα από υπεραξία για μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας. Η ισχύς του άρθρου 41 του Κ.Φ.Ε έχει ανασταλεί διαδοχικά από 1.1.2015 έως και τις 31.12.2022. Οι προτεινόμενες διατάξεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο ρυθμίσεων για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και του κατασκευαστικού και εν γένει τεχνικού κλάδου.

Άρθρο 15

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, καταργείται ο έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση, στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων (300) ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου, και θεσπίζεται εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καθορίζει τα όργανα, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τον τρόπο, τη διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και της πληρότητας των υποβαλλόμενων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. με τις οποίες μειώνεται η φορολογητέα αξία.

Άρθρο 16

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, των οποίων η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί από τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του κορωνοϊού, να καταβάλουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, αντίστοιχα με αυτά που καταβάλλουν τα υπεραστικά λεωφορεία και για το έτος 2023. Η ίδια μείωση ίσχυσε και κατά τα έτη 2021 και 2022 στο πλαίσιο λήψης οικονομικών μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Άρθρο 17

Η παράταση της αναστολής ισχύος της περ. γ’ της παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 (Α’ 107), για ένα έτος ακόμα, και συγκεκριμένα από τις 28.10.2022 έως και τις 27.10.2023 κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013 να προσαρμοστεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία, να αρθούν τα εμπόδια υπαγωγής, που σχετίζονται με τη βεβαίωση εκτιμητή, τις εγγυήσεις και εμπράγματες ασφάλειες, στην εν λόγω ρύθμιση και να διευκολυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους προς τη Φορολογική Διοίκηση. Εγγυήσεις ή εμπράγματα βάρη που τυχόν έχουν παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων εξακολουθούν να ισχύουν. Η εν λόγω διευκόλυνση των οφειλετών καταλαμβάνει και τις ήδη χορηγηθείσες πάγιες ρυθμίσεις, ενώ με την επανέναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων μετά τη λήξη της αναστολής, η υποχρέωση προσκόμισης των ως άνω δικαιολογητικών και εγγυήσεων δεν θα καταλαμβάνει τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της αναστολής.

Άρθρο 18

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, καταργείται η διαδικασία της σφράγισης και αποσφράγισης των επιβατηγών οχημάτων με ξένες πινακίδες, ήτοι των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων, αυτοκινούμενων τροχόσπιτων με τα ρυμουλκούμενα τους και των μοτοποδηλάτων ή μοτοσυκλετών, που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής κατά την τελωνειακή ακινητοποίηση, η οποία σήμερα πραγματοποιείται από τις Τελωνειακές Αρχές. Πλέον η ακινητοποίηση πραγματοποιείται με ευθύνη του δικαιούχου προσώπου με την παροχή εγγύησης για την κάλυψη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν στο όχημα.

Άρθρο 19

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται εκ νέου, μέχρι και τις 31.12.2024, το καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998, το οποίο λήγει, σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4646/2019 (Α’ 201), την 1η.12.2022.

Άρθρο 20

Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου δεκάτου έκτου του ν. 4787/2021, ώστε να εφαρμόζεται και για το 2022 η διάταξη που ίσχυσε για το έτος 2021, και προέβλεπε ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001 είναι ακατάσχετη έναντι τυχόν πιστωτών των δικαιούχων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τον ΕΦΚΑ ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτονόητο είναι ότι με τη διάταξη δεν απαγορεύεται η συμβατική και με τη βούληση του δικαιούχου συμβατική εκχώρηση της χρηματοδότησης που λαμβάνει.

Άρθρο 21

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση παρατείνεται έως και την 30ή.6.2023, λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν ανακύψει από τον κορωνοϊό COVID-19, η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν.

Άρθρα 22 έως και 35

Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η αναμόρφωση:

– του θεσμικού πλαισίου του δικτύου των κρατικών ενισχύσεων, μέσω της αποσαφήνισης του ρόλου των συμμετεχόντων σε αυτό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, καθώς και μέσω του προσδιορισμού των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων» (ΚεΜΚΕ) και των Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ),

– του πλαισίου ανάπτυξης και λειτουργίας του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΠΣΚΕ), στο οποίο θα καταχωρίζεται το σύνολο των χορηγούμενων κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ολιστική διαχείριση και παρακολούθησή τους μέσω και της διαλειτουργικότητας,

– του θεσμικού πλαισίου των ανακτήσεων, μέσω της ενσωμάτωσης των σχετικών διατάξεων σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο.

Άρθρα 36 έως και 40

Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις τροποποιούνται και καταργούνται διατάξεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τον ν. 4354/2015 (Α’ 176), για το ενιαίο μισθολόγιο.

Άρθρο 41

Με την προωθούμενη διάταξη επιδιώκεται η εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 3205/2003, καθώς και του άρθρου 20 του ν. 4354/2015, αναφορικά με την αποζημίωση εφημεριών του ιατρικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), καθώς και την αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης του επιστημονικού προσωπικού του Ε.ΚΕ.Α..

Άρθρα 42 και 43

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται ζητήματα σχετικά με την αύξηση των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος των αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την προσαύξηση των ποσοστών των εξόδων διανυκτέρευσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικά προβλήματα, τα οποία έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94).

Άρθρα 44 και 61

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) συνδέονται άμεσα με έσοδα του κράτους και, ειδικότερα, με τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΠ/ΦΕΝΠ), με τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και με τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ). Οι ΟΤΑ, ως φορείς Γενικής Κυβέρνησης συμμετείχαν, την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και την επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στη συνέχεια, μέσω στοχευμένων δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στην προσπάθεια αυτή καθορίστηκε ανώτατο όριο πιστώσεων που εγγράφεται ετησίως στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, προτείνεται να τροποποιηθεί το ανώτατο όριο των τριών δισεκατομμυρίων τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (3.400.000.000 €) που είχε θεσπιστεί με το άρθρο 80Α του ν. 4472/2017 και να αυξηθεί στα τρία δισεκατομμύρια πεντακόσια είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ (3.528.000.000 €), ώστε, σε συνδυασμό με άλλες μεταβιβάσεις και παρεμβάσεις, να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι Ο.Τ.Α. στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, όπως, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.
Άρθρο 45

Με το άρθρο 45 επιδιώκεται η αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και του προσωπικού του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) που απασχολείται στη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Άρθρο 46

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση συστήνεται, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Α.Π.Θ., ενώπιον κάθε δικαστηρίου και αρχής, καθώς και την έκδοση γνωμοδοτήσεων σε νομικής φύσεως ερωτήματα, με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία του ΝΣΚ, με σκοπό την αρτιότερη, ενιαία και αποτελεσματική υποστήριξη της πληθώρας των νομικών εκκρεμοτήτων που αντιμετωπίζει το Α.Π.Θ., ως ένα από τα μεγαλύτερα Α.Ε.Ι. με μεγάλο αριθμό φοιτητών, διδακτικού προσωπικού, ερευνητικών κέντρων και διοικητικού προσωπικού.

Άρθρα 47 έως και 48

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 22 τροποποιείται η παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4449/2017 για την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, όσον αφορά στους υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες, οι οποίες δεν είναι δημοσίου συμφέροντος. Οι κύριοι εταίροι ελέγχου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου, παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) χρόνια από την ημερομηνία διορισμού τους και δεν δύνανται να συμμετάσχουν εκ νέου στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας πριν παρέλθουν τρία (3) έτη από την παύση αυτή. Με το άρθρο 23 τροποποιείται το άρθρο 48 του ν. 4449/2017, ώστε οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, να παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) έτη από την ημερομηνία διορισμού τους.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται εναρμόνιση της μέγιστης διάρκειας εναλλαγής του κύριου εταίρου ελέγχου, τόσο για τις οντότητες δημοσίου συμφέροντος, όσο και στις λοιπές οντότητες, καθώς, επίσης, και εναρμόνιση με την παρ. 7 του άρθρου 17 του Κανονισμού 537/2014, αλλά και τον Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για Επαγγελματίες Ελεγκτές (IESBA code of ethics).
 

Άρθρο 49

Με την προτεινόμενη διάταξη μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το δικαίωμα ψιλής κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801090 εμβαδού τετρακοσίων είκοσι έξι χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (426.909) τ.μ. και 020494801074, εμβαδού εννέα χιλιάδων εκατόν ογδόντα πέντε (9.185) τ.μ. και το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801071, εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα ένα κόμμα τριάντα τεσσάρων (4.771,34) τ.μ. και 020494801077, εμβαδού πέντε χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα έξι (5.856) τ.μ., καταγεγραμμένων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ναυπλίου, που βρίσκονται στη θέση ΚΑΡΑΘΩΝΑ του Δήμου Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά δικαίωμα πλήρους κυριότητας στο σύνολο του ακινήτου ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑΘΩΝΑ εκτάσεως 1.911.893 τ.μ., το οποίο του μεταβιβάστηκε δυνάμει της υπ’ αρ. 234/25.4.2013 (Β’ 1020) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) και των παρ. 4 και 5 του άρθρου 2 του ν. 3896/2011, ώστε να δύναται να το αξιοποιήσει, σύμφωνα με τον καταστατικό σκοπό του και τις προβλέψεις του ν. 3986/2011.

Άρθρο 50

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση παρέχεται νομοθετικά η δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ακινήτου, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας περί μισθώσεων ακινήτων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στέγασης της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α’ 148).

Άρθρο 51

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10η.12.2022 έως και την 20η.1.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων. Είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375), διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

Άρθρο 52

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων της παρ. 10 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 και γίνονται λοιπές λεκτικές προσαρμογές για πληρέστερη αποτύπωσή της και ορθότερη εφαρμογή της.

Άρθρο 53

Με το άρθρο 189 του ν. 4820/2021 (Α’130) η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), η οποία υποστηρίζεται διοικητικά και επιχειρησιακά από την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (ΓΔΕΣΠ), ορίστηκε ως αρμόδια για τον έλεγχο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εν συνεχεία, με το π.δ. 88/2021 «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’181)» (Α’205) συστάθηκε εντός της ΓΔΕΣΠ νέα οργανική μονάδα, η Διεύθυνση Ελέγχου Δράσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΔΕΔΜΑΑ), η οποία αποτελείται από δύο (2) Τμήματα και για τη στελέχωση της οποίας δημιουργήθηκαν εικοσιπέντε (25) νέες οργανικές θέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, η αξιολογούμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άμεση επίλυση του ζητήματος της μετεγκατάστασης της ΔΕΔΜΑΑ, της οποίας το στελεχιακό δυναμικό έχει ήδη αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μετά την ολοκλήρωση των αποσπάσεων της υπό στοιχεία 39234 ΕΞ 2022/23.03.2022 (ΑΔΑ: 6ΓΗΡΗ-ΓΑ1) απόφασης, με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυσχερής η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της στους υφιστάμενους χώρους της ΓΔΕΣΠ.

Άρθρο 54

Ρυθμίζεται η διαδικασία ανοίγματος ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts) σε εμπορικές τράπεζες. Στους λογαριασμούς, κατόπιν του ανοίγματός τους, μπορούν να εκταμιεύονται από τους εκάστοτε φορείς χρηματοδότησης προκαταβολές χρηματοδότησης, και οι δικαιούχοι δύνανται να κινούν τον λογαριασμό κατόπιν της έκδοσης και κοινοποίησης στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα των αντίστοιχων εγκρίσεων πληρωμών.
Άρθρο 55

Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Άρθρο 56

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν είναι πλήρως ψηφιοποιημένα τα δικαιολογητικά των δαπανών που υποβάλλονται στις αρμόδιες για την πληρωμή υπηρεσίες, αυτά κατά το μέρος που αφορούν σε δικαιολογητικά εκκαθάρισης δαπανών, τηρούνται σε φυσική μορφή από τις οικείες υπηρεσίες των διατακτών και τίθενται στη διάθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την άσκηση του ελέγχου του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η τήρηση του αρχείου σε φυσική μορφή θα εξακολουθήσει μόνο για όσα δικαιολογητικά δεν παράγονται πλήρως αυτοματοποιημένα μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος ή δεν διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) του φορέα ή δεν είναι αναρτημένα σε δημόσιο ιστότοπο. Προβλέπεται επίσης η υποχρεωτική υπαγωγή των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 69ΣΤ του ν. 4270/2014 και τον καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακίνησης δικαιολογητικών σε αυτούς.

Άρθρο 57

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αρμοδιοτήτων υλοποίησης και διαχείρισης δράσεων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Σκοπός της προωθούμενης ρύθμισης είναι

η προώθηση και η βελτίωση της τουριστικής ανάπτυξης, μέσω της αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Άρθρο 58

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση διευκρινίζεται η έκταση των ανασταλτικών μέτρων συνεπεία της υπαγωγής επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Ειδικότερα, αποσαφηνίζεται ότι στα μέτρα αυτά εντάσσεται και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός βεβαιωμένων υπέρ του Δημοσίου ή φορέων κοινωνικής ασφάλισης χρεών με χρηματικές απαιτήσεις, οι οποίες έχουν επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου βάσει αμετάκλητων δικαστικών ή διαιτητικών αποφάσεων και οι οποίες γεννήθηκαν στο πλαίσιο πραγματοποίησης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί πριν την ισχύ του προτεινόμενου εδαφίου στην ειδική διαχείριση.

Άρθρο 59

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση ορίζεται ότι, σε όσες ειδικές διαχειρίσεις έχει διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός και έχει επικυρωθεί δικαστικώς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με το οποίο επιτυγχάνεται (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν προηγουμένων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης), χορηγείται η επιπρόσθετη δυνατότητα παράτασης της ειδικής διαχείρισης. Η παράταση αυτή θα αποφασίζεται με απόφαση της συνέλευσης πιστωτών, για χρονικό διάστημα που θα ορίζεται σε αυτή και, σε κάθε περίπτωση, δεν δύναται να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ μήνες από την παύση της ειδικής διαχείρισης, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 69 του ν. 4307/2014 ή τυχόν παρατάσεων αυτής. Η προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση είναι προς όφελος της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, αλλά και της εθνικής οικονομίας, για την περάτωση εκκρεμών ειδικών διαχειρίσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε αφενός να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την επωφελέστερη εκμετάλλευση του ενεργητικού της επιχείρησης και αφετέρου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εκποίησης και μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων.

Άρθρο 60

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση γίνεται διόρθωση παροράματος στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4994/2022 για την ορθή εφαρμογή της διάταξης.
 

Άρθρα 61 και 62

Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις προβλέπεται η κατάργηση του άρθρου 80Α του ν. 4472/2017 και του άρθρου 12 του ν. 4674/2020.

Άρθρο 63

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται η έναρξη ισχύος του νόμου.

Σχέδιο νόμου

«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»

ΜΕΡΟΣ Α’

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2019/2235 ΠΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2006/112/ΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ME TO KOINO ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 2008/118/ΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (L 336)- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η ενσωμάτωση στον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας Φ.Π.Α., ν. 2859/2000, Α’248) και στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’265) της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 της 16ης Δεκεμβρίου 2019 του Συμβουλίου που τροποποιεί την Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το Κοινό Σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και την Οδηγία 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης όσον αφορά στις αμυντικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Ένωσης (L 336), προκειμένου να εναρμονιστεί σε ενωσιακό επίπεδο η μεταχείριση όσον αφορά στον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) των αμυντικών προσπαθειών, οι οποίες αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 2 Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος αποτελεί η ρύθμιση των περιπτώσεων κατά τις οποίες:

α) εξομοιώνεται με ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών η χρησιμοποίηση αγαθών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), εφόσον τα αγαθά αποκτήθηκαν στο εσωτερικό άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.),

β) χορηγούνται απαλλαγές από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κατά περίπτωση, για αγαθά που εισάγονται, παραδίδονται ή αποκτώνται και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα, καθώς και για αγαθά που παραδίδονται και υπηρεσίες που παρέχονται από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. και προορίζονται είτε για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ε.Ε. ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει είτε για εφοδιασμό των λεσχών και κυλικείων τους, όταν οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.) ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (Ε.Φ.Κ.) – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Άρθρο 3

Ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – Τροποποίηση άρθρου 12 ν. 2859/2000 (παρ. 1 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235)

Στο άρθρο 12 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Κώδικας Φ.Π.Α., ν. 2859/2000, Α’248) προστίθεται περ. δ), για την εξομοίωση με ενδοκοινοτική απόκτηση της χρησιμοποίησης αγαθών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), εφόσον τα αγαθά αποκτήθηκαν στο εσωτερικό άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εξής:

«δ) η χρησιμοποίηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, αγαθών τα οποία δεν αγόρασαν με τους γενικούς όρους φορολόγησης, που ισχύουν στην εσωτερική αγορά άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η εισαγωγή των αγαθών αυτών δεν τυγχάνει της απαλλαγής που προβλέπεται στην περ. κα) της παρ. 1 του άρθρου 27.».

Άρθρο 4

Απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) αγαθών που εισάγονται ή παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα καθώς και αγαθών που παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος και προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν – Τροποποίηση άρθρου 27 ν. 2859/2000 (παρ. 2 και 3 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235)

Στην παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α’248) προστίθενται περ. κα) και κβ), για την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) αγαθών που εισάγονται ή παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται στην Ελλάδα, καθώς και αγαθών που παραδίδονται και υπηρεσιών που παρέχονται από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και προορίζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ε.Ε., εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν, οι οποίες συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε., ως εξής:

«κα) η εισαγωγή αγαθών στην Ελλάδα που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καθώς και η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της χώρας που προορίζονται είτε για χρήση από τις Ένοπλες Δυνάμεις των άλλων κρατών μελών ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει είτε για εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) εκτός του κράτους μέλους στο οποίο ανήκουν, κβ) η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών από την Ελλάδα προς άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους, εκτός από το ίδιο το κράτος μέλος προορισμού, για χρήση από αυτές τις ένοπλες δυνάμεις ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει ή για τον εφοδιασμό των λεσχών και των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).».

Άρθρο 5

Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για προϊόντα που αποκτώνται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) από τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης πλην της Ελλάδας- Τροποποίηση άρθρου 68 ν. 2960/2001 (άρθρο 2 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235)

Στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’265) προστίθεται περ. στ), για την απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για προϊόντα που αποκτώνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πλην της Ελλάδας κατά τη συμμετοχή τους σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε., ως εξής:

«στ) από τις Ένοπλες Δυνάμεις οποιουδήποτε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην της Ελλάδας, εντός της οποίας είναι απαιτητός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για χρήση από τις δυνάμεις αυτές ή από το πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει, ή για εφοδιασμό των λεσχών ή των κυλικείων τους, εφόσον οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).».

ΜΕΡΟΣ B’

ΚΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Άρθρο 6

Κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η από 23 Νοεμβρίου 2022 Πρόσθετη Πράξη στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα σήμερα στις 23 Νοεμβρίου 2022

Αφενός

1. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται για την υπογραφή του παρόντος από τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα (στο εξής το «Ελληνικό Δημόσιο»)

και αφετέρου

2. Ατομικώς ένα έκαστο από τα πρόσωπα που περιγράφονται πλήρως στα Άρθρα 6 και 7 του Νέου Συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας, που κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α’ 65) (εφεξής το «Νέο Συνυποσχετικό»), όπως τα άρθρα αυτά τροποποιούνται και αντικαθίστανται με την παρούσα Πρόσθετη Πράξη, τα οποία δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, και εμφαινόμενα, διά των διαχειριστριών εταιρειών, στο Παράρτημα II που προστίθεται με την παρούσα Πρόσθετη Πράξη, όπως εκπροσωπούνται ειδικώς, για την υπογραφή του παρόντος, από την κύρια Μελπομένη Τραυλού, στην οποία συντρέχει και η ιδιότητα της Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (στο εξής τα «μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας»)

καλούμενοι στο παρόν Συμφωνητικό ένας έκαστος «Συμβαλλόμενο Μέρος» από κοινού «Συμβαλλόμενοι»,

Συμφωνούν, συναποδέχονται και συνομολογούν τα ακόλουθα:

Α. Το Άρθρο 3° του Νέου Συνυποσχετικού αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«ΑΡΘΡΟ 3° Καθορισμός της Νέας Οικειοθελούς Παροχής

1. Η Νέα Οικειοθελής Παροχή καθορίζεται ως η εθελούσια καταβολή εκ μέρους των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας, ήτοι των, για τους σκοπούς του παρόντος Νέου Συνυποσχετικού, τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης (των υπό ξένη σημαία πλοίων] από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, φορολογικών κατοίκων Ελλάδος, ανερχόμενη σε σταθερό ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) επί των εισαγόμενων στην Ελλάδα ποσών σε οιοδήποτε νόμισμα, προερχομένων από εισοδήματα εκ μερισμάτων των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών ή εκ της υπεραξίας (capital gains) από την πώληση μετοχών των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου των ως άνω πλοιοκτητριών εταιρειών [holding companies).

2. Η καταβολή της Νέας Οικειοθελούς Παροχής εξαντλεί για το παγκόσμιο εισόδημα από τα μερίσματα των πλοιοκτητριών εταιρειών της προηγούμενης παραγράφου κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσης επιβάρυνση, καθώς και από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Πέραν της συνομολογημένης διά του παρόντος Νέας Οικειοθελούς Παροχής, ουδέν δικαίωμα εκ του ν. 27/1975 του άρθρου 107 του Συντάγματος και του εν γένει θεσμικού ναυτιλιακού πλαισίου θίγεται.

4. Για ερμηνευτικούς σκοπούς διατυπώνεται ρητώς ότι στην εθελούσια καταβολή του παρόντος εκ μέρους των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας, καθώς και στο πεδίο εφαρμογής των άρθρων 6ου καί 7ου του Νέου Συνυποσχετικού ως αυτό τροποποιήθηκε δυνάμει της από 23 Νοεμβρίου Πρόσθετης Πράξης, περιλαμβάνονται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, τελικοί μέτοχοι ή εταίροι ή πραγματικοί δικαιούχοι των εταιρειών των άρθρων 2, 26 και 26 β παράγραφοι 1 και 3 του ν. 27/1975.

5. Για ερμηνευτικούς σκοπούς διατυπώνεται ρητώς ότι το μη εισαχθέν στην Ελλάδα, παγκόσμιο εισόδημα τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, από ναυτιλιακή δραστηριότητα, καλύπτεται από τις διατάξεις των άρθρων 2, 26 και 26β παράγραφοι 1 και 3 του ν. 27/1975, καθώς και από την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου.»

Β. Το Άρθρο 6° του Νέου Συνυποσχετικού αντικαθίσταται ως ακουλούθως:

«ΑΡΘΡΟ 6° Δεσμευόμενα και δικαιούμενα μέλη για καταβολή της Νέας Οικειοθελούς Παροχής

1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 3ου και της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, από το παρόν Νέο Συνυποσχετικό, ως αυτό τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε δυνάμει της από 23 Νοεμβρίου 2022 Πρόσθετης Πράξης αυτού, δεσμευόμενα και δικαιούμενα μέλη είναι τα μέλη της Ναυτιλιακής Κοινότητας, τα οποία σε επίπεδο φυσικών προσώπων είναι οι τελικοί μέτοχοι ή εταίροι ή πραγματικοί δικαιούχοι, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης [των υπό ξένη σημαία πλοίων) από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 27/1975, ως προς τις οποίες [πλοιοκτήτριες εταιρείες) οι διαχείρίστριες αυτών εταιρείες, όπως εμφαίνονται στο Παράρτημα II, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος, έχουν χορηγήσει Πληρεξούσιο στην κυρία Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την υπογραφή Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό.

2. Από την ημέρα που το ποσοστό εκ της χωρητικότητας πλοίων των πλοιοκτητριών εταιρειών διαχειριζομένων από την Ελλάδα που θα προσχωρήσουν στο Νέο Συνυποσχετικό, ως τροποποιηθέν ισχύει, καταστεί ίσο ή μεγαλύτερο του ποσοστού ενενήντα τοις εκατό [90%) του συνόλου της ως άνω χωρητικότητας, η δέσμευση από το Νέο Συνυποσχετικό, ως αυτό τροποποιήθηκε δυνάμει της από 23 Νοεμβρίου Πρόσθετης Πράξης, θα επεκτείνεται και θα καταλαμβάνει το σύνολο των φυσικών προσώπων, τελικών μετόχων ή εταίρων ή πραγματικών δικαιούχων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδος, πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης (των υπό ξένη σημαία πλοίων) από την Ελλάδα, ανεξαρτήτως της προσχωρήσεώς τους ή μη στο Νέο Συνυποσχετικό και την Πρόσθετη Πράξη αυτού [Collective Action Clause – Ρήτρα Συλλογικής Δέσμευσης].»

Γ. Το Άρθρο 7° του Νέου Συνυποσχετικού αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«ΑΡΘΡΟ 7° Μέτρα διασφάλισης της ορθής εφαρμογής της Νέας Οικειοθελούς Παροχής

1. Από την 1ι Ιανουάριου 2022, και εφόσον το συνολικό ετήσιο προσδιορισθέν ποσό της Νέας Οικειοθελούς Παροχής εξεταζόμενο ανά διετία είναι μικρότερο των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ σε κάποιο έτος αυτής, τα νομικά πρόσωπα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα II του παρόντος, αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο όνομα και για λογαριασμό των πλοιοκτητριών εταιρειών των πλοίων που διαχειρίζονται, να καταβάλλουν το υπολειπόμενο ποσό μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου πλοίων του επόμενου έτους της κάθε διετίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Τυχόν έλλειμμα των εσόδων από τη Νέα Οικειοθελή Παροχή σε ένα έτος της εν λόγω διετίας συμψηφίζεται με τυχόν πλεόνασμα στο άλλο έτος αυτής.

2. Από την ημέρα που το ποσοστό εκ της χωρητικότητας πλοίων των πλοιοκτητριών εταιρειών διαχειριζομένων από την Ελλάδα που θα προσχωρήσουν στο Νέο Συνυποσχετικό, ως τροποποιηθέν ισχύει, καταστεί ίσο ή μεγαλύτερο του ποσοστού ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου της ως άνω χωρητικότητας, η δέσμευση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, θα επεκτείνεται και θα καταλαμβάνει το σύνολο των διαχειριστριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, υπό την προϋπόθεση της διαχείρισης (των υπό ξένη σημαία πλοίων) από την Ελλάδα, ανεξαρτήτως της προσχωρήσεώς τους ή μη στο Νέο Συνυποσχετικό και την Πρόσθετη Πράξη αυτού [Collective Action Clause – Ρήτρα Συλλογικής Δέσμευσης].

3. Ο έλεγχος των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή της Νέας Οικειοθελούς Παροχής γίνεται υποχρεωτικά μετά από κάθε διετία εφαρμογής αυτής από τριμελή επιτροπή, η οποία συστήνεται με το παρόν, με αποκλειστικό έργο την διαπίστωση του ύψους των ετησίων εσόδων, το τυχόν έλλειμμα ανά έτος στην κάθε διετία και την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων για τις ενέργειές τους.

Η επιτροπή αυτή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α,.Α.Δ.Ε.) συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με την οποία ορίζονται τα μέλη της επιτροπής και οι αναπληρωτές τους, η διάρκεια αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία της.

4. Για την ορθή εφαρμογή των οριζόμενων στο άρθρο αυτό στην περίπτωση διαπίστωσης ελλείμματος σε έτος της κάθε διετίας εφαρμογής της Νέας Οικειοθελούς Παροχής ή ακόμη και στα δύο έτη αυτής, κάθε μία από τις εταιρείες του παρόντος άρθρου και μετά την υποβολή των δηλώσεων του φόρου πλοίων του επόμενου έτους της κάθε διετίας, καταβάλλει το ποσό του ελλείμματος που αντιστοιχεί σε κάθε διαχειριζόμενο πλοίο της με επιμερισμό του συνολικού ελλείμματος της Νέας Οικειοθελούς Παροχής που τυχόν διαπιστώθηκε στην προηγούμενη διετία, ανάλογα με το ποσό του φόρου που προκύπτει για κάθε πλοίο στο επόμενο της διετίας έτος, στο οποίο και διαπιστώθηκε το έλλειμμα αυτό από την παραπάνω τριμελή επιτροπή. Για τις ανάγκες της διάταξης ως ποσό φόρου για κάθε πλοίο, θεωρείται εκείνο που διαμορφώνεται με τις δηλώσεις φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας πριν την αφαίρεση των μειώσεων του φόρου αυτού.

5. Το ποσό ελλείμματος που με βάση την προηγούμενη παράγραφο αναλογεί σε κάθε διαχειριζόμενο πλοίο όλων των εταιρειών του παρόντος άρθρου, υπολογίζεται με βάση στοιχεία των υπηρεσιών της Α.Α.Δ.Ε., τα οποία παρέχονται εντός του πρώτου τριμήνου που ακολουθεί το επόμενο της διετίας έτος στην αρμόδια Αρχή για τη φορολογία των πλοίων πρώτης κατηγορίας του ν. 27/1975.

Το παραπάνω ποσό ελλείμματος προσδιορίζεται διοικητικά από την αρμόδια φορολογική Αρχή, παρακολουθείται με τον ίδιο ΚΑΕ με εκείνον του άρθρου 5 του Νέου Συνυποσχετικού καί καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία προσδιορισμού του σύμφωνα και με το άρθρο 56 Α του ν. 4607/2019 (Α’ 65).

6. Σε περίπτωση μη κάλυψης από τους υπόχρεους των παραγράφων 1 ή 2 του παρόντος άρθρου του ποσού του ελλείμματος σύμφωνα με την διαδικασία των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος, το υπολειπόμενο ποσό του ελλείματος καταβάλλεται από τους υπόχρεους της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου με ανάλογη εφαρμογή των παραγράφων 3, 4 και 5 του παρόντος στο φορολογικό έτος κατά το οποίο θα διαπιστωθεί το έλλειμμα της παρούσης.»

Δ. Προστίθεται στο Νέο Συνυποσχετικό το Παράρτημα II που επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Ε. Οι ανωτέρω τροποποιήσεις του Νέου Συνυποσχετικού, όπως συμφωνούνται στην παρούσα Πρόσθετη Πράξη, ισχύουν από την In Ιανουάριου 2022.

ΣΤ. Η παρούσα Πρόσθετη Πράξη αφορά μόνο πλοία πρώτης κατηγορίας.

Ζ. Η πλήρωση της προϋπόθεσης των άρθρων 6 παράγραφος 2 και 7 παράγραφος 2 διαπιστώνεται με βάση τα επίσημα στοιχεία της χωρητικότητας των πλοίων κατά την ημερομηνία υπογραφής του παρόντος, όπως αυτά βεβαιώνονται από το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το παρόν Συμφωνητικό υπογράφεται ως έχει σε τέσσερα (4) όμοια πρωτότυπα.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ

Για το Ελληνικό Δημόσιο

Για τη Ναυτιλιακή Κοινότητα

Ο Πρωθυπουργός

 

Ο Υπουργός Οικονομικών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

1 Α.Β. MARITIME INC
2 A.C.A. SHIPPING CORP.
3 A.E. NOMIKOS SHIPPING INVESTMENTS LIMITED
4 A.M. NOMIKOS TRANSWORLD MARITIME AGENCIES SA
5 ACCESS SHIPPING LIMITED
6 ADELFIA NAVIGATION S.A.
7 AEGEAN BULK CO, INC
8 AEGEAN ECO CARRIERS S.A.
9 AEGEAN SHIPPING ENTERPRISES CO.
10 AEGEAN SHIPPING MANAGEMENT SA
11 AEOLOS MANAGEMENT SA
12 AERIO SHIPMANAGEMENT LTD.
13 AGENCY TRUST LTD
14 AIMS SHIPPING CORPORATION
15 ALASSIA NEWSHIPS MANAGEMENT INC
16 ALBERTA SHIPMANAGEMENT LTD.
17 ALEXANDRIA SHIPPING (HELLAS) S.A
18 ALIOS BULKERS LTD.
19 ALLOCEANS SHIPPING COMPANY LIMITED
20 ALLSEAS INC.
21 ALLSEAS MARINE S.A.
22 ALMA SHIPMANAGEMENT & TRADING S.A
23 ALMI MARINE MANAGEMENT SA
24 ALMI TANKERS S.A
25 ALPHA BULKERS SHIPMANAGEMENT INC.
26 ALPHA GAS S.A.
27 AMALTHIA MARINE INC
28 ANBROS MARITIME SA
29 ANCORA INVESTMENT TRUST INC
30 Andriaki Shipping Co. Ltd.
31 ANGELAKOS (HELLAS) SA
32 ANOSIS MARITIME S.A.
33 ANTHONY GIAVRIDIS MARITIME INC
34 APOLLONIA LINES S.A.
35 Aquarius Bulkcarrier Shipping Co. Ltd.
36 ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO LTD
37 ARCHANGEL PACIFIC LTD
38 Argonaftis Maritime Corp.
39 ARION SHIPPING LTD
40 ARISTON NAVIGATION CORP.
41 ASTRA SHIPMANAGEMENT INC.
42 ATHEMAR MARITIME S.A.
43 ATHENIAN SEA CARRIERS LTD
44 ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD
45 ATLANTIC DREDGING CORPORATION
46 ATLANTIS MANAGEMENT INC
47 ATLAS BULK LTD.
48 ATLAS MARITIME LTD
49 ATLAS MARITIME SHIPMANAGEMENT LTD.
50 AURORA SHIPMANAGEMENT S.A.
51 AVIN INTERNATIONAL LTD
52 AVIN INTERNATIONAL SA
53 Axis Bulk Carriers Inc.
54 BALTHELLAS CHARTERING SA
55 BARU DELTA MARITIME INC
56 BARU QUALITY SHIPPING CO.
57 BENETECH SHIPPING SA
58 BLUE LINE SHIP MANAGEMENT S.A.
59 BLUE PLANET SHIPPING LIMITED
60 BLUE SEAS SHIPPING S.A.
61 BRAVE MARITIME CORPORATION INC
62 BRIGHT NAVIGATION INC
63 BRITISH BULKERS, INC
64 BULKSEAS MARINE MANAGEMENT S.A.
65 BYZANTINE MARITIME CORPORATION
66 CALLITSIS SHIP MANAGEMENT S.A.
67 CALYPSO MARINE COMPANY LIMITED
68 CAPE SHIPPING SA
69 CAPITAL GAS SHIP MANAGEMENT CORP.
70 CAPITAL SHIP MANAGEMENT CORP
71 CAPITAL-EXECUTIVE SHIP MANAGEMENT CORP.
72 CARRAS (HELLAS) SA
73 Castor Ships S.A.
74 CAVALLI MARINE S.A.
75 CENTRAL MARE INC.
76 CENTROFIN MANAGEMENT INC
77 Century Bulk Carriers Management Co.
78 CHANDRIS (HELLAS) INC
79 CHARTERWELL MARITIME S.A.
80 CHARTWORLD MARITIME MANAGEMENT CORPORATION
81 CHARTWORLD SHIPPING CORPORATION
82 CHEMNAV SHIPMANAGEMENT LTD
83 CHIAN SPIRIT MARITIME ENTERPRISES INC
84 CHIOS NAVIGATION (HELLAS) LTD
85 CHRONOS SHIPPING CO LTD
86 CLEMKO SHIP MANAGEMENT S.A.
87 CLEOPATRA SHIPPING AGENCY LTD
88 COMMERCIAL SHIPPING & TRADING COMPANY LIMITED
89 COMMON PROGRESS COMPANIA NAVIERA SA
90 CONBULK SHIPMANAGEMENT CORPORATION
91 CONTSHIPS MANAGEMENT INC.
92 CORAL SHIPPING CORP.
93 COSMOSHIP MANAGEMENT INC.
94 COSMOSHIP MANAGEMENT SA
95 COSTAMARE SHIPPING COMPANY SA
96 CYAN BLUESHIPPING LTD
97 CYPRUS SEA LINES CO. LTD
98 D & S SHIPMANAGEMENT S.A.
99 DALEX SHIPPING COMPANY SA
100 DALNAVE NAVIGATION INC
101 DALOMAR SHIPPING S.A.
102 DANAOS SHIPPING COMPANY LIMITED
103 DEKOIL INC.
104 DELOS NAVIGATION LTD.
105 DELTA TANKERS LTD – ΔΥΟ (02) ΓΡΑΦΕΙΑ
106 DERIVATIVES SHIPPING S.A
107 DEXTER NAVIGATION LTD
108 DIANA SHIPPING SERVICES S.A. (δύο γραφεία)
109 DIANA WILHELMSEN MANAGEMENT LIMITED
110 DIANIK BROSS SHIPPING CORPORATION S.A.
111 DIDO SHIPPING COMPANY SA
112 DILESHIP MARINE CORP.
113 DILETON MARITIME SA
114 DILIGENT HOLDINGS S.A.
115 DORIAN (HELLAS) SA
116 Dorian LPG Management Corp.
117 DRASTIRIOS SHIPMANAGEMENT INC
118 DRYLOG SERVICES LTD.
119 DYNACOM TANKERS MANAGEMENT LTD
120 DYNAGAS LTD
121 DYNAMIC SHIPMANAGEMENT S.A.
122 E.NOMIKOSCORP.
123 EAST 33 MARITIME LIMITED
124 EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME LIMITED
125 ECOCARRIERS MARITIME LTD.
126 ECONAV S.A.
127 EFNAV COMPANY LIMITED
128 EFSHIPPING COMPANY SA
129 ELEMENT SHIPMANAGEMENT SA
130 ELETSON CORPORATION
131 EMC GAS CORPORATION
132 EMPIRE BULKERS LIMITED
133 EMPIRE CHEMICAL TANKER HOLDINGS INC.
134 EMPIRE NAVIGATION INC.
135 EMPROS LINES SHIPPING COMPANY SP S.A
136 ENEA MANAGEMENT INC
137 ENESEL S.A
138 ENESEL DRY S.A.
139 ENTERPRISES SHIPPING AND TRADING S.A.
140 ENTERPRISES SHIPPING AND TRADING SA
141 EOLOS SHIPMANAGEMENT S.A.
142 EQUINOX MARITIME LTD
143 Erasmus Corp.
144 ESTORIL NAVIGATION LTD
145 EUROBULK LTD.
146 EURONAV SHIP MANAGEMENT (HELLAS) LTD
147 EUROPEAN PRODUCT CARRIERS LTD
148 EUROTANKERS INC
149 EVALEND SHIPPING CO SA
150 EVRIPOS SHIPMANAGEMENT INC
151 FAFALIOS SHIPPING 5.A.
152 FALCON NAVIGATION CORP.
153 FALCON NAVIGATION SHIPMANAGEMENT SA
154 FCN MANAGEMENT INC
155 FIVE OCEANS SALVAGE CONSULTANTS LIMITED
156 F-MARITIME S.A.
157 FOMENTOS ARMADORA S.A.
158 FORTIUS SHIP MANAGEMENT LTD
159 FRANCO COMPANIA NAVIERA SA
160 FUJAIRAH MARINE SERVICES & TRADING CO S.A.
161 FUNDADOR COMPANIA NAVIERA SA
162 GAS TECH OPERATIONS S.A.
163 GasLog LNG Services Ltd.
164 GENERAL MARITIME ENTERPRISES CORPORATION
165 GENESIS SEATRADING CORP.
166 GENIMAR SHIPPING & TRADING S.A.
167 GENOA MARITIME SA
168 GLEAMRAY MARITIME INC
169 GLOBAL CARRIERS LTD
170 GLOBUS SHIPMANAGEMENT CORP.
171 GO SHIPPING & MANAGEMENT INC.
172 GOLDEN ANCHOR ENTERPRISES S.A.
173 GOLDEN FLAME SHIPPING SA
174 GOLDEN UNION ENTERPRISES SA
175 GOLDEN UNION SHIPPING COMPANY SA
176 GOLDENPORT MARINE SERVICES INC
177 GOLDENPORT SHIPMANAGEMENT LIMITED
178 GOURDOMICHALIS MARITIME S.A
179 GRACE MANAGEMENT S.A.
180 GULF MARINE INTERNATIONAL LIMITED
181 GULF MARINE MANAGEMENT S.A.
182 HALKIDON SHIPPING CORPORATION
183 HARBOR SHIPPING AND TRADING S.A.
184 HEIDMAR INC.
185 HELLENIC STAR SHIPPING COMPANY SA
186 HELLENIC TANKERS CO LTD
187 HERMES MARINE MANAGEMENT S.A.
188 HORIZON BULKERS S.A.
189 HORIZON TANKERS LIMITED S.A.
190 Hydroussa Navigation Ltd.
191 IASON HELLENIC SHIPPING CO LIMITED
192 IBLEASHIP MANAGEMENT LIMITED
193 IKAROS SHIPPING AND BROKERAGE LTD
194 IMS S.A.
195 INITIUM MARITIME CORP.
196 INTERMAR HOLDING TRUST INC.
197 INTERNATIONAL MARINE MANAGEMENT COMPANY INC
198 INTERUNITY MANAGEMENT CORPORATION SA
199 IOLCOS HELLENIC MARITIME ENTERPRISES CO LTD
200 IONIA MANAGEMENT SA
201 Ionic Bulk Carriers (Mgt) Inc.
202 IONIC SHIPPING (MGT) INC.
203 ISTIA MARITIME CO.
204 J.G.GOUMAS (SHIPPING) COMPANY SA
205 J.P. SAMARTZIS MARITIME ENTERPRISES COMPANY SA
206 JME NAVIGATION S.A.
207 JOHN J.RIGOS MARINE ENTERPRISES S.A.
208 KALLIANIS BROS SHIPPING S.A.
209 KALLIANIS COMPANIA NAVIERA SA
210 KAPPA SHIPMANAGEMENT S.A.
211 KARLOG SHIPPING COMPANY LTD
212 KASSIAN MARITIME LTD
213 KAST SHIPMANAGEMENT S.A.
214 Kizoku Maritime Ltd.
215 KLEIMAR LTD.
216 KONKAR SHIPPING AGENCIES SA
217 KON-QUEST S.A
218 KORALI S.A
219 KOUROS MARITIME ENTERPRISES INC
220 KYKLADES MARITIME CORPORATION
221 KYLA SHIPPING & TRADING CORP.
222 LAMDA MARITIME S.A.
223 LARUS S.A.
224 LASKARIDIS MARITIME S.A.
225 LATSCO LNG MARINE MANAGEMENT INC.
226 LATSCO MARINE MANAGEMENT INC.
227 LEON SHIPPING & TRADING S.A.
228 LEROS MANAGEMENT S.A.
229 LIBERTY NAVIGATION C. LTD
230 LIDMAR SHIPPING AND TRADING COMPANY LTD
231 Lion Bulk Carriers Inc.
232 LL ENERGY S.A
233 LOAD LINE MARINE S.A.
234 LOMAR SHIPPING & MANAGEMENT INC
235 LOTUS SHIPPING COMPANY LIMITED
236 LTL TRADING S.A.
237 LYDIA MAR SHIPPING COMPANY S.A.
238 M/MARITIME CORP.
239 MADMAR SHIPMANAGEMENT LTD
240 MAGNA MARINE INC
241 MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC
242 MANTINIA SHIPPING COMPANY SA
243 MARAN DRY MANAGEMENT INC.
244 MARAN GAS MARITIME INC
245 MARAN TANKERS MANAGEMENT INC
246 MARINE CORPORATION OF TRANSPORTATION & PLATFORM SUPPORT INC.
247 MARINE TRUST LTD
248 MARLA DRY BULK SHIPMANANEMENT INC.
249 MARLA TANKERS SHIPMANAGEMENT INC.
250 MARMARAS NAVIGATION LIMITED – ΔΥΟ (02) ΓΡΑΦΕΙΑ
251 MEADWAY SHIPPING AND TRADING INC
252 MEDCARE SHIPPING SA
253 MEDTANKERS MANAGEMENT LTD
254 MEGA SHIPPING LIMITED
255 MERCHANT MARINE MANAGEMENT (3M) S.A.
256 MERCURY MARITIME ENTERPRISES CO. S.A.
257 Meridian Limited
258 MERMAN MARITIME CO.
259 METROPOLITAN MARITIME SERVICES S.A.
260 METROSTAR MANAGEMENT CORP
261 MIDSHIP MARITIME S.A.
262 MINERVA DRY INC.
263 MINERVA GAS INC.
264 MINERVA MARINE INC
265 MINOA MARINE LIMITED
266 MODERNA MARINE MANAGEMENT LTD
267 MODION MARITIME MANAGEMENT SA
268 MONTANA SHIP MANAGEMENT INC.
269 MYKONOS SHIPPING COMPANY LIMITED
270 N.G.LIVANOS MARITIME COMPANY LIMITED
271 NAFTOMAR SHIPPING AND TRADING CO LTD
272 NARVAL CHARTERING AND TRADING S.A.
273 NARVAL SHIPPING CORPORATION
274 NAUTICAL CARRIERS INCORPORATED
275 NAVARONE S.A
276 NAVEGADORA TRANSPACIFICA SA
277 NAVIGATOR TANKERS MANAGEMENT S.A.
278 NAVINA MARITIME SA
279 Navios Bulkers Management Inc
280 Navios Containers Management Inc.
281 NAVIOS CORPORATION MANAGEMENT INC
282 Navios Dry Cargo Management Inc.
283 Navios International Management Inc.
284 Navios Maritime Management Inc.
285 NAVIOS SHIPMANAGEMENT INC
286 NAVIOS TANKERS MANAGEMENT INC.
287 Navios Technical Management S.A.
288 NAVITAS COMPANIA MARITIMA SA
289 NAVITRAMP FREIGHT AGENCY LIMITED
290 NEDA MARITIME AGENCY CO LTD
291 NEPTUNE DRY MANAGEMENT COMPANY
292 NEPTUNE LINES SHIPPING AND MANAGING ENTERPRISES SA
293 NEREUS SHIPPING S.A.
294 NEW KRONOS STAR MARITIME COMPANY S.A.
295 NEWSHIPPING LIMITED
296 NEW VISION SHIPPING S.A.
297 NEWMED SHIPPING S.A.
298 NEWPORT S.A.
299 NGM ENERGY S.A.
30C NICHOLAS G.MOUNDREAS SHIPPING SA
301 NIOVIS SHIPPING COMPANY S.A.
302 NIRIIS SHIPPING S.A.
303 NOBEL MARITIME INC.
304 NOVAMARIS INC.
305 NOVELTY SHIP MANAGEMENT S.A.
306 OCEAN FREIGHTERS LIMITED
307 OCEANA MARINE MANAGEMENT INC
308 Oceanbulk Container Management S.A.
309 OCEANBULK INTERNATIONAL S.A.
310 OCEANBULK MARITIME S.A.
311 OCEANFLEET SHIPPING LIMITED
312 OCEANGOLD TANKERS INC.
313 OCEANIC SHIPMANAGEMENT CORP.
314 OCTO MARITIME S.A.
315 Oikos Maritime Inc.
316 Olive Shipmanagement Inc.
317 OLKAS SHIPPING & TRADING CO. LTD.
318 OLYMPIC SHIPPING AND MANAGEMENT S.A.
319 OMICRON SHIP MANAGEMENT INC
320 OPERA S.A.
321 ORPHEUS MARINE TRANSPORT CORPORATION
322 OVERSEAS MARINE ENTERPRISES INC.
323 PALERMO S.A.
324 PALOMA SHIPPING CORP.
325 PANTHEON TANKERS MANAGEMENT LTD.
326 PAPA SHIPPING CO. (HELLAS) S.A.
327 PARADISE NAVIGATION SA
328 PARALOS MARITIME CORPORATION S.A
329 PAVIMAR S.A.
330 PEGASUS OCEAN SERVICES INC.
331 PETROCHEM GENERAL MANAGEMENT S.A
332 PHOENIX SHIPPING AND TRADING S.A.
333 PL SHIPPING CO.
334 PLEIADES SHIPPING AGENTS S.A.
335 PLUTOFYLAX SHIPPING CORPORATION
336 POLEMBROS BULKERS INC.
337 POLEMBROS SHIPPING LIMITED
338 POLYAR SHIPPING CO. LTD.
339 PONTOS MARINE INC.
340 POSEIDON SHIPPING CO LTD
341 POWDERMILL NAVIGATION INC
342 PREVAIL SHIPMANAGEMENT SA
343 PRIME GAS MANAGEMENT INC.
344 PRIME MARINE MANAGEMENT INC
345 PRIME TANKER MANAGEMENT INC
346 PRIMEBULK SHIPMANAGEMENT LTD
347 PRIMEROSE SHIPPING CO. LTD
348 PRODUCT SHIPPING AND TRADING S.A.
349 PROMINENCE MARITIME SA
350 PROSPERITY BAY SHIPPING COMPANY LTD
351 PROTANK MANAGEMENT S.A.
352 PYXIS MARITIME CORP.
353 QUEENSWAY NAVIGATION CO LTD
354 RANGER MARINE SA
355 REEFER AND GENERAL SHIP MANAGEMENT COMPANY INC
356 REGAL AGENCIES CORP.
357 ROKS MARITIME INC.
358 ROSWELL NAVIGATION CORP.
359 ROSWELL TANKERS CORP.
360 ROXANA SHIPPING SA
361 SAFE SPRING MARINE S.A.
362 SAFESHIP MANAGEMENT INC.
363 SAFETY MANAGEMENT OVERSEAS SA (2 γραφεία)
364 SAINT MICHAEL SHIPPING COMPANY LTD
365 SAMIOS SHIPPING COMPANY S.A
366 SAMOS STEAMSHIP COMPANY
367 S-BULKERS LTD.
368 SEA GATE NAVIGATION LTD
369 SEA GLOBE MANAGEMENT AND TRADING INC.
370 SEA HAWK MARITIME S.A.
371 SEA JUSTICE SA
372 SEA THRUST LTD
373 SEA TRADERS SA
374 Sea Tribute Shipmanagement Ltd
375 SEA VISION SHIPPING INC.
376 SEA WORLD MANAGEMENT AND TRADING INC
377 SEADAR SHIPMANAGEMENT S.A. (δύο γραφεία)
378 SEALESTIAL NAVIGATION CO.
379 SEALINK NAVIGATION LTD
380 SEAMAR MANAGEMENT S.A.
381 SEAMAX MARINE INC
382 SEANERGY MARE MARITIME COMPANY S.A.
383 Seanergy Shipmanagement Corp.
384 SEASCAPE MARINE LTD.
385 SEASPIRE MARITIME INC.
386 SEASTAR CHARTERING LTD
387 SEASTAR SHIPMANAGEMENT LTD.
388 SEATRANS MANAGEMENT ENTERPRISES INC
389 SEAVEN DRY MANAGEMENT INC.
390 SEAVEN TANKER MANAGEMENT INC.
391 SERA SHIPPING CO.
392 SHELTON NAVIGATION S.A.
393 SHIP PROCUREMENT SERVICES S.A.
394 SILVER BULK S.A.
395 SILVER LAKE SHIPPING COMPANY SA
396 SI RIOS SHIPMANAGEMENT CORP.
397 SI RIOS SHIPMANAGEMENT LIMITED
398 SKY SHIPPING AGENCY S.A.
399 SOLE SHIPPING INC.
400 Spring Marine Bulk S.A.
401 SPRING MARINE MANAGEMENT S.A.
402 SPRINGFIELD SHIPPING COMPANY PANAMA SA
403 STAAL SHIPPING INC.
404 STALWART MANAGEMENT LTD
405 STAM SHIPPING S.A.
406 STAMCO SHIP MANAGEMENT COMPANY LIMITED
407 STAR BULK MANAGEMENT INC
408 STARBULK S.A.
409 STEALTH MARITIME CORP. S.A.
410 STEM SHIPPING CO S.A.
411 SUN ENTERPRISES LTD
412 SUNBERRY OCEANWAYS LTD.
413 SUPER-ECO BULKERS MANAGEMENT INC.
414 SUPER-ECO TANKERS MANAGEMENT INC.
415 SWIFT MARINE LLC
416 SWISSMARINE INC
417 TANCO SHIPMANAGEMENT SA
418 TARGET MARINE S.A.
419 TEAM FUEL CORP.
420 TECHNOMAR SHIPPING INC
421 TEO SHIPPING CORPORATION
422 TESS NAVIGATION LIMITED
423 THALKATSHIPPING SA
424 THE AEGEAN EXPERIENCE MARITIME COMPANY LIMITED
425 THENAMARIS (SHIPS MANAGEMENT) INC
426 THENAMARIS CONBULK INC.
427 THENAMARIS LNG INC.
428 THEOMAR SHIPMANAGEMENT CORP.
429 THIRD MILLENIUM SHIPPING LTD
430 TIDE LINE INC
431 Titan Maritime Ltd
432 TMS Bulkers Ltd.
433 TMS CARDIFF GAS LTD
434 TMS DRY LTD.
435 TMS OFFSHORE SERVICES LTD.
436 TMS TANKERS LTD
437 TRADE FORTUNE INC
438 TRANSBULK MANAGEMENT INC
439 TRANSMED MARITIME LIMITED
440 TRANSMED SHIPPING LIMITED
441 TRI BULK SHIPPING LIMITED
442 TRUST BULKERS LTD.
443 TSAKOS COLUMBIA SHIPMANAGEMENT (“TCM”) S.A.
444 TSAKOS CONBULK SERVICES (TCB) LTD
445 TSAKOS ENERGY MANAGEMENT LTD
446 TSAKOS HYUNDAI SHIPMANAGEMENT S.A.
447 TSAKOS SHIPPING AND TRADING SA
448 TST INTERNATIONAL S.A.
449 UNIBROS SHIPPING CORP.
450 UNIMAR SUCCESS S.A.
451 UNION COMMERCIAL INCORPORATED
452 UNION MARINE ENTERPRISES SA
453 UNIT MARITIME INC
454 Unitized Ocean Transport Limited (Δύο Γραφεία)
455 UNIVERSAL SHIPPING ALLIANCE LTD
456 V. SHIPS GREECE LTD
457 VALERIE SHIP MANAGEMENT LLC
458 VALIANT SHIPPING SA
459 VAMVASHIP MARITIME SA.
460 VANDA MARINE CORP.
461 VANTAGE SHIPPING LINES S.A.
462 VARSHIP SHIPPING CO LTD
463 VELOS TANKERS LTD
464 VERITAS SHIPMANAGEMENT LTD.
465 VERONA SHIPHOLDING S.A.
466 VICTORIA OCEANWAY LTD. (2 γραφεία)
467 VIRONO SHIPPING S.A.
468 VIRONO UNION MARITIME S.A.
469 VITA MANAGEMENT SA
470 VRONTADOS S.A.
471 VULCANUS TECHNICAL MARITIME ENTERPRISES S.A.
472 W MARINE INC
473 WCC MANAGEMENT INC.
474 WINDFORCE MARITIME ENTERPRISES INC
475 WORLD CARRIER CORPORATION
476 WORLD CARRIER SHIPMANAGEMENT INC.
477 WORLD MANAGEMENT INC
478 Z & G HALCOUSSIS CO LTD
479 ZEPHYROS MARITIME COMPANY
480 ΑΔΕΛΦΟΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ (ΕΛΛΑΣ) ΕΠΕ
481 ΓΚΡΕΚΟΜΑΡ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΠΕ
482 ΕΛΛΑΣΤΗΡ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕ
483 ΠΥΛΟΣ 1 ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Άρθρο 7

Υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας υπό όρους των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου παράλληλα με την εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων τους – Προσθήκη άρθρου 26δ στον ν. 27/1975

1. Μετά το άρθρο 26γ του ν. 27/1975 (Α’ 77) προστίθεται νέο άρθρο 26δ ως εξής:

«Άρθρο 26δ

1. Οι φορείς εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών, ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων τους, επωφελούνται από τη φορολογία χωρητικότητας για το σύνολο των ναυλωμένων πλοίων βάσει χρόνου/ταξιδίου, υπό τον όρο ότι τουλάχιστον το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού στόλου του δικαιούχου, φέρει σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή το μερίδιο των ναυλωμένων βάσει χρόνου/ταξιδίου πλοίων που δεν φέρουν σημαία κράτους Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ., δεν υπερβαίνει το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ιδιόκτητου και υπό γυμνή ναύλωση στόλου του δικαιούχου που φορολογείται σύμφωνα με τη χωρητικότητα.

Οι δικαιούχοι του φόρου χωρητικότητας σε κάθε έτος κατά το πρώτο εδάφιο εξακολουθούν να υπέχουν την υποχρέωση να αυξήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν το μερίδιο σε χωρητικότητα σε πλοία με σημαία κράτους μέλους της Ε.Ε. ή Ε.Ο.Χ. του ιδιόκτητου και του ναυλωμένου βάσει γυμνού πλοίου στόλου τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

2. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος διαπίστωσης της εκπλήρωσης των όρων της παρ. 1 και της συμμόρφωσης των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων της παρ. 1 με τους όρους αυτούς, καθώς και κάθε ειδικότερo θέμα που συνδέεται με την υπαγωγή στον φόρο χωρητικότητας των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης των πλοίων.

β. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φόρου πλοίων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, τα οποία υποβάλλονται στη Φορολογική Διοίκηση και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διαδικασία για την εφαρμογή του παρόντος.»

2. Η ισχύς του παρόντος αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση πλοίων από το φορολογικό έτος 2023 και μετά.

Άρθρο 8

Επιβολή τέλους στις αυτοκινούμενες βυθοκόρους και φορολόγηση μερισμάτων για τους μετόχους/εταίρους αλιευτικών πλοίων και πλοιαρίων καθώς και ρυμουλκών και αυτοκινούμενων βυθοκόρων – Τροποποίηση άρθρου 57 του ν. 4646/2019

Το άρθρο 57 του ν. 4646/2019 (Α’201) τροποποιείται α) ως προς τον τίτλο του άρθρου με την προσθήκη των αυτοκινούμενων βυθοκόρων, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1, με την προσθήκη των αυτοκινούμενων βυθοκόρων στα υποκείμενα σε τέλος πλοία, γ) με την αντικατάσταση της παρ. 2, γ) στην παρ. 3, με την προσθήκη των αυτοκινούμενων βυθοκόρων, δ) στην παρ. 5, με την προσθήκη δα) της λεμβολόγησης και του λεμβολογίου στο πρώτο εδάφιο και δβ) εδαφίων τέταρτου και πέμπτου, ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7, με την προσθήκη των Βιβλίων Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ), στ) με την αντικατάσταση των παρ. 8 και 9, ζ) στην παρ. 10, με την προσθήκη των αυτοκινούμενων βυθοκόρων και την αντικατάσταση της λέξης «ρυμουλκών» από τη λέξη «πλοίων», η) στην παρ. 11, με την επικαιροποίηση της παραπομπής στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, θ) στην παρ. 12, θα) με την αρίθμηση της παραγράφου σε περ. α, θβ) με την προσθήκη περ. β, ι) με την αντικατάσταση της παρ. 13, ια) με την προσθήκη παρ. 14, και το άρθρο 57 διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 57

Προσδιορισμός και καταβολή τέλους ρυμουλκών, αυτοκινούμενων βυθοκόρων και αλιευτικών πλοίων

1. Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, σε όλα τα υπό ελληνική σημαία αλιευτικά πλοία και πλοιάρια, καθώς και στα ρυμουλκά και στις αυτοκινούμενες βυθοκόρους των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλασσίων μεταφορών δεν υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους. Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται τα αμιγώς ναυαγοσωστικά πλοία που εκτελούν αποκλειστικά εργασίες διάσωσης και θαλάσσιας αρωγής.

2. Υπόχρεοι σε καταβολή του τέλους είναι οι πλοιοκτήτες ή πλοιοκτήτριες εταιρείες των πλοίων της παραγράφου 1 που είναι εγγεγραμμένοι στο οικείο νηολόγιο ή λεμβολόγιο/Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ), ανεξάρτητα από την κατοικία ή τη διαμονή ή την έδρα αυτών στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, ή ο νόμιμος εκπρόσωπός τους που έχει αποδεχθεί εγγράφως τον διορισμό του.

Αλληλέγγυα υπόχρεο είναι κάθε πρόσωπο που κατ’ εντολή του πλοιοκτήτη ή οποιασδήποτε αρχής ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, διαχειρίζεται το πλοίο και εισπράττει ναύλους.

3. Το τέλος για τα ρυμουλκά και τις αυτοκινούμενες βυθοκόρους της παραγράφου 1 υπολογίζεται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα, με βάση τη συνολική ιπποδύναμη αυτών:

Συνολική ισχύς πλοίουσε ίππους (BHP) Ετήσιο τέλος σε ευρώ
μέχρι 500 6.000
από 501 μέχρι 1000 6.500
από 1001 μέχρι 150 7.000
από 1501 μέχρι 2000 8.000
από 2001 μέχρι 2500 9.000
από 2501 μέχρι 3000 10.000
από 3001 μέχρι 3500 11.000
από 3501 μέχρι 4000 12.000
από 4001 μέχρι 4500 13.000
από 4501 μέχρι 5000 14.000
από 5001 και άνω 15.000

4. Το τέλος για τα αλιευτικά πλοία και πλοιάρια υπολογίζεται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα, με βάση το ολικό μήκος αυτών:

Ολικό μήκος πλοίου σε μέτρα Ετήσιο τέλος σε ευρώ
μέχρι 6 100
από 6,01 μέχρι 8 150
από 8,01 μέχρι 10 225
από 10,01 μέχρι 12 338
από 12,01 μέχρι 15 506
από 15,01 μέχρι 18 759
από 18,01 μέχρι 24 1.139
από 24,01 μέχρι 30 1.709
από 30,01 μέχρι 36 2.563
από 36,01 μέχρι 45 3.844
από 45,01 και άνω 5.767

5. Η επιβολή του τέλους έχει εφαρμογή από τη νηολόγηση/λεμβολόγηση των πλοίων της παρ. 1 σε ελληνικό λιμένα και μέχρι τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα το γεγονός που επιβάλλει τη διαγραφή τους από το νηολόγιο/λεμβολόγιο.

Ειδικά για τα ρυμουλκά, ο χρόνος αναμονής αυτών μέσα στο έτος εξομοιώνεται με το είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν μέχρι να τεθούν σε αναμονή, οι οποίες μπορεί να συνιστούσαν ή όχι θαλάσσιες μεταφορές. Οι υπηρεσίες ρυμούλκησης που εκτελούνται σε λιμένες, καθώς και αυτές που αφορούν στην παροχή βοήθειας σε αυτοκινούμενο σκάφος για να προσλιμενιστεί ή να διέλθει διώρυγα δεν συνιστούν θαλάσσιες μεταφορές.

Για τις αυτοκινούμενες βυθοκόρους ως δραστηριότητες θαλάσσιας μεταφοράς θεωρούνται ο πλους μεταξύ λιμένος και σημείου εκσκαφής, ο πλους μεταξύ διαφορετικών σημείων εκσκαφής, ο πλους μεταξύ του σημείου εκσκαφής και του σημείου όπου πρόκειται να εκφορτωθούν τα εκσκαφθέντα υλικά, η εκφόρτωση των εκσκαφθέντων υλικών και ο πλους μεταξύ του σημείου φόρτωσης και του λιμένα. Η εξόρυξη ή η καθ’ αυτή βυθοκόρηση και ο πλους κατά τη διάρκεια βυθοκόρησης δεν θεωρούνται δραστηριότητες θαλάσσιας μεταφοράς.

6. Για τα έτη έναρξης ή διακοπής της εκμετάλλευσης των πλοίων της παραγράφου 1, το τέλος υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εκμετάλλευσης αυτών μέσα στο έτος. Σε περίπτωση πλήρους αποδεδειγμένης αργίας λόγω επισκευών ή ελλείψεως εργασιών των πλοίων αυτών για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχείς ημέρες ανά έτος εκμετάλλευσης, το τέλος μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες αργίας. Για τη μείωση του τέλους λόγω αργίας του πλοίου απαιτείται η υποβολή από τον φορολογούμενο σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια για το πλοίο φορολογική αρχή και η έγκριση από αυτή, πριν την υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης καταβολής του τέλους για το έτος που έλαβε χώρα η αργία.

7. Για την απόδοση του τέλους, οι υπόχρεοι που είναι εγγεγραμμένοι στο νηολόγιο ή λεμβολόγιο/Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (ΒΕΜΣ) την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υποβάλλουν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου του επόμενου έτους, δήλωση στην αρμόδια για το πλοίο φορολογική αρχή με την οποία γίνεται άμεσος προσδιορισμός του τέλους. Η καταβολή του τέλους γίνεται σε δύο (2) δόσεις στο έτος υποβολής της δήλωσης και ειδικότερα, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου αντίστοιχα.

8. α) Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας του πλοίου ή υποθήκευσης αυτού, καθώς και στην περίπτωση εκούσιας διάλυσης αυτού εφαρμόζεται το άρθρο 19 του ν. 27/1975 (Α’ 77).

β) Σε περίπτωση που το πλοίο τεθεί σε πλειστηριασμό, ο πλοιοκτήτης είναι υπόχρεος σε τέλος κατά το ποσό που αναλογεί μέχρι τον χρόνο έκδοσης της σχετικής κατακυρωτικής πράξης υπέρ του υπερθεματιστή. Η υποβολή της δήλωσης του τέλους και η εφάπαξ καταβολή αυτού γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που αναφέρεται στον χρόνο έκδοσης της κατακυρωτικής πράξης. Ο αποκτών είναι εξ ολοκλήρου υπόχρεος σε καταβολή του τέλους από τον χρόνο έκδοσης της σχετικής κατακυρωτικής πράξης και μετά, με την προϋπόθεση ότι το πλοίο παραμένει στην ελληνική σημαία.

9. Σε περίπτωση ολικής καταστροφής ή βύθισης του πλοίου, ο πλοιοκτήτης είναι υπόχρεος σε τέλος κατά το ποσό που αναλογεί μέχρι τον χρόνο κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα το γεγονός που επιβάλλει τη διαγραφή του πλοίου από το βιβλίο της λιμενικής αρχής στο οποίο το πλοίο εγγράφηκε κατά την ένταξή του στην ελληνική σημαία. Η υποβολή της δήλωσης και η εφάπαξ καταβολή του τέλους γίνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο έλαβε χώρα το γεγονός.

10. Ειδικά οι πλοιοκτήτες ρυμουλκών και αυτοκινούμενων βυθοκόρων που είναι εγγεγραμμένοι στο νηολόγιο την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υποχρεούνται μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου έτους αντίστοιχα και πριν την υποβολή των δηλώσεων του τέλους, να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση μαζί με κατάσταση με τα στοιχεία όλων των πλοίων κυριότητάς τους, διαχωρίζοντας αυτά σε υπαγόμενα και μη στο τέλος, στην αρμόδια για το πλοίο φορολογική αρχή.

11. Σε περίπτωση παράλειψης υποβολής δήλωσης από τον υπόχρεο του τέλους ή υποβολής από αυτόν εκπρόθεσμης ή ανακριβούς δήλωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’206).

12. α) Με την καταβολή του τέλους εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση των ως άνω φυσικών ή/και νομικών προσώπων από κάθε φόρο, εισφορά, τέλος, κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη φορολογικής φύσης επιβάρυνση, εκτός από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το εισόδημα από την εκμετάλλευση των πλοίων αυτών. Ως εισόδημα απαλλασσόμενο νοείται και η υπεραξία πραγματοποιούμενη από εκποίηση πλοίου, είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή είσπραξη από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

β) Τα μερίσματα που λαμβάνουν οι μέτοχοι/εταίροι των επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής από τη διανομή των κερδών που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των πλοίων του παρόντος φορολογούνται με τον συντελεστή φόρου μερισμάτων των γενικών διατάξεων φορολογίας εισοδήματος. Ο φόρος αυτός προσδιορίζεται ετησίως κατά τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των δικαιούχων των εισοδημάτων αυτών με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

13. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ορίζονται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης της αργίας, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος προσδιορισμού του χρόνου δραστηριοποίησης των ρυμουλκών και των αυτοκινούμενων βυθοκόρων στις θαλάσσιες μεταφορές και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

β. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης, η διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

14. Με την επιφύλαξη της παρ. 12β, το παρόν εφαρμόζεται για εκμετάλλευση πλοίων από 1ης.1.2020 και μετά και ειδικά για τις αυτοκινούμενες βυθοκόρους από 1ης.1.2022 και μετά. Η παρ. 12β εφαρμόζεται για μερίσματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από την 1η.1.2022 και μετά.».

ΜΕΡΟΣ Γ’

ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (Φ.Π.Α.), ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Κ.Φ.Ε.) ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΓΝΙΑ

Άρθρο 9

Παράταση της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) στα ακίνητα – Τροποποίηση παρ. 4α και 5 άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α.

1. Η παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248), τροποποιείται: α) στο πρώτο εδάφιο ως προς την ημερομηνία λήξης της αναστολής εφαρμογής του Φ.Π.Α., β) με τη διαγραφή του τετάρτου εδαφίου και η παρ. 4α διαμορφώνεται ως εξής:

«4α. Με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2024, η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα των παραγράφων 1 και 2α του παρόντος άρθρου και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του υποκειμένου. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό.».

2. Αναστολές που χορηγήθηκαν σε εφαρμογή της παρ. 4α του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. με ισχύ έως τις 31.12.2022, παρατείνονται έως τις 31.12.2024.

3. Η παρ. 5 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, μπορεί να ορίζεται κάθε διαδικαστικό θέμα και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρμογής του καθεστώτος της παρ. 4α.».

Άρθρο 10

Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες – Τροποποίηση των Κεφαλαίων Α και Β του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

1. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α’ 104), τροποποιείται
α) ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) ή του υπερμειωμένου συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση και το τουριστικό πακέτο και

β) ως προς την εξειδίκευση της παραπομπής στις ρυθμιζόμενες περιπτώσεις, και η παρ. 2 του άρθρου 11 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως τροποποιούνται με τις περ. α’, γ’ και δ’ της παρ. 1 εφαρμόζονται από την 1.6.2020 έως και τις 30.6.2023.».

2. Οι παρ. 9 και 10 του Κεφαλαίου Β’ «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ», του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000, Α’ 248) τροποποιούνται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού, και διαμορφώνονται ως εξής:

«9. Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια από την 1.10.2021 έως και τις 30.6.2023.

10. Η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού από την 1.10.2021 έως και τις 30.6.2023 και εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.».

3. Η παρ. 2 του εσωτερικού άρθρου πρώτου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α., που εφαρμόζεται για κάποια αγαθά ατομικής υγιεινής και προστασίας, και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η παρ. 1 ισχύει έως και τις 30.6.2023.».

4. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 47 του Κεφαλαίου Α’ «ΑΓΑΘΑ», του Παραρτήματος ΙΙΙ, του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για τα φίλτρα και τις γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης, και διαμορφώνεται ως εξής:

«Ο υπερμειωμένος συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται έως και τις 30.6.2023 και μετά την ημερομηνία αυτή τα είδη αυτά υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%).».

5. Η παρ. 2 του άρθρου 299 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, στην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης και στις παραδόσεις αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας από τον δημιουργό τους ή τους διαδόχους του και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η παρ. 1 ισχύει από την ψήφιση του νόμου μέχρι και τις 30.6.2023.».

6. Η παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021 (Α’ 17), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%) του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, για τα εισιτήρια για Ζωολογικούς κήπους και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το άρθρο 36 ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και εφαρμόζεται μέχρι και τις 30.6.2023.».

7. Η παρ. 54 του Κεφαλαίου Α’ «ΑΓΑΘΑ», του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) Φ.Π.Α., στους απινιδωτές της ΔΚ ΕΧ 9018 και διαμορφώνεται ως εξής:

«54. Απινιδωτές (Δ.Κ. ΕΧ 9018). Ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά της παρούσας ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%) και ισχύει έως και τις 30.6.2023.».

8. Η παρ. 1 του Κεφαλαίου Β’, «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

9. Στο Κεφάλαιο Β «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. προστίθεται νέα παρ. 1δ, ως εξής:

«1δ. Εισιτήρια κινηματογράφων για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%) από 1.1.2023 έως και τις 30.06.2023.»

Άρθρο 11 Ορισμός αποδεικτικού για τη μεταφορά του ελάχιστου ποσού της επένδυσης για την υπαγωγή στο άρθρο 5Α Κ.Φ.Ε. και συμπλήρωση εξουσιοδοτικών διατάξεων -Τροποποίηση παρ. 3, 5, 9 και 10 άρθρου 5Α Κ.Φ.Ε.

Το άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) τροποποιείται α) στην παρ. 3, αα) στο πρώτο εδάφιο με την προσθήκη αποδεικτικού για τη μεταφορά του ελάχιστου ποσού της επένδυσης που συνυποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση, αβ) στο τρίτο εδάφιο με την αντικατάσταση του μήνα Σεπτεμβρίου από τον μήνα Ιούνιο, β) στην παρ. 5, βα) στο πρώτο εδάφιο με την προσθήκη περ. β’ και αναδιαμόρφωση της υφιστάμενης διάταξης ως περ. α’, ββ) με νομοτεχνικές βελτιώσεις, γ) στις παρ. 9 και 10 ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης και το άρθρο 5Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5Α

Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

1. Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα δύναται να υπαχθεί σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2, για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 5, εφόσον σωρευτικά:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα επτά (7) από τα οκτώ (8) έτη πριν τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και

β) αποδεικνύει ότι επενδύει o ίδιος ή συγγενικό του πρόσωπο, κατά την έννοια της περίπτωσης στ’ του άρθρου 2, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης αυτής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ. Η επένδυση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κατά την παράγραφο 3.

Δεν απαιτείται να συντρέχει η προϋπόθεση της περίπτωσης β’, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που έχει αποκτήσει και διατηρεί άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4251/2014, όπως ισχύει.

Το εν λόγω φυσικό πρόσωπο υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 5, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του παρόντος Κώδικα.

2. Εφόσον γίνει δεκτή, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 3, η υπαγωγή του φορολογούμενου σε εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ’ αποκοπή, ανεξαρτήτως του ύψους εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, ποσού εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Το φυσικό πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την επέκταση της εφαρμογής του άρθρου αυτού σε συγγενικό του πρόσωπο, κατά την έννοια της περίπτωσης στ’ του άρθρου 2, και στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται ποσό φόρου ίσο με είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για κάθε συγγενικό πρόσωπο και δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογίας δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Ο φόρος της παραγράφου αυτής καταβάλλεται κάθε φορολογικό έτος σε μία (1) δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ή τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των προσώπων που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί από τα ίδια αυτά πρόσωπα στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης δεν συμψηφίζεται έναντι οποιασδήποτε φορολογικής τους υποχρέωσης στην Ελλάδα.

Για το πρώτο έτος υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος το φυσικό πρόσωπο οφείλει να αποδώσει το κατ’ αποκοπή ποσό φόρου εντός τριάντα (30) ημερών από την έγκριση της αίτησής του κατά την παράγραφο 3.

3. Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι την 31η Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους και συνοδεύεται από αποδεικτικό για τη μεταφορά του ελάχιστου ποσού της επένδυσης της περ. β’ της παρ. 1 σε λογαριασμό χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα. Εντός της ίδιας προθεσμίας δύνανται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο και φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου του έτους υποβολής της αίτησης. Με την έγκριση της αίτησης του φορολογούμενου εκδίδεται για το πρώτο έτος υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 του ΚΦΔ, για τον φορολογούμενο και για κάθε συγγενικό του πρόσωπο κατά την έννοια της περ. στ’ του άρθρου 2 για το οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του άρθρου αυτού.

Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησής του. Η Φορολογική Διοίκηση

ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογουμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας όπως αυτές ισχύουν.

4. Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος αρχίζει από το πρώτο φορολογικό έτος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση του φυσικού προσώπου για την υπαγωγή του στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και λήγει μετά το πέρας δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών. Η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν δύναται να παραταθεί πέραν των δεκαπέντε (15) φορολογικών ετών.

5. Το φυσικό πρόσωπο που εντάσσεται στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον:

α) σε κάποιο φορολογικό έτος δεν καταβάλλει ολόκληρο το οριζόμενο στην παρ. 2 κατ’ αποκοπή ποσό φόρου, παύει να υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος και από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του βάσει των γενικών διατάξεων του παρόντος Κώδικα ή

β) διαπιστωθεί μετά την παρέλευση της τριετίας ότι δεν ολοκλήρωσε την επένδυση κατά τα οριζόμενα στην περ. β’ της παρ. 1, αίρεται η υπαγωγή του στις διατάξεις του παρόντος άρθρου από το έτος ένταξής του και φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του βάσει των γενικών διατάξεων του παρόντος Κώδικα.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το συνολικό ποσό του καταβλητέου στην ημεδαπή φόρου για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης των αντίστοιχων φορολογικών ετών, δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, κατ’ έτος, που ορίζεται στην παρ. 2. Το καταβλητέο ποσό του φόρου που προκύπτει βάσει της νομοθεσίας για το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης των ετών αυτών, μειώνεται κατά το καταβληθέν ποσό φόρου της παρ. 2 για τα εκάστοτε φορολογικά έτη. Η μείωση του φόρου εισοδήματος που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο δεν δύναται να υπερβαίνει το καταβλητέο ποσό του φόρου που προκύπτει για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης βάσει της νομοθεσίας.

6. Το φυσικό πρόσωπο δύναται σε οποιοδήποτε φορολογικό έτος κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης στην παράγραφο 4 εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος να υποβάλει αίτηση για την ανάκληση της υπαγωγής του στις διατάξεις αυτές. Σε περίπτωση ανάκλησης, το φυσικό πρόσωπο υπάγεται σε φορολογία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις για το φορολογικό έτος εντός του οποίου υποβάλλει την αίτηση ανάκλησης και εφεξής δεν υποχρεούται στην καταβολή του οριζόμενου κατ’ αποκοπή ποσού φόρου για το έτος αυτό.

7. Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογητέο εισόδημα του προσώπου που υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος, το οποίο τυχόν προκύπτει στην ημεδαπή, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του παρόντος, υποβάλλεται και η καταβολή του φόρου διενεργείται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 67 του παρόντος Κώδικα.

8. Με την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού φόρου της παραγράφου 2 εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος για εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή και το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι επιλέξιμες κατηγορίες επενδύσεων, ο χρόνος διατήρησής τους στην Ελλάδα, η χορήγηση της δυνατότητας μεταβολής της επένδυσης άπαξ εντός της τριετίας, η διαδικασία απόδειξης ολοκλήρωσης της επένδυσης εντός της τριετίας, η παρακολούθηση της διατήρησης της επένδυσης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

10. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας, η αρμόδια υπηρεσία για την υποβολή, εξέταση και έγκριση της αίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση, η διαδικασία υποβολής του αιτήματος του φορολογούμενου για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης, οι προθεσμίες έκδοσης πράξεων της Διοίκησης, η διαδικασία ανάκλησης της παρ. 6, η ανάκληση της υπαγωγής μετά την παρέλευση τριετίας σε περίπτωση μη πραγματοποίησης ή μη ολοκλήρωσης της επένδυσης, η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η καταβολή του φόρου, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα ή λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»

2. α) Οι παρ. 3, 9 και 10 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, όπως τροποποιούνται με την παρ.

1 του παρόντος, ισχύουν για περιπτώσεις υπαγωγής στην εναλλακτική φορολόγηση από το έτος 2022 και εφεξής.

β) Η παρ. 5 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, ισχύει για τα φορολογικά έτη 2021 και επόμενα.

Άρθρο 12

Προσθήκη μεταβατικών διατάξεων και παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τις αιτήσεις υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5 Α Κ.Φ.Ε. για τα έτη 2020, 2021 και 2022- Τροποποίηση παρ. 81 άρθρου 72 Κ.Φ.Ε.

Η παρ. 81 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) τροποποιείται με την προσθήκη περ. β’ και γ’ και την υποδιαίρεση του πρώτου εδαφίου ως περ. α’ και διαμορφώνεται ως εξής:

«81.α. Ειδικά τα φυσικά πρόσωπα με πρώτο έτος υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή του άρθρου 5 Α του παρόντος, το φορολογικό έτος 2021, κατά παρέκκλιση των παρ. 2 και 5 του ίδιου άρθρου, εφόσον καταβάλλουν το κατ’ αποκοπή ποσό φόρου της παρ. 2 του άρθρου αυτού για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το φορολογικό έτος 2021 έως και την 20ή.7.2022, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου 5 Α του παρόντος και εκδοθείσες αποφάσεις άρσης της υπαγωγής τους για το φορολογικό έτος 2021, κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του ίδιου άρθρου, ανακαλούνται.

β. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή του άρθρου 5Α κατά τα φορολογικά έτη 2020 και

2021, η προϋπόθεση της περ. β) της παρ. 1 του ίδιου άρθρου πληρούται, εφόσον διαπιστωθεί ότι ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη στην ίδια διάταξη επένδυση εντός της τιθέμενης προθεσμίας των τριών (3) ετών από την υποβολή της αίτησης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου.

γ. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, η αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2022. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2022. »

Άρθρο 13
Παράταση ισχύος της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων του άρθρου 39Β Κ.Φ.Ε. – Τροποποίηση παρ. 14 άρθρου 66 ν. 4646/2019

Η παρ. 14 του άρθρου 66 του ν. 4646/2019 (Α’ 201) τροποποιείται με την παράταση της ισχύος της μείωσης του φόρου εισοδήματος για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων σύμφωνα με το άρθρο 39Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) και η παρ. 14 διαμορφώνεται ως εξής:

«14. Οι διατάξεις του άρθρου 39Β, το οποίο προστίθεται με το άρθρο 16 του παρόντος, εφαρμόζονται για δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 έως και 31.12.2024.».

Άρθρο 14

Παράταση της αναστολής ισχύος του άρθρου 41 Κ.Φ.Ε. για την επιβολή φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας – Τροποποίηση παρ. 33 άρθρου 72 Κ.Φ.Ε.

Η περ. α’ της παρ. 33 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) τροποποιείται ως προς την ημερομηνία λήξης της αναστολής της ισχύος του άρθρου 41 του ιδίου Κώδικα περί επιβολής φόρου στο εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας και διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Η ισχύς του άρθρου 41 αναστέλλεται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024.».

Άρθρο 15

Έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης στη φορολογία κεφαλαίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 8 ν. 1587/1950 και παρ. 3 άρθρου 84 Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια

1. Η παρ. 5 του άρθρου 8 του ν. 1587/1950 (Α’ 294) αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης με την οποία μειώνεται η φορολογητέα αξία, εκδίδεται πράξη προσδιορισμού του φόρου σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 34 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022 Α’ 206). Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα όργανα, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων δηλώσεων».

2. Η παρ. 3 του άρθρου 84 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001, Α’ 266) αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης με την οποία μειώνεται η φορολογητέα αξία, εκδίδεται πράξη προσδιορισμού του φόρου σύμφωνα με τα άρθρα 32 και 34 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α’ 206). Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται τα όργανα, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια, ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την επαλήθευση της ορθότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων δηλώσεων.».

Άρθρο 16

Παράταση ισχύος των μειωμένων τελών κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και για το έτος 2023 -Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 2948/2001

Οι υποπερ. δ1) και δ2) της περ. Α’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2948/2001 (Α’ 242) τροποποιούνται, με την παράταση και κατά το έτος 2023 της μείωσης των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων που ίσχυσε για τα έτη 2021 και 2022 και οι υποπερ. δ1) και δ2) διαμορφώνονται ως εξής:

«δ1) Εξαιρετικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023, για τα τουριστικά λεωφορεία καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:

Κατηγορία Τουριστικά θέσεις καθήμενων τέλη κυκλοφορίας (σε ευρώ)
Α’ έως 40 215
Β’ 41 και άνω 300

δ2) Εξαιρετικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023, επιπλέον ποσά τελών κυκλοφορίας που έχουν καταβληθεί από ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων βάσει του τρίτου πίνακα της υποπερ. δ’ (τουριστικά λεωφορεία) είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.».

Άρθρο 17

Αναστολή εφαρμογής της περ. γ’ της παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 σχετικά με την πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και την παροχή εγγύησης, τη διασφάλιση ή την εμπράγματη ασφάλεια για τις ρυθμίσεις οφειλών

Η ισχύς της περ. γ’ της παρ. 6 της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’107), αναστέλλεται, ως προς τις προϋποθέσεις πιστοποίησης από ανεξάρτητο εκτιμητή και παροχής εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας, από τις 28.10.2022 έως και τις 27.10.2023. Η αναστολή καταλαμβάνει και τις ήδη χορηγηθείσες ρυθμίσεις. Εγγυήσεις, διασφαλίσεις ή εμπράγματες ασφάλειες που έχουν παρασχεθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στο παρόν εξακολουθούν να ισχύουν.

Άρθρο 18

Απλοποίηση όρων και διαδικασίας ακινητοποίησης οχημάτων που τίθενται στο τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 4 της Δ.247/13/1988 ΑΥΟ – Μεταβατική διάταξη

1. Η παρ. 2 του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Δ.247/13/1.3.1988 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΑΥΟ, Β’195 και Β’ 307 [διόρθωση σφαλμάτων]), η οποία κυρώθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 1839/1989 (Α’ 90), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η διάρκεια παραμονής των ειδών ορίζεται στους έξι (6) μήνες, συνεχείς ή όχι, ανά περίοδο δώδεκα (12) μηνών. Όσον αφορά στα επιβατηγά οχήματα, με τη λήξη της παραπάνω διάρκειας κυκλοφορίας τους, εφόσον δεν επανεξάγονται, ακινητοποιούνται με ευθύνη και δαπάνες του δικαιούχου προσώπου, κατόπιν υποβολής αίτησης και έγκρισής της από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2873/2000 (Α’285). Για την ακινητοποίηση απαιτείται εγγύηση, η οποία καλύπτει τους αναλογούντες στο όχημα δασμούς και φόρους. Τα επιβατηγά οχήματα που βρίσκονται σε ακινητοποίηση λόγω λήξης της διάρκειας κυκλοφορίας τους, τίθενται εκ νέου σε κυκλοφορία με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής, από το δικαιούχο πρόσωπο, κατόπιν αιτήματός του στην αρμόδια τελωνειακή αρχή και με την επιφύλαξη τήρησης των λοιπών προϋποθέσεων υπαγωγής στο καθεστώς.

Εάν το διάστημα των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών της τελωνειακής ακινητοποίησης παρέλθει ή εφόσον λήξει παράταση που χορηγήθηκε σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2873/2000, χωρίς το δικαιούχο πρόσωπο να προβεί στη νόμιμη τακτοποίηση του επιβατηγού οχήματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αζήτητων των άρθρων 43 έως και 49 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’265).

Η μη τήρηση των όρων της παρούσας επισύρει τα πρόστιμα της παρ. Α1 του άρθρου 137 του ν. 2960/2001.

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και η διαδικασία της ακινητοποίησης και του ελέγχου των επιβατηγών οχημάτων που ακινητοποιούνται σύμφωνα με την παρούσα, το είδος της παρεχόμενης εγγύησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

2. Για τα οχήματα που είναι ήδη ακινητοποιημένα σύμφωνα με την υπ’ αρ. Δ.247/13/1.1.3.1988 ΑΥΟ, η παρ. 2 του άρθρου 4 της ίδιας ΑΥΟ, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται μετά την πρώτη αποσφράγισή τους από τις τελωνειακές αρχές.

Άρθρο 19
Παράταση φορολογίας μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης – Παράταση προθεσμίας παρ. 1 και 2 άρθρου 10 ν. 2579/1998

1. Η προθεσμία του δεκάτου εδαφίου της παρ. 1 και του εβδόμου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 2579/1998 (Α’ 31), ως προς τα οριζόμενα ποσά φόρου για κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία, περιλαμβανομένης και της ανταλλαγής του, παρατείνεται και ισχύει για τις μεταβιβάσεις που πραγματοποιούνται έως και την 31η.12.2024.

2. Από την παράταση της προθεσμίας της παρ. 1 εξαιρείται η περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2579/1998.

Άρθρο 20
Χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων από τα φορολογικά έσοδα τυχερών παιγνίων -Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου δεκάτου έκτου ν. 4787/2021

Η παρ. 2 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4787/2021 (Α’ 44) τροποποιείται α) με την παράταση της ισχύος εφαρμογής της και για το έτος 2022, β) με τη διαγραφή της λέξης «ανεκχώρητο» ως προς το ποσοστό φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Κατ’ εξαίρεση για τα έτη 2021 και 2022, το ποσοστό των εσόδων που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 2961/2001, είναι ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.».

Άρθρο 21
Παράταση αναστολής καταβολής στο Δημόσιο του ποσοστού 5% επί των νοσηλίων από τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 30 ν. 3846/2010

Η παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 3846/2010 (Α’66) τροποποιείται α) ως προς το διάστημα ισχύος της, β) με την επικαιροποίηση της αναφοράς στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για το διάστημα από την 1.1.2020 έως και την 30ή.6.2023, αναστέλλεται η εφαρμογή της παρ. 1 και τα καταβληθέντα ποσά που αφορούν στο διάστημα της παρούσας δύνανται να επιστρέφονται ή να συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Άρθρο 22 Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) «Κρατικές ενισχύσεις»: Ενισχύσεις οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 107 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χορηγούνται υπό οποιαδήποτε μορφή σε οντότητες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα από τα κράτη μέλη.

β) «Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων» (ΑΜΚΕ): Η υπηρεσία κάθε υπουργείου που είναι αρμόδια για ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Αν δεν υφίσταται ΑΜΚΕ, το έργο της ασκεί η κατά περίπτωση χορηγούσα αρχή.

γ) «Δίκτυο ΑΜΚΕ»: το σύνολο των ΑΜΚΕ του δημόσιου τομέα.

δ) «Καθεστώς ενισχύσεων»: δα) κάθε πράξη βάσει της οποίας χορηγούνται μεμονωμένες ενισχύσεις σε δικαιούχους και οι οποίες ορίζονται στην εν λόγω πράξη κατά τρόπο γενικό και αφηρημένο, δβ) κάθε πράξη βάσει της οποίας χορηγείται ενίσχυση μη συνδεόμενη με συγκεκριμένο έργο σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις για αόριστο χρονικό διάστημα ή για απροσδιόριστο ποσό.

ε) «Ad hoc ενίσχυση»: Η ενίσχυση προς μεμονωμένο δικαιούχο που δεν χορηγείται βάσει καθεστώτος ενισχύσεων.

στ) «Μεμονωμένη ενίσχυση»: Η ενίσχυση που χορηγείται σε μεμονωμένο δικαιούχο βάσει καθεστώτος ενισχύσεων.

ζ) «Μέτρο ενίσχυσης»: Κάθε καθεστώς ενισχύσεων ή ad hoc ενίσχυση.

η) «State Aid Notifications Interactive» (SANI): Διαδικτυακή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία τα κράτη μέλη κοινοποιούν τα μέτρα κρατικών ενισχύσεων.

θ) «State Aid Reporting Interactive» (SARI): Διαδικτυακή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία τα κράτη μέλη υποβάλλουν τις ετήσιες εκθέσεις δαπανών κρατικών ενισχύσεων.

ι) «Transparency Award Module» (TAM): Δημόσια προσβάσιμη διαδικτυακή εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν στοιχεία κρατικών ενισχύσεων ανά δικαιούχο για λόγους διαφάνειας.

ια) «Χορηγούσα αρχή»: ο φορέας που επισπεύδει τη νομική πράξη βάσει της οποίας θεσπίζεται η κρατική ενίσχυση. Αν δεν δύναται να προσδιοριστεί ο ως άνω φορέας, ως χορηγούσα αρχή νοείται ο φορέας που εφαρμόζει το μέτρο με το οποίο χορηγήθηκε η κρατική ενίσχυση.

ιβ) «Σχέδιο μέτρου»: Σχέδιο νόμου, κανονιστικής ή άλλης διοικητικής πράξης που μπορεί να ενέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και συνιστά καθεστώς ενίσχυσης ή ad hoc ενίσχυση.

Άρθρο 23

Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων

1. Στη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Ενισχύσεων και Αρωγής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργεί οργανική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης με την ονομασία «Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων» (ΚεΜΚΕ), η οποία αποτελεί το μοναδικό επίσημο σημείο επαφής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με λοιπούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς για θέματα κρατικών ενισχύσεων.

2. Η ΚεΜΚΕ έχει ενδεικτικά τις εξής αρμοδιότητες:

α. Γνωμοδοτεί επί σχεδίων μέτρων ως προς την ύπαρξη κρατικής ενίσχυσης και ως προς τη συμβατότητά τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων πριν τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 25.

β. Διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα SANI μέσω του οποίου:

βα. Κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχέδια μέτρων, εφόσον διαπιστώσει ότι πρέπει να αξιολογηθεί από αυτή η συμβατότητά τους ή χάριν ασφάλειας δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

ββ. Υπογράφει και υποβάλλει μέτρα ή σχέδια μέτρων για τα οποία δεν απαιτείται κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

γ. Συντονίζει τα θέματα κρατικών ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο μέσω του δικτύου των ΑΜΚΕ και μεριμνά για την τήρηση προθεσμιών που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. δ. Επιβλέπει και παρακολουθεί την πρόοδο των υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων, ιδίως όσων βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αφορούν στην ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων με την εσωτερική αγορά κρατικών ενισχύσεων, συντονίζει τις ενέργειες των αρμόδιων αρχών για την υλοποίηση των αποφάσεων ανάκτησης και ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς για τις απαιτούμενες ενέργειες.

ε. Συμμετέχει στη διαμόρφωση απαντήσεων των ελληνικών αρχών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα κρατικών ενισχύσεων και τις ελέγχει πριν την τελική αποστολή τους σε αυτή.

στ. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής των κρατικών ενισχύσεων.

ζ. Συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία και υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περιοδική έκθεση για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

η. Υπογράφει τις δαπάνες κρατικών ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκαν κατ’ έτος και που οι ΑΜΚΕ καταχωρούν στο σύστημα SARI για μέτρα που έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα SANI.

θ. Συμμετέχει σε συμβουλευτικά όργανα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό των νέων κανόνων, ανακοινώσεων και διαδικασιών σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

ι. Παρέχει εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, καθώς και υποστηρικτικό υλικό για θέματα πολιτικής και διαδικασιών κρατικών ενισχύσεων.

ια. Είναι υπεύθυνη για την επιχειρησιακή λειτουργία του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΠΣΚΕ), σύμφωνα με το άρθρο 27.

ιβ. Δημοσιοποιεί στο ΤΑΜ τα στοιχεία του άρθρου 32, τα οποία καταχωρίζονται σε αυτό από τις αρμόδιες ΑΜΚΕ.

ιγ. Παρέχει πρόσβαση στους χρήστες για τα συστήματα SANI, SARI και TAM, ως εθνικός διαχειριστής αυτών των συστημάτων.

Άρθρο 24
Αποκεντρωμένες Μονάδες Κρατικών Ενισχύσεων

Οι ΑΜΚΕ έχουν ενδεικτικά τις εξής αρμοδιότητες:

α) Διενεργούν έλεγχο στα σχέδια μέτρων αρμοδιότητάς τους, ως προς την ύπαρξη κρατικών ενισχύσεων και τη συμβατότητα αυτών με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Στην αρμοδιότητα κάθε ΑΜΚΕ εμπίπτουν τα σχέδια μέτρων που προωθούνται σε αυτή από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο υπάγεται, τους φορείς που εποπτεύονται από αυτό, τους φορείς οι οποίοι εισηγούνται προς το εν λόγω υπουργείο το μέτρο ενίσχυσης, περιλαμβανομένων των ανεξάρτητων αρχών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κάθε υπουργείου, καθώς και τους φορείς για τους οποίους έχει οριστεί αυτή ως αρμόδια ΑΜΚΕ. Οι ΑΜΚΕ δύναται να προτείνουν βελτιώσεις επί των σχεδίων μέτρων που λαμβάνουν πριν τα διαβιβάσουν στην ΚεΜΚΕ.

β) Διαβιβάζουν στην ΚεΜΚΕ τα σχέδια της περ. α) για γνωμοδότηση, συνοδευόμενα από σχετική εισήγησή τους, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 25 του παρόντος.

γ) Εγκρίνουν τα σχέδια μέτρων ενισχύσεων που δεν απαιτούν κοινοποίηση, κατόπιν των οδηγιών της ΚεΜΚΕ.

δ) Καταχωρίζουν και οριστικοποιούν τα σχέδια μέτρων αρμοδιότητάς τους στο σύστημα SANI μέσω του εξουσιοδοτημένου από την ΚεΜΚΕ για τον σκοπό αυτό χρήστη.

ε) Καταχωρίζουν και οριστικοποιούν στο σύστημα SARI τις δαπάνες κρατικών ενισχύσεων αρμοδιότητάς τους μέσω του εξουσιοδοτημένου από την ΚεΜΚΕ για τον σκοπό αυτό χρήστη. στ) Ελέγχουν, επεξεργάζονται και οριστικοποιούν τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων από τις χορηγούσες αρχές για τα μέτρα αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το άρθρο 27.

ζ) Καταχωρίζουν και οριστικοποιούν στο σύστημα ΤΑΜ, μέσω του εξουσιοδοτημένου από την ΚεΜΚΕ για τον σκοπό αυτό χρήστη, τα στοιχεία του άρθρου 32.

η) Προβαίνουν στις προβλεπόμενες στα άρθρα 30 και 31 ενέργειες, αναφορικά με την υλοποίηση αποφάσεων ανάκτησης.

θ) Παρέχουν υποστήριξη στην ΚεΜΚΕ στις περιπτώσεις κοινοποίησης μέτρων ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρθρο 25 Διαδικασία γνωμοδότησης από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων

Τα σχέδια μέτρων υποβάλλονται στην ΚεΜΚΕ για γνωμοδότηση, πριν την υιοθέτησή τους από το αρμόδιο όργανο, με την ακόλουθη διαδικασία:

1. Η ΑΜΚΕ εξετάζει κάθε σχέδιο μέτρου, σύμφωνα με την περ. α του άρθρου 12 και το αποστέλλει στην ΚεΜΚΕ, συνοδευόμενο από εισήγηση με τεκμηρίωση, συμπληρωμένη λίστα ελέγχου, όπου υφίσταται και από το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό, εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημέρων από την ημερομηνία παραλαβής τους από τη χορηγούσα αρχή.

2. Εφόσον η ΚεΜΚΕ αξιολογεί ότι το σχέδιο μέτρου που έλαβε δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης, αποστέλλει έγγραφη θετική γνωμοδότηση στη χορηγούσα αρχή μέσω της αρμόδιας ΑΜΚΕ, εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών.

3. Εφόσον η ΚεΜΚΕ αξιολογεί ότι το σχέδιο μέτρου που έλαβε περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης, αποστέλλει στη χορηγούσα αρχή μέσω της ΑΜΚΕ και εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, έγγραφη γνωμοδότηση ως προς τη συμβατότητα του μέτρου με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων ως ακολούθως:

α. δύναται να προτείνει τροποποιήσεις και βελτιώσεις για τον αποκλεισμό ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης ή για την επίτευξη συμβατότητας του μέτρου με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων,

β. διαπιστώνει τη συμβατότητα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

4. Στη γνωμοδότηση της παρ. 3, η ΚεΜΚΕ ενημερώνει τη χορηγούσα αρχή για ενέργειες που απαιτούνται για την υιοθέτηση του μέτρου. Εφόσον κρίνει ότι το μέτρο χρήζει κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνει την ΑΜΚΕ παρέχοντας κατευθύνσεις για την προετοιμασία του φακέλου κοινοποίησης.

5. Η προθεσμία των παρ. 2 και 3 εκκινεί με την υποβολή στην ΚεΜΚΕ πλήρους φακέλου από την αρμόδια ΑΜΚΕ, σύμφωνα με την παρ. 1. Η γνωμοδότηση προσαρτάται ως αναπόσπαστο τμήμα στο σχέδιο μέτρου που αποστέλλεται στην ΚεΜΚΕ.

6. Σχέδιο μέτρου υιοθετείται κατόπιν θετικής γνωμοδότησης ή ενσωμάτωσης των προτεινόμενων τροποποιήσεων και βελτιώσεων, και υλοποίησης απαιτούμενων ενεργειών. Εφόσον κριθεί ότι το σχέδιο μέτρου χρήζει κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό υιοθετείται μετά την έκδοση σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή με την ενσωμάτωση ρήτρας αναστολής.

7. Η ΚεΜΚΕ, σε περίπτωση που λαμβάνει γνώση με επίσημη έγγραφη ενημέρωση από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), ότι έχει υιοθετηθεί μέτρο κρατικής ενίσχυσης χωρίς να έχει υποβληθεί στην εν λόγω υπηρεσία για να τηρηθεί η διαδικασία ελέγχου της συμβατότητάς της με το ενωσιακό δίκαιο, ενημερώνει τη χορηγούσα αρχή για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η υλοποίηση του μέτρου εάν δεν τηρηθεί η ως άνω διαδικασία.

8. Στην περίπτωση σχεδίων μέτρων και πράξεων που αφορούν έργα της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4914/2022 (Α’61), η διαδικασία του παρόντος εφαρμόζεται μόνο για τα σχέδια μέτρων και τις πράξεις που χρήζουν γνωστοποίησης ελλείψει οδηγιών της ΚεμΚΕ, κατά την περ. γ’ του άρθρου 24 του παρόντος και κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 26
Συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δίκαιου (ΚΔΕΟΔ)

Η ΚΕΜΚΕ και οι ΑΜΚΕ επικουρούνται σε θέματα κρατικών ενισχύσεων από τη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του ΚΔΕΟΔ, η οποία ειδικότερα:

α) γνωμοδοτεί επί ερωτημάτων ως προς την αξιολόγηση μέτρων από άποψη κανόνων κρατικών ενισχύσεων και ως προς θέματα ανάκτησης, κατά προτεραιότητα, και

β) καταρτίζει ερωτηματολόγια κατά το πρότυπο των ερωτηματολογίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν αιτήματος της ΚεΜΚΕ, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις ΑΜΚΕ κατά τον έλεγχο των σχεδίων μέτρων του άρθρου 24.

Άρθρο 27
Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων

1. Για την ηλεκτρονική καταχώριση, επεξεργασία και παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων οι οποίες χορηγούνται στην ελληνική επικράτεια, αναπτύσσεται και λειτουργεί το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΠΣΚΕ).

2. Η ΚεΜΚΕ είναι αρμόδια για την επιχειρησιακή λειτουργία του ΚΠΣΚΕ, σύμφωνα με το π.δ. 142/2017 (Α’ 192). Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζεται ως φορέας λειτουργίας του ΚΠΣΚΕ και υποστηρίζει τεχνικά την παραγωγική λειτουργία του, σύμφωνα με τα άρθρα 85 έως και 88 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), για τις πληροφοριακές υποδομές.

3. Στο ΚΠΣΚΕ καταχωρίζονται τα μέτρα ενισχύσεων και οι μεμονωμένες ενισχύσεις. Κάθε μέτρο κρατικής ενίσχυσης λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό με την καταχώρισή του στο ΚΠΣΚΕ. Η είσοδος και η αυθεντικοποίηση των χρηστών στην εφαρμογή γίνονται με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet ή με κωδικό δημόσιας διοίκησης.

4. Η καταχώριση των στοιχείων της παρ. 3 πραγματοποιείται από τις χορηγούσες αρχές.

5. Ο έλεγχος, η επεξεργασία και η οριστικοποίηση των στοιχείων της παρ. 3 πραγματοποιούνται από την ΑΜΚΕ κάθε υπουργείου.

6. Τα στοιχεία που αφορούν στις μεμονωμένες ενισχύσεις καταχωρίζονται και οριστικοποιούνται από τις χορηγούσες αρχές.

7. Οι χορηγούσες αρχές και οι ΑΜΚΕ που διαθέτουν πληροφοριακά συστήματα, στα οποία τηρούνται δεδομένα κρατικών ενισχύσεων, διασυνδέονται με το ΚΠΣΚΕ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Το ΚΠΣΚΕ δύναται να διασυνδέεται και με τα πληροφοριακά συστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SANI, SARI, TAM, στα οποία τηρούνται δεδομένα κρατικών ενισχύσεων.

Άρθρο 28
Χρήση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων -Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 56 ν. 4914/2022

Η παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 4914/2022 (Α’ 61), περί χρήσης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), διαμορφώνεται ως περ. α), προστίθενται περ. β), γ) και δ), και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. α) Η χρήση του ΟΠΣΚΕ είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φορέων που υλοποιούν δράσεις κρατικών ενισχύσεων και ήσσονος σημασίας, που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία και το ΕΓΤΑΑ. Επιπλέον, στο ΟΠΣΚΕ δύνανται να καταχωρίζονται και δεδομένα που αφορούν σε προγράμματα, δράσεις ή έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους, όπως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο τακτικός προϋπολογισμός.

β) Η επικοινωνία στο ΟΠΣΚΕ πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αφού προηγηθεί η διαδικασία αυθεντικοποίησης των χρηστών με χρήση προσωπικών κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) ή διαδικασία ταυτοποίησης των χρηστών στο ΟΠΣΚΕ.

γ) Ειδικότερα η κοινοποίηση εγγράφων, αποφάσεων και σχετικών ειδοποιήσεων, οι οποίες αφορούν στις δράσεις του ΟΠΣΚΕ προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εφόσον τα έγγραφα, οι αποφάσεις ή οι ειδοποιήσεις αφορούν σε φυσικό πρόσωπο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ανάρτηση στον λογαριασμό επικοινωνίας του εν λόγω προσώπου ή του νόμιμου εκπροσώπου του στο ΟΠΣΚΕ, την οποία ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα στο ΟΠΣΚΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του φυσικού προσώπου. Εφόσον τα έγγραφα, οι αποφάσεις ή οι σχετικές ειδοποιήσεις αφορούν σε νομικό πρόσωπο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, με ανάρτηση στον λογαριασμό του νομικού προσώπου ή του νόμιμου εκπροσώπου του στο ΟΠΣΚΕ, την οποία ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα στο ΟΠΣΚΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του νομικού προσώπου.

δ) Η κοινοποίηση του παρόντος επέχει θέση κοινοποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 19 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), ολοκληρώνεται με την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στη δηλωθείσα στο ΟΠΣΚΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του φυσικού ή νομικού προσώπου και επιφέρει όλες τις νόμιμες συνέπειες.».

Άρθρο 29
Διαλειτουργικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 59 ν. 4914/2022

Η παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 4914/2022 (Α’ 61), περί της διαλειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Το ΟΠΣΚΕ διαλειτουργεί ομοίως υποχρεωτικά και με υψηλή διαθεσιμότητα με τα αναφερόμενα στην παρ. 1 πληροφοριακά συστήματα, με το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, καθώς και με τα λοιπά συστήματα της δημόσιας διοίκησης, για την άντληση και ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων που σχετίζονται με τη διαχείριση, την υλοποίηση και τον έλεγχο των πράξεων που υλοποιούνται μέσω αυτού. Τα αιτήματα των Ειδικών Υπηρεσιών της Εθνικής Αρχής Συντονισμού για νέες διαδικτυακές υπηρεσίες κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία 118944 ΕΞ/23.10.2019 απόφασης του Υπουργού Επικρατείας (Β’ 3990), εγκρίνονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ένταξή τους σε παραγωγική λειτουργία ολοκληρώνεται κατά τη μέγιστη δυνατή προτεραιότητα. Αν τα αιτήματα περιέχουν ελλείψεις, η αιτούσα ενημερώνεται σχετικά εγγράφως μέσω του ΚΕΔ, εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Οι φορείς -πάροχοι κατά την έννοια του άρθρου 1 της ανωτέρω απόφασης εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για τη διάθεση των νέων διαδικτυακών υπηρεσιών, κατά τη μέγιστη δυνατή προτεραιότητα. Η παρούσα εφαρμόζεται και για τα αιτήματα που εκκρεμούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν εφαρμόζεται για το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.».

Άρθρο 30
Ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων

1. Κρατικές ενισχύσεις οι οποίες έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παράνομες ή ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, σύμφωνα με τα άρθρα 107 έως και 109 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητείται η ανάκτησή τους δυνάμει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (απόφαση ανάκτησης) ή απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακτώνται από την χορηγούσα αρχή.

2. Αν χορηγούσα αρχή είναι υπηρεσία ή εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια υπηρεσία για την ανάκτηση και την εφαρμογή της διαδικασίας του παρόντος άρθρου και του άρθρου 31 είναι η ΑΜΚΕ του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Αναστέλλεται η καταβολή κάθε συμβιβάσιμης κρατικής ενίσχυσης σε οποιονδήποτε αποδέκτη οφείλει να επιστρέψει παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά ενίσχυση, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση ανάκτησης, μέχρι ο αποδέκτης να επιστρέψει την παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση που έλαβε, εκτός αν άλλως προβλέπεται από την κατά περίπτωση εφαρμοστέα ενωσιακή νομική βάση.

Άρθρο 31
Διαδικασία υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης

1. Η ΚεΜΚΕ καθορίζει και συντονίζει τις ενέργειες της αρμόδιας ΑΜΚΕ, της χορηγούσας αρχής και κάθε άλλου κατά περίπτωση εμπλεκόμενου φορέα, για την υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/1589 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2015 περί λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή του άρθρου 108 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L 248).

Ειδικότερα:

α. αποστέλλει αμελλητί στην αρμόδια ΑΜΚΕ την απόφαση ανάκτησης και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο,

β. ενημερώνει σε τακτική βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενέργειες και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές, σχετικά με την πορεία υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης. Σε περίπτωση δυσχερειών κατά την υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης, η ΚεΜΚΕ συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτών.

2. Κάθε AMKE, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 30, επικουρεί τη χορηγούσα αρχή στις ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης ανάκτησης εντός της προθεσμίας που ορίζει η απόφαση αυτή και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚεΜΚΕ.

Ειδικότερα:

α. προωθεί αμελλητί στη χορηγούσα αρχή την απόφαση ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλο σχετικό υποστηρικτικό υλικό,

β. καθοδηγεί τη χορηγούσα αρχή στις ενέργειες υλοποίησης της ανάκτησης,

γ. ενημερώνει την ΚεΜΚΕ για την πορεία υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης, και

δ. παρέχει σε αυτή όλα τα στοιχεία και έγγραφα που ζητούνται.

3. Η χορηγούσα αρχή εκδίδει σχετική πράξη όπου προσδιορίζονται οι υπόχρεοι ανάκτησης και το προς ανάκτηση ποσό από έκαστο εξ αυτών ως ακολούθως:

α. Συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και προσδιορίζει τους αποδέκτες της ενίσχυσης και υπόχρεους ανάκτησης, προβαίνοντας σε κάθε απαιτούμενη προς τον σκοπό αυτό ενέργεια. Υπολογίζει το προς ανάκτηση από έκαστο υπόχρεο ποσό ανάκτησης, το οποίο περιλαμβάνει τόκους ανάκτησης, υπολογιζόμενους σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2008/C14/02, για τη μέθοδο καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης, καθώς και όσα προβλέπονται στα άρθρα 9 έως και 11 του Κεφαλαίου V του Κανονισμού (ΕΕ) 794/2004 της Επιτροπής της 21ης Απριλίου 2004. Οι τόκοι αυτοί υπολογίζονται από την ημερομηνία που η ενίσχυση τέθηκε στη διάθεση του αποδέκτη αυτής, μέχρι την ημερομηνία οικειοθελούς επιστροφής του ανακτητέου ποσού από τον υπόχρεο ή αποστολής χρηματικού καταλόγου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Μετά την αποστολή του χρηματικού καταλόγου, η απαίτηση λαμβάνει νόμιμες προσαυξήσεις της βεβαιωμένης οφειλής κατά την ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίες προσαυξάνουν αντίστοιχα το καταβλητέο ποσό. Για τον υπολογισμό των τόκων ανάκτησης δύναται να χρησιμοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

β. Αποστέλλει στην ΚεΜΚΕ το τελικό ανακτητέο ποσό για έλεγχο πριν την υποβολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

γ. Αποστέλλει στον αποδέκτη της ενίσχυσης και υπόχρεο ανάκτησης αντίγραφο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απόσπασμα της πράξης της παρ. 3 για την καταβολή του ανακτητέου ποσού στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του αποδέκτη της ενίσχυσης και υπόχρεου ανάκτησης, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση από την ημερομηνία παραλαβής τους.

δ. Συντάσσει χρηματικό κατάλογο χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στον οποίο αναγράφονται το όνομα και ο ΑΦΜ του αποδέκτη της ενίσχυσης και υπόχρεου ανάκτησης, οι ΑΦΜ συνυπόχρεων για την καταβολή της οφειλής του βεβαιωθέντος ποσού, το προς ανάκτηση ποσό, ο αναλυτικός λογαριασμός εσόδου, καθώς και ο χρόνος καταβολής, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει την προθεσμία ανάκτησης που τίθεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον αποστέλλει στην οικεία Δ.Ο.Υ., προκειμένου να γίνουν η βεβαίωση και η είσπραξη του ποσού, σύμφωνα με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190).

ε. Παρακολουθεί τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των προς ανάκτηση ποσών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της ανάκτησης και ενημερώνει σχετικά την αρμόδια ΑΜΚΕ και την ΚεΜΚΕ.

στ. Σε περίπτωση εταιρειών σε καθεστώς αφερεγγυότητας, η χορηγούσα αρχή διασφαλίζει ότι το ελληνικό δημόσιο αναγγέλλεται για τα ποσά της ανάκτησης στον πίνακα κατάταξης πιστωτών ή στον πίνακα διανομής.

4. Οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ή χορήγηση διοικητικής ή εκ του νόμου αναστολής. Οποιαδήποτε χορηγηθείσα διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών ή κάθε είδους διοικητική ή εκ του νόμου αναστολή καταργείται.

5. Νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του ποσού αποτελούν η απόφαση ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το απόσπασμα της πράξης της παρ. 3.

6. Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη βεβαίωση και είσπραξη των ποσών που ανακτώνται κατά το παρόν άρθρο ορίζεται η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του αποδέκτη της ενίσχυσης.

7. Από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν θίγονται ειδικότερες διατάξεις που αφορούν στη διαδικασία ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Άρθρο 32
Υποχρέωση διαφάνειας κατά τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων

1. Αναρτώνται στο ΤΑΜ συνοπτικά στοιχεία για χορηγηθείσες μεμονωμένες κρατικές ενισχύσεις μετά την 1η.7.2016 για λόγους διαφάνειας, σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων.

2. Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται, περιλαμβάνουν ιδίως την επωνυμία και τον ΑΦΜ του δικαιούχου, το είδος και τον τομέα δραστηριότητας της επιχείρησης, το ποσό ενίσχυσης και το μέσο ενίσχυσης, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που προβλέπεται από την ενωσιακή νομική βάση χορήγησης της ενίσχυσης. Η συναίνεση του δικαιούχου για τη δημοσίευση των στοιχείων του πρώτου εδαφίου τεκμαίρεται με τη λήψη της ενίσχυσης.

3. Τα στοιχεία των παρ. 1 και 2 παρέχονται στις ΑΜΚΕ από τις χορηγούσες αρχές. Οι ΑΜΚΕ τα καταχωρίζουν στο ΤΑΜ και τα στοιχεία εγκρίνονται προς δημοσίευση από την ΚεΜΚΕ. Οι χρήστες του ΤΑΜ εξουσιοδοτούνται από την ΚεΜΚΕ, μετά από αίτηση των ΑΜΚΕ.

Άρθρο 33
Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού, δύναται να συστήνεται νέα ΑΜΚΕ για την εφαρμογή των άρθρων 24 έως 27 και των άρθρων 30 έως και 32.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του ΚΠΣΚΕ, οι χρήστες και οι ρόλοι τους, τα ζητήματα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας του ΚΠΣΚΕ με λοιπά πληροφοριακά συστήματα, οργανωτικά και τεχνικά θέματα και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετική με την ανάπτυξη και λειτουργία του ΚΠΣΚΕ του άρθρου 27.

3. Για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του ΚΠΣΚΕ του άρθρου 27, τη διασύνδεσή του με τα πληροφοριακά συστήματα που τηρούν στοιχεία κρατικών ενισχύσεων και τη σταδιακή επέκταση της εφαρμογής του από τις χορηγούσες Αρχές ή τις ΑΜΚΕ εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής.

4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού δύναται να προσδιορίζεται η αρμόδια για την ανάκτηση υπηρεσία, αν για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί να προσδιοριστεί η χορηγούσα αρχή ή εάν η αρχή που υλοποιεί το μέτρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης για την εφαρμογή των άρθρων 31 και 32.

Άρθρο 34

Μεταβατικές διατάξεις

1. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από σύμφωνη γνώμη του Προϊσταμένου της ΚεΜΚΕ, αποσπασμένοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην ΚεΜΚΕ έως τη δημοσίευση του παρόντος και προέρχονται από φορείς του δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), μετατάσσονται στην ΚεΜΚΕ κατά τη λήξη της απόσπασης, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση, κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α’ 224). Οι υπάλληλοι μετατάσσονται σε κενή οργανική θέση του ιδίου κλάδου, με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν, την ίδια σχέση εργασίας και με διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς στις αποδοχές. Υπάλληλοι που προέρχονται από φορέα στον οποίο εφαρμόζεται διαφορετικό βαθμολογικό ή μισθολογικό καθεστώς, κατατάσσονται βάσει των αντίστοιχων διατάξεων που ισχύουν για το Υπουργείο Οικονομικών. Εάν η απόσπαση λήξει πριν από τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης, παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την έκδοση της πράξης μετάταξης και πάντως μέχρι χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Οι υπάλληλοι που δεν υποβάλλουν αίτηση ή δεν μετατάσσονται επιστρέφουν στην υπηρεσία στην οποία ανήκει η οργανική τους θέση μετά τη λήξη της απόσπασης.

2. Η Διυπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων που συστάθηκε βάσει της υποπαρ. Β.5 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) εξακολουθεί να ισχύει, μέχρι τη σύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4622/2019 (Α’133).

3. Τα άρθρα 31 και 32 του παρόντος δεν τυγχάνουν εφαρμογής στις περιπτώσεις αποφάσεων ανάκτησης την υλοποίηση των οποίων έχει ήδη, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ξεκινήσει η αρμόδια, με βάση το προϊσχύσαν νομικό καθεστώς, υπηρεσία, ή για τις οποίες έχει ήδη αυτή προβεί σε σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες. Το άρθρο 36 του ν. 4351/2015 (Α’ 164) διατηρείται σε ισχύ.

Άρθρο 35 Καταργούμενες διατάξεις

1. Οι υποπαρ. Β.2. έως και Β.9 της παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) για τη σύσταση, τη στελέχωση, τη λειτουργία διαδικασίας γνωμοδότησης και υποστήριξης της ΚεΜΚΕ, τη λειτουργία του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων, της Διυπουργικής Επιτροπής Κρατικών Ενισχύσεων, του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων και ανακτήσεων καταργούνται, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 34 του παρόντος.

2. Οι περ. 1 έως και 5 και 8 της υποπαρ. Β.10 της παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, περί διαδικασίας ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, καταργούνται.

3. Η υποπαρ. Β.11 της παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 για την ανάρτηση και καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, καταργείται.

4. Η υποπαρ. Β.12 της παρ. Β’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, περί τελικών και μεταβατικών διατάξεων, καταργείται.

5. Οι υποπερ. α και β της περ. 6 της παρ. ε του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α’ 85) για τη στελέχωση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων, καταργούνται.

6. Το άρθρο 22 του ν. 4002/2011 (Α’180), για την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, καταργείται.

ΜΕΡΟΣ Γ’

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 36

Παροχές επικουρικού προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 10 ν. 3329/2005

Το πέμπτο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 (Α’ 81) τροποποιείται με την αντικατάσταση των λέξεων «τα επιδόματα» από τις λέξεις «τις παροχές» και η περ. β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«β) Το επικουρικό προσωπικό, κατά το χρόνο απασχόλησής του, αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου των ίδιων φορέων. Η δαπάνη για την αμοιβή του βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του φορέα, στον οποίο εργάζονται. Η δαπάνη για την αμοιβή του προσωπικού του παρόντος άρθρου δύναται να καλύπτεται και από ενωσιακούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου η διάρκεια της σύμβασης δύναται να ανανεώνεται, πέραν της διετίας και μέχρι τη λήξη των ως άνω προγραμμάτων.

Οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως αυτές για τις άδειες των εργαζομένων και για τις παροχές που αυτοί δικαιούνται, ισχύουν και εφαρμόζονται και για το επικουρικό προσωπικό.»

Άρθρο 37

Δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.) – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 84 ν. 4488/2017

Στην παρ. 5 του άρθρου 84 του ν. 4488/2017 (Α’ 137), καταργούνται το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο, περί δαπανών μετακίνησης και διαμονής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι θέσεις στο ΔΣ είναι τιμητικές και άμισθες. Τα μέλη του ΔΣ του ΣΚΛΕ, εφόσον είναι υπάλληλοι δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα, δεν μετατίθενται κατά τη διάρκεια της θητείας τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.».

Άρθρο 38

Δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.) – Κατάργηση παρ. 10 άρθρου 97 ν. 4488/2017

Η παρ. 10 του άρθρου 97 του ν. 4488/2017 (Α’ 137), περί δαπανών μετακίνησης και διαμονής των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, καταργείται.

Άρθρο 39

Καθορισμός ορίων αμοιβής του Προέδρου και των μελών των επιτροπών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 2 ν. 2552/1997

Η περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2552/1997 (Α’ 266), τροποποιείται α) με τη διαγραφή της ρύθμισης για την αμοιβή του προέδρου και των μελών στο έβδομο εδάφιο, β) με την προσθήκη ένατου, δέκατου, ενδέκατου και δωδέκατου εδαφίου και η περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«γ) Οι συντονιστές των Ομάδων Διδακτικού Προσωπικού (Ο.Δ.Π.) των Θ.Ε. και των Ε.Θ.Ε. που συγκροτούν ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελούν την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.), η οποία συντονίζει την ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του προγράμματος. Οι ειδικότερες αρμοδιότητες της επιτροπής καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του Ε.Α.Π.. Στην Ε.Π.Σ. προεδρεύει ο Διευθυντής του οικείου προγράμματος σπουδών. Σε περίπτωση νέων προγραμμάτων σπουδών και έως την ανάπτυξη του συνόλου των Θ.Ε. και των Ε.Θ.Ε. που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών, ο συντονισμός της ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας τους ασκείται από ακαδημαϊκές επιτροπές, οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από γνώμη της οικείας Κοσμητείας. Η θητεία των επιτροπών αυτών ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σε δύο (2) έτη για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και λήγει αυτοδικαίως με τη συγκρότηση της οικείας Ε.Π.Σ.. Μέλη των ακαδημαϊκών επιτροπών ορίζονται οι συντονιστές των Ο.Δ.Π. των λειτουργούντων στο οικείο πρόγραμμα σπουδών Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε., καθώς και άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ερευνητές ή Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε ομοταγές ίδρυμα της αλλοδαπής, ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι θεραπεύουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με το οικείο πρόγραμμα σπουδών. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζονται ο Πρόεδρος και τα μέλη κάθε επιτροπής, οι ειδικότερες αρμοδιότητές της και κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της. Η γνώμη της Κοσμητείας για τη συγκρότηση της επιτροπής θεωρείται ότι δόθηκε και η απόφαση της Συγκλήτου λαμβάνεται νομίμως μετά την άπρακτη παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος σε αυτήν. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση της Συγκλήτου και εφαρμόζεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καταρτίζεται κανονισμός αμοιβών του Προέδρου και των μελών των επιτροπών. Με τον κανονισμό ορίζονται το ύψος και το ανώτατο όριο της κατά περίπτωση αμοιβής, ο τρόπος καταβολής της, καθώς και κάθε σχετικό ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος. Η προκαλούμενη δαπάνη καλύπτεται από ιδίους πόρους του Πανεπιστημίου. Έως την έκδοση της ως άνω κοινής απόφασης εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».».

Άρθρο 40

Κατάργηση των εξόδων κίνησης των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας – Τροποποίηση περ. 5 άρθρου 29 ν. 2072/1992

Στην περ. 5 του άρθρου 29 του ν. 2072/1992 (Α’125), τροποποιείται το πέμπτο εδάφιο με τη διαγραφή των λέξεων «και έξοδα κίνησης» και με την αντίστοιχη νομοτεχνική προσαρμογή και η περ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5) Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΙΕ) με αναπληρωτή του τον Αντιπρόεδρο της ίδιας Ομοσπονδίας.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τριετής και η συγκρότησή του γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Χρέη Εισηγητή στο Συμβούλιο εκτελεί ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων Νομικών Προσώπων του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή το νόμιμο αναπληρωτή του.

Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησής του υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία στο Δημόσιο ή τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στον Πρόεδρο, τα μέλη, τον Εισηγητή και το Γραμματέα του παραπάνω Υπηρεσιακού Συμβουλίου καταβάλλεται αμοιβή, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.»

Άρθρο 41

Υπερωριακή απασχόληση στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 11 ν. 3402/2005

Στην παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 3402/2005 (Α’258), το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται, το τέταρτο εδάφιο καταργείται και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Οι ιατροί του Ε.Σ.Υ όλων των βαθμών, καθώς και οι φαρμακοποιοί, χημικοί, βιοχημικοί, κλινικοί χημικοί, βιολόγοι, φυσικοί νοσοκομείων – ακτινοφυσικοί που υπηρετούν στο Ε.ΚΕ.Α., υποχρεούνται σε εφημερία στο Ε.ΚΕ.Α. σύμφωνα με τις ανάγκες των τμημάτων, εργαστηρίων και εν γένει σύμφωνα με τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.ΚΕ.Α. Στο ιατρικό προσωπικό καταβάλλεται αποζημίωση εφημεριών, κατά αναλογική εφαρμογή του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α’ 297). Στις λοιπές ως άνω κατηγορίες επιστημονικού προσωπικού καταβάλλεται αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».

Άρθρο 42

Ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας αιρετών – Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 3 υποπαρ. Δ9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015

Η παρ. 10 του άρθρου 3 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), τροποποιείται α) με την αφαίρεση της δυνητικής εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης, β) με την παραπομπή και στην παρ. 2 ως προς τα προσδιοριζόμενα όρια, γ) με την αύξηση των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας έως εκατόν ογδόντα (180) ετησίως, δ) με νομοτεχνική βελτίωση και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, καθορίζονται οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος και πέραν των ανωτέρω ορίων των παρ. 1 και 2, μέχρι εκατόν ογδόντα (180) ημέρες συνολικά για τα αιρετά όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τους αιρετούς που συμμετέχουν στα πάσης φύσεως συλλογικά όργανα των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.»

Άρθρο 43

Έξοδα διανυκτέρευσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 10 υποπαρ. Δ9 παρ. Δ’ άρθρου 2 ν. 4336/2015

Η παρ. 2 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94) τροποποιείται α) ως προς την προσαύξηση του ποσού εξόδων διανυκτέρευσης σε ποσοστό 30% για τις κατηγορίες των περ. α’ και β’, β) ως προς την έναρξη ισχύος του προσαυξημένου αυτού ποσού, γ) ως προς την επέκταση αυτής της προσαύξησης και στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, δ) ως προς την αντικατάσταση του πέμπτου εδαφίου και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης αναγνωρίζεται ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία εντάσσονται οι δικαιούχοι βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του παρόντος και βάσει του καταβληθέντος ποσού, και ορίζεται ως εξής: α. Κατηγορία Ι, μέχρι 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση β. Κατηγορία ΙΙ, μέχρι 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται έως τις 31.12.2022 κατά είκοσι τοις εκατό (20%) και από 1ης.1.2023 κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για διαμονή εντός των ορίων των δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η ως άνω προσαύξηση ισχύει και για διαμονή στη νησιωτική χώρα από την 1η Μαΐου έως και την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Σε περίπτωση διανυκτέρευσης σε κατάλυμα κόστους υψηλότερου του οριζόμενου, ανά κατηγορία στην παρούσα παράγραφο, η δαπάνη αναγνωρίζεται μέχρι του οριζόμενου αυτού ποσού.

Νόμοι και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότησή τους μετά την 1η.1.2016 και καθορίζουν ποσά εξόδων διανυκτέρευσης διαφορετικά από αυτά της παρούσας, εξακολουθούν να ισχύουν.»

Άρθρο 44

Επιχορήγηση σε Δήμους και Περιφέρειες – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 38 ν. 3986/2011

Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α’ 152) τροποποιείται α) με την προσθήκη παραπομπής στα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), β) με την αναπροσαρμογή του ορίου του μεταβιβαζόμενου ποσού κατ’ έτος και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Το συνολικό ποσό των προβλεπόμενων στα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010 Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων και Περιφερειών μειώνεται κατά το ποσό απόδοσης των περιλαμβανομένων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής παρεμβάσεων, που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συνολικό ποσό που μεταβιβάζεται κατ’ έτος, σύμφωνα με τα άρθρα 259 και 260 του ν. 3852/2010, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία δισεκατομμύρια πεντακόσια είκοσι οκτώ εκατομμύρια (3.528.000.000) ευρώ.».

Άρθρο 45

Ρυθμίσεις για την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Τροποποίηση περ. 3 παρ. Γ’ άρθρου 20 ν. 4354/2015

Στην περ. 3 της παρ. Γ’ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), περί του καθορισμού με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού του αριθμού των ωρών της υπερωριακής εργασίας, κατά τις νυχτερινές ώρες, κατά τις Κυριακές, πέραν του πενθημέρου και σε λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες, του προσωπικού που ανήκει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο: αα) επικαιροποιείται η αναφορά ως προς το υπουργείο που είναι αρμόδιο για το προσωπικό στα καταστήματα κράτησης, αβ) επέρχεται νομοτεχνική βελτίωση ως προς τη νομοθετική παραπομπή, β) μετά από το πρώτο εδάφιο προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γ) το υφιστάμενο δεύτερο εδάφιο τροποποιείται με νομοτεχνική βελτίωση ως προς τη νομοθετική παραπομπή και δ) το υφιστάμενο τέταρτο εδάφιο τροποποιείται ώστε αφενός να συμπεριληφθεί στο ρυθμιστικό του πεδίο και το προσωπικό που αναφέρεται στο νέο δεύτερο εδάφιο και αφετέρου να επικαιροποιηθεί η αναφορά στο όργανο που καταβάλλει την προκαλούμενη δαπάνη, και η περ. 3 της παρ. Γ’ διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ο αριθμός των ωρών νυκτερινής, Κυριακών, πέραν του πενθημέρου και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών εργασίας για το φυλακτικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κέντρου Λήψεως και Επεξεργασίας Σημάτων Συναγερμού (ΚΕ.Λ.Ε.Σ.Σ.), των Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του προσωπικού των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β’ του παρόντος νόμου, των τελωνειακών και φοροελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και των υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθορίζεται με απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, κατ’ εξαίρεση της υποπερ. β’ της περ. 2 της παρ. Α’ του παρόντος, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων σχετικών πιστώσεων.

Ο αριθμός των ωρών νυκτερινής, Κυριακών, πέραν του πενθημέρου και λοιπών εξαιρέσιμων ημερών εργασίας για το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που απασχολείται στην οδήγηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε αρχαιολογικούς χώρους που εποπτεύονται από το ίδιο υπουργείο, καθώς και για το προσωπικό του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) που απασχολείται στη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου καθορίζεται με την απόφαση του δευτέρου εδαφίου ή με όμοια απόφαση κατ’ εξαίρεση της υποπερ. β’ της περ. 2 της παρ. Α’, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων σχετικών πιστώσεων.

Το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας για όλους τους ανωτέρω υπαλλήλους καθορίζεται σύμφωνα με την περ. 3 της παρ. Α’, περί του καθορισμού της ωριαίας αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία.

Η ωριαία αμοιβή για εργασία πέραν του πενθημέρου είναι ίδια με αυτή που παρέχεται για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22.00 ώρα, προσαυξημένη κατά 25%.

Η προκαλούμενη δαπάνη για τις πέραν του πενθημέρου αποζημιώσεις του φυλακτικού προσωπικού, του προσωπικού καθαριότητας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του προσωπικού του δευτέρου εδαφίου, βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ο.Δ.Α.Π. και καταβάλλεται από αυτόν.».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 46

Σύσταση Γραφείου Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

1. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συστήνεται Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Το Γραφείο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του ΝΣΚ, λειτουργεί και ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τον ν. 4831/2021 (Α’ 170) και στελεχώνεται από λειτουργούς του ΝΣΚ, με βαθμούς Νομικού Συμβούλου του Κράτους, Παρέδρου και Δικαστικού Πληρεξουσίου.

2. Στην αρμοδιότητα του Γραφείου ανήκει η νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση του ΑΠΘ ενώπιον κάθε Δικαστηρίου και Αρχής, καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων σε νομικής φύσεως ερωτήματα που υποβάλλονται αρμοδίως, και ιδίως:

α) η νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση του ΑΠΘ ενώπιον των εθνικών, αλλοδαπών, ενωσιακών και διεθνών δικαστηρίων και δικαιοδοτικών οργάνων, ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων, καθώς και κάθε άλλης δικαστικής ή διοικητικής αρχής,

β) η έκδοση γνωμοδοτήσεων, κατά τις κείμενες διατάξεις για το ΝΣΚ, σε νομικής φύσεως ερωτήματα που υποβάλλονται από τον Πρύτανη,

γ) η γνωμοδότηση για τη συμβιβαστική επίλυση διαφορών, την αναγνώριση απαιτήσεων, τη μη άσκηση αγωγών ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων, την παραίτηση από αγωγές ή άλλα ένδικα βοηθήματα, την αποδοχή αγωγών ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων, τη μη άσκηση ενδίκων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και την παραίτηση από ένδικα μέσα που έχουν ασκηθεί, καθώς και την υπαγωγή διαφορών στη διαιτησία, όπου τούτο επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις,

δ) η νομική υποστήριξη του ΑΠΘ κατά την κατάρτιση συμβάσεων, και

ε) η νομοτεχνική υποστήριξη του ΑΠΘ κατά την επεξεργασία προτάσεων σχεδίων νόμων και την κατάρτιση κανονιστικών πράξεων που αφορούν στο Πανεπιστήμιο.

3. Στο Γραφείο προΐσταται Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία του Γραφείου, την επιμέλεια για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του και τη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως υποθέσεων της αρμοδιότητάς του.

4. Η νομική υποστήριξη και εκπροσώπηση του ΑΠΘ σε δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις διενεργείται είτε από τους λειτουργούς του ΝΣΚ που υπηρετούν στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου είτε από δικηγόρους, μεταξύ των οποίων κατανέμονται οι υποθέσεις με ευθύνη του Προϊσταμένου του Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου.

5. Η τριμελής επιτροπή του Γραφείου λειτουργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για το ΝΣΚ. Ο δικηγόρος, στον οποίο έχει ανατεθεί ο χειρισμός δικαστικής ή εξώδικης υπόθεσης, συντάσσει υποχρεωτικά έγγραφη προεισήγηση προς την τριμελή επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση που χειρίστηκε και, εάν κριθεί απαραίτητο από τον πρόεδρο της επιτροπής, παρίσταται και στη συνεδρίαση της επιτροπής για να παράσχει εξηγήσεις.

6. Ο Πρύτανης, ύστερα από έγκριση της Συγκλήτου και αιτιολογημένη γνώμη του προϊσταμένου του Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου, αν αυτό επιβάλλεται από το πλήθος των υποθέσεων που εκκρεμούν ή λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης και της πολυπλοκότητας των νομικών ζητημάτων της, μπορεί να αναθέτει την υπεράσπιση του Πανεπιστημίου, για συγκεκριμένη υπόθεση που εκκρεμεί σε οποιουδήποτε βαθμού, εθνικό, αλλοδαπό, ενωσιακό ή διεθνές, διαιτητικό δικαστήριο ή διοικητική αρχή, σε δικηγόρο ή δικηγόρους που δεν καλύπτουν θέση δικηγόρου με έμμισθη εντολή στο ΑΠΘ. Για την αμοιβή των δικηγόρων αυτών εφαρμόζεται ανάλογα η νομοθεσία για τις αμοιβές των δικηγόρων του Δημοσίου για υποθέσεις ανάλογες αυτών της παρούσας.

7. Τα όργανα διοίκησης του ΑΠΘ, οι υπηρεσίες και το προσωπικό κάθε κατηγορίας του Ιδρύματος και τα όργανα διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου κάθε έγγραφο που κατέχουν και τους ζητείται από αυτό για τη νομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου στις εκκρεμείς στο Γραφείο υποθέσεις της αρμοδιότητάς του, καθώς και να παρέχουν σε αυτό γραπτά το ιστορικό των εκκρεμών υποθέσεων.

8. Το ΑΠΘ υποχρεούται να παρέχει στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου τους απαραίτητους χώρους και την υλικοτεχνική υποδομή για τη στέγαση και τη λειτουργία του και να διαθέτει τουλάχιστον τρεις (3) διοικητικούς υπαλλήλους για τη γραμματειακή του υποστήριξη.

9. Οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Δικαστικό Γραφείο του ΑΠΘ, υπάγονται στο Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου και χειρίζονται τις υποθέσεις που τους αναθέτει ο προϊστάμενος του Γραφείου σύμφωνα με την παρ. 4. Οι υφιστάμενες θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή διατηρούνται. Για την πρόσληψη σε κενές ή κενούμενες από τις παραπάνω θέσεις εφαρμόζεται το άρθρο 43 του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α’ 208).

10. Οι οργανικές θέσεις του κύριου προσωπικού του ΝΣΚ στον βαθμό του Δικαστικού Πληρεξουσίου αυξάνονται κατά δύο (2).

11. Από την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου, με την έκδοση της πράξης τοποθέτησης του προϊσταμένου του από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, για την οποία εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που διέπει την εσωτερική λειτουργία του ΑΠΘ και είναι αντίθετη προς το παρόν.

Άρθρο 47

Διορισμός Ορκωτού Ελεγκτή ή ελεγκτικής εταιρείας – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 42 ν. 4449/2017

Η παρ. 4 του άρθρου 42 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, όσον αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες οι οποίες δεν είναι δημοσίου συμφέροντος, οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) χρόνια από την ημερομηνία διορισμού τους και δεν δύνανται να συμμετάσχουν εκ νέου στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας πριν παρέλθουν τρία (3) έτη από την παύση αυτή.»

Άρθρο 48

Διάρκεια της ελεγκτικής εργασίας – Τροποποίηση άρθρου 48 ν. 4449/2017

Το άρθρο 48 του ν. 4449/2017 (Α’ 7) τροποποιείται ως προς το ανώτατο χρονικό όριο παύσης της συμμετοχής των κύριων εταίρων ελέγχου στον υποχρεωτικό έλεγχο και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 48

Διατάξεις για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014 Διάρκεια της ελεγκτικής εργασίας (άρθρο 17 του Κανονισμού)

Οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού (ΕΕ) 537/2014, παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά (7) έτη από την ημερομηνία διορισμού τους.»

Άρθρο 49
Διόρθωση τίτλου του ΤΑΙΠΕΔ επί του ακινήτου «Κτήμα Καραθώνα»

Η ψιλή κυριότητα επί των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801090, εμβαδού τετρακοσίων είκοσι έξι χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (426.909) τ.μ. και 020494801074, εμβαδού εννέα χιλιάδων εκατόν ογδόντα πέντε (9.185) τ.μ. και η πλήρης κυριότητα των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801071, εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα ένα κόμμα τριάντα τεσσάρων (4.771,34) τ.μ. και 020494801077, εμβαδού πέντε χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα έξι (5.856) τ.μ., που είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, βρίσκονται στη θέση ΚΑΡΑΘΩΝΑ του Δήμου Ναυπλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελούν τμήμα του ακινήτου «Κτήμα Καραθώνα», εκτάσεως ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων έντεκα χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα τριών (1.911.893) τ.μ. που μεταβιβάσθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δυνάμει της παρ. 36 του Κεφαλαίου ΙΙ του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 234/24.4.2013 (Β’ 1020) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής

Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Άρθρο 50
Μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών -Τροποποίηση άρθρου 16 ν. 4714/2020

Στο άρθρο 16 του ν. 4714/2020 (Α 148) προστίθεται παρ. 16 ως εξής:

«16. Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών δύναται έως τις 31.12.2022 να προβεί στη σύναψη σύμβασης μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων ακινήτων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών.»

Άρθρο 51
Προσδιορισμός αξίας ακινήτων – Τροποποίηση παρ. 1Α άρθρου 41 ν. 1249/1982

Στην παρ. 1Α του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α’ 43) προστίθενται εδάφια όγδοο, ένατο, δέκατο, ενδέκατο και δωδέκατο ως εξής:

«Ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) οι δήμοι δύνανται από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι αιτιολογημένες γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων, όπως ορίζεται με την υπό στοιχεία 8843 ΕΞ 2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 130). Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας. Αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής.»

Άρθρο 52

Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων- Τροποποίηση παρ. 10 άρθρου 20 ν. 4557/2018

Η παρ. 10 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) τροποποιείται α) στο πρώτο εδάφιο ως προς τη διαγραφή της αναφοράς στην εξαίρεση της περ. β’ και την αρμοδιότητα σύνταξης χρηματικού καταλόγου, ο οποίος διαβιβάζεται εφεξής με την Έκθεση Βεβαίωσης Παράβασης, β) με την προσθήκη νέου δεύτερου και τρίτου εδαφίου, γ) με την αφαίρεση από την εξουσιοδοτική διάταξη του δευτέρου και πλέον τετάρτου εδαφίου της εξαίρεσης της περ. β’ της παρ. 8, δ) με τη διαγραφή των δύο τελευταίων εδαφίων και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της παρ. 8 ο προϊστάμενος της κατά τόπον αρμόδιας επιχειρησιακής διεύθυνσης της Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. διαβιβάζει Έκθεση Βεβαίωσης Παράβασης με τον χρηματικό κατάλογο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., για τη βεβαίωση του προστίμου, τον καταλογισμό και την είσπραξη αυτού. Το πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’190), αποτελεί έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ειδικά σε περίπτωση παράβασης της περ. β’ της παρ. 8, το πρόστιμο επιβάλλεται κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το Κ.Μ.Π.Δ..

Με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών του δευτέρου εδαφίου της παρ. 11 καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης παράβασης της παρ. 8, καθώς και υπόδειγμα της Έκθεσης Βεβαίωσης Παράβασης.

Η πράξη επιβολής διοικητικής κύρωσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή, η οποία ασκείται ενώπιον του επικεφαλής της υπηρεσίας των ελεγκτών, εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της έκθεσης βεβαίωσης. Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την κατάθεσή της.

Οι παραβάσεις των περ. α’, γ’ και δ’ της παρ. 8 συνεπάγονται τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας των υπόχρεων νομικών προσώπων και οντοτήτων, η οποία ισχύει έως την άρση της παράβασης και σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. που προβλέπεται στην παρ. 12.»

Άρθρο 53

Κάλυψη στεγαστικών αναγκών της Διεύθυνσης Ελέγχου Δράσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 193 ν. 4820/2021

Η παρ. 4 του άρθρου 193 του ν. 4820/2021 (Α’130) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργού Οικονομικών, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, δύναται έως τις 30.4.2023 να προβεί στη σύναψη σύμβαση μίσθωσης ακινήτου για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών της Διεύθυνσης Ελέγχου Δράσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην πρόσκληση του πρώτου εδαφίου περιγράφονται αναλυτικά οι όροι μίσθωσης του ακινήτου, οι οποίοι είναι δυνατόν να παρεκκλίνουν από τα άρθρα 3 έως και 17 του ν. 3130/2003 (Α’ 76). Για την παραλαβή του ακινήτου συστήνεται τριμελής επιτροπή που απαρτίζεται από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών. Το πρακτικό της Επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εγκρίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών».

Άρθρο 54

Όροι ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών

Στο άρθρο 58 του ν. 4915/2022 (Α’ 63), α) η παρ. 2 αντικαθίσταται, β) η παρ. 3 τροποποιείται με την προσθήκη νέου δεύτερου εδαφίου και με την τροποποίηση του παλαιού δεύτερου εδαφίου ως προς τη φορολογική μεταχείριση των τόκων, γ) η παρ. 4 καταργείται, δ) προστίθενται παρ. 5, 6, 7, 8 και 9, και το άρθρο 58 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 58

Άνοιγμα ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts)

1. Οι δικαιούχοι χρηματοδότησης καθεστώτων ενισχύσεων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έργων, προμηθειών, υπηρεσιών και αγορών που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και εντάσσονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύνανται, κατόπιν της έκδοσης απόφασης έγκρισης της χρηματοδότησης από το αρμόδιο όργανο, να προχωρούν σε άνοιγμα ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts) σε πιστωτικά ιδρύματα ή στον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

2. Στους λογαριασμούς της παρ. 1, κατόπιν του ανοίγματός τους, δύναται να εκταμιεύονται από τους εκάστοτε φορείς χρηματοδότησης προκαταβολές χρηματοδότησης, ποσό ή μέρος του ποσού που αντιστοιχεί στην εγκεκριμένη επιδότηση. Το ποσό παραμένει δεσμευμένο στον λογαριασμό και αποδεσμεύεται κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια για τις πληρωμές του Προγράμματος/Έργου Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εκάστοτε φορέα χρηματοδότησης, και κοινοποίησης αυτής στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και ελέγχου των απαραίτητων για κάθε Πρόγραμμα/Έργο δικαιολογητικών σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος πληρωμής του ωφελούμενου/ δικαιούχου.

Οι προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων δεν κατάσχονται και οι ανωτέρω λογαριασμοί είναι ακατάσχετοι έναντι όλων των δανειστών τους, για χρέη και οφειλές τους από κάθε αιτία. Σε περίπτωση αναγκαστικής διάσωσης μέσω χρηματοδότησης, το Ελληνικό Δημόσιο ικανοποιείται προνομιακά έναντι των λοιπών δανειστών. Οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου της επιδότησης προς το Ελληνικό Δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία και δεν δύνανται να αποτελούν αντικείμενο εκχώρησης ή οποιασδήποτε διάθεσης εκ μέρους των δικαιούχων.

3. Το κόστος ανοίγματος των λογαριασμών της παρ. 1 βαρύνει τους δικαιούχους. Στην κοινή απόφαση της παρ. 9 ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αποδέσμευσης των ποσών που βρίσκονται εντός των λογαριασμών. Οι τόκοι που τυχόν δημιουργούνται από την παραμονή των πιστώσεων στους λογαριασμούς της παρ. 1, επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο, δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα του ωφελούμενου/δικαιούχου και εξαιρούνται της παρακράτησης φόρου των άρθρων 61 έως και 64 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167).

4. [Καταργείται] 5. Στους λογαριασμούς της παρ. 1 μεταφέρονται ποσά που δεν υπερβαίνουν τις δαπάνες που προβλέπονται για το Πρόγραμμα/Έργο των επόμενων έξι (6) μηνών. Με την απόφαση της παρ. 9 δύναται να ορίζεται για τις ανάγκες του προγράμματος μεγαλύτερο του ανωτέρω χρονικό διάστημα, το οποίο πάντως δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες, εντός του οποίου επιτρέπεται η μεταφορά ποσών προβλεπόμενων δαπανών.

Ποσά που δεν αποδεσμεύονται μετά την παρέλευση των δώδεκα (12) μηνών ή του διαστήματος που ορίζεται με την απόφαση της παρ. 9, επιστρέφονται σε λογαριασμό με δικαιούχο το ελληνικό Δημόσιο που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος του φορέα επιδότησης προς το πιστωτικό ίδρυμα ή τον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο δικαιούχος/ωφελούμενος δύναται να αιτηθεί εκ νέου τη μεταφορά ποσού, εφόσον τούτο απαιτείται και προβλέπεται στο σχετικό Πρόγραμμα/Έργο, με αντίστοιχη τροποποίηση των οικονομικών στοιχείων του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).6. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ζητήσει, κατόπιν αιτήματος του εκάστοτε φορέα χρηματοδότησης προς το πιστωτικό ίδρυμα ή τον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, την επιστροφή του συνόλου ή μέρους των ποσών που τηρούνται στους εν λόγω λογαριασμούς, χωρίς τη συναίνεση του δικαιούχου, είτε με κοινή απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού του υπουργείου χρηματοδότησης και του αρμόδιου για την Ειδική Υπηρεσία Ταμείου Ανάκαμψης Υπουργού, είτε με τη λήξη του Προγράμματος/Έργου. Οι λογαριασμοί της παρ. 1 κλείνουν με αίτημα του φορέα χρηματοδότησης προς το πιστωτικό ίδρυμα ή τον δεσμευμένο τομέα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.7. Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες των Φορέων Χρηματοδότησης του κάθε Προγράμματος/Έργου καταθέτουν ταμειακό προγραμματισμό στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και στις υπηρεσίες του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το ΠΔΕ, στον οποίο παρατίθεται τόσο ο εκτιμώμενος χρόνος μεταφοράς των ποσών προς τους λογαριασμούς της παρ. 1 όσο και ο χρόνος αποδέσμευσης των ποσών που έχουν μεταφερθεί. 8. Επί των λογαριασμών της παρ. 1, δεν ισχύουν οι διατάξεις περί επαγγελματικού και τραπεζικού απορρήτου, συμπεριλαμβανομένου του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270), έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και των εκάστοτε οριζομένων Συμβούλων του, καθώς και έναντι των Φορέων Χρηματοδότησης και Φορέων Υλοποίησης, όπως αυτοί ορίζονται στην εκάστοτε απόφαση ένταξης/έγκρισης χρηματοδότησης του αρμόδιου οργάνου. Με την αίτηση συμμετοχής παρέχεται από τον δικαιούχο χρηματοδότησης, εξουσιοδότηση προς τους ως άνω Φορείς, προκειμένου οι τελευταίοι να προβαίνουν, αντ’ αυτού και για λογαριασμό του, στην άντληση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, των δεδομένων του που απαιτούνται για το άνοιγμα και τη λειτουργία των λογαριασμών κατά την παρ. 1, καθώς και στην περαιτέρω διαβίβαση των δεδομένων αυτών, για τους σκοπούς υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Η εξουσιοδότηση του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των λογαριασμών της παρ 1.

9. Με κοινή απόφαση του αρμόδιου για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Υπουργού, του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του εκάστοτε αρμόδιου για τα καθεστώτα ή τα προγράμματα της παρ. 1 Υπουργού, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης των λογαριασμών και χορήγησης των χρηματοδοτήσεων, οι όροι σχετικά με τη διαδικασία ανοίγματος και τη λειτουργία των ως άνω λογαριασμών, η διαδικασία επιστροφής των τυχόν δημιουργούμενων τόκων προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα στα πρόσωπα της παρ. 8, κάθε αναγκαίο θέμα για τη διαβίβαση των στοιχείων αυτών, καθώς και κάθε αναγκαίο ειδικότερο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.».

Άρθρο 55

Προσωπικό Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης – Αντικατάσταση παρ. 3 άρθρου 278 ν. 4738/2020

Στην παρ. 3 του άρθρου 278 του ν. 4738/2020 (Α’ 207) τροποποιούνται α) το πρώτο εδάφιο με την αντικατάσταση της φράσης «των κείμενων διατάξεων» με τη φράση «κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης», β) το δεύτερο εδάφιο με την προσθήκη της φράσης «χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων ή του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης», γ) προστίθενται νέο τρίτο και τέταρτο εδάφιο για την εφαρμογή του άρθρου 35 του ν. 4873/2021 (Α’ 248), της παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α’251) και του άρθρου 68 του ν. 4954/2022 και την περίπτωση της απόσπασης σε άλλη υπηρεσία και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Οι θέσεις προσωπικού της παρ. 1, με την εξαίρεση της περ. δ) αυτής, καλύπτονται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα με αποσπάσεις μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης του Μητρώου Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης. Η απόσπαση του προσωπικού διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων ή του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του φορέα προέλευσης, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, ύστερα από δημόσια πρόσκληση που εκδίδει ο Υπουργός Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Διοικητή. Σε κάθε περίπτωση ισχύουν το άρθρο 35 του ν. 4873/2021 (Α’ 248), η παρ. 1 του άρθρου 177 του ν. 4876/2021 (Α’251) και το άρθρο 68 του ν. 4954/2022 (Α’ 136). Εάν ο επιλεγείς υπάλληλος υπηρετεί με απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, με την έκδοση της απόφασης απόσπασης στην Ειδική Υπηρεσία αίρεται αυτοδικαίως η απόσπασή του στην προηγούμενη υπηρεσία. Η απόσπαση γίνεται ύστερα από αξιολόγηση των υποψηφίων από τον Διοικητή και εισήγησή του στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Οικονομικών, για τρία (3) έτη με δυνατότητα παράτασης μία φορά για ίσο χρονικό διάστημα κατ’ ανώτατο όριο. Ο χρόνος υπηρεσίας των αποσπασμένων λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση για θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης, καθώς και για κάθε άλλη συνέπεια. Οι αποδοχές των αποσπασμένων βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ειδικής Υπηρεσίας.»

Άρθρο 56
Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων – Τροποποίηση άρθρου 69ΣΤ ν. 4270/2014

Το άρθρο 69ΣΤ του ν. 4270/2014 (Α’ 143), τροποποιείται: α) με την υποδιαίρεσή του σε παρ. 1, 2 και την προσθήκη νέας παρ. 3, β) στην παρ. 1, βα) στο δεύτερο εδάφιο, με τη διαγραφή της λέξης «Επιτρόπου» πριν τη φράση «του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του αρκτικόλεξου (Χ.Ε.), της φράσης «και τη θεώρηση των Χ.Ε. αντίστοιχα» και της λέξης «προληπτικού» πριν τη λέξη «ελέγχου», ββ) με την αντικατάσταση του τρίτου εδαφίου, βγ) με την προσθήκη τέταρτου εδαφίου, γ) στην παρ. 2 γα) με την υποδιαίρεση των δύο εξουσιοδοτικών διατάξεων σε περ. α και β και ως προς το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, γβ) με την προσθήκη νέας εξουσιοδοτικής διάταξης ως περ. γ και το άρθρο 69ΣΤ διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 69ΣΤ

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων

1. Τα δικαιολογητικά βάσει των οποίων εκκαθαρίζονται και εντέλλονται προς πληρωμή οι δημόσιες δαπάνες και οι δαπάνες των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δύναται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ομοίως δύναται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα δικαιολογητικά και τα εκδοθέντα για την πληρωμή της δαπάνης χρηματικά εντάλματα για την άσκηση ελέγχου στις προβλεπόμενες περιπτώσεις, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στο άρθρο 31. Τα δικαιολογητικά εκκαθάρισης, τα οποία υποβάλλονται από τον διατάκτη και δεν παράγονται πλήρως αυτοματοποιημένα μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος ή δεν διατίθενται σε ψηφιακή μορφή στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) του φορέα ή δεν είναι αναρτημένα σε δημόσιο ιστότοπο, τηρούνται σε φυσική μορφή από τις οικείες υπηρεσίες των διατακτών και τίθενται στη διάθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την άσκηση του ελέγχου του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Μέχρι την παραγωγή πλήρως αυτοματοποιημένων των τίτλων πληρωμής και λοιπών παραστατικών για την εξόφληση από τα οικεία πληροφοριακά συστήματα των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων, αυτά τηρούνται σε φυσικό αρχείο στις υπηρεσίες αυτές.

2. α. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων του παρόντος, ο χρόνος υπαγωγής αυτών, ο τρόπος εισαγωγής από τους διατάκτες των στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιεί κάθε φορέας, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων πληρωμής δαπανών από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία, ο τρόπος εκκαθάρισης και πληρωμής μιας δαπάνης, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών στοιχείων των δικαιολογητικών και των τίτλων πληρωμής στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις προβλεπόμενες περιπτώσεις, ο τρόπος ακύρωσης των δικαιολογητικών και των χρηματικών ενταλμάτων στη φυσική τους μορφή και κάθε αναγκαία τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

β. Με την ίδια ως άνω απόφαση καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακίνησης δικαιολογητικών στους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και κάθε αναγκαία τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος στους φορείς αυτούς. γ. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού καθορίζονται οι λοιποί φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που υπάγονται υποχρεωτικά στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και ο χρόνος υπαγωγής αυτών.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται: α) θέματα ασφάλειας των διακινούμενων στοιχείων, πιστοποίησης και επιβεβαίωσης της ταυτότητας των εξουσιοδοτούμενων υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών (αυθεντικοποίηση) και ευθυνών των πιστοποιημένων χειριστών – χρηστών, β) το πρωτόκολλο ή οι κανόνες που ακολουθούνται, εφόσον δεν υφίσταται σχετική έξαίρεση για τα διαβαθμισμένα, εμπιστευτικά ή απόρρητα, δικαιολογητικά τα οποία εισάγονται στο πληροφοριακό σύστημα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για ηλεκτρονική διακίνηση, καθώς και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα.».

Άρθρο 57

Ανάθεση αρμοδιοτήτων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δράσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

1. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού δύναται να ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καθήκοντα υλοποίησης και διαχείρισης δράσεων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, με σκοπό την προώθηση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την αναβάθμιση και ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων τουριστικών υποδομών και εξοπλισμού, την πιστοποίηση της προσβασιμότητας τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων για τα άτομα με αναπηρία και τη διαχείριση και υποστήριξη των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ανωτέρω δράσεων. Τα καθήκοντα αυτά ασκούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και τους συναρμόδιους φορείς.

2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού καθορίζονται το ποσό που αντιστοιχεί σε διαχειριστικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης από τον φορέα για την υλοποίηση και διαχείριση των δράσεων της παρ. 1, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το ποσοστό του προϋπολογισμού των δράσεων που διαχειρίζεται ο φορέας, για την κάλυψη των διαχειριστικών του δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης, ανάλογα με το εύρος των εργασιών που αναλαμβάνει, ανέρχεται έως το δύο τοις εκατό (2%) επί του προϋπολογισμού των δράσεων και βαρύνει τη σχετική Συλλογική Απόφαση Ταμείου Ανάκαμψης (Σ.Α.Τ.Α.) του Υπουργείου Τουρισμού.

Άρθρο 58

Καθορισμός αναστελλόμενων μέτρων ατομικής δίωξης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 72 ν. 4307/2014

Στην παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 4307/2014 (Α’246), περί έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η αποδοχή της αίτησης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των ατομικών διώξεων κατά της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων διοικητικής εκτέλεσης από το Δημόσιο και τους ΦΚΑ, καθώς και των μέτρων διασφάλισης της οφειλής κατά τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4174/2013.

Ως αναστελλόμενο μέτρο ατομικής δίωξης, κατά το πρώτο εδάφιο, λογίζεται εν προκειμένω και ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός βεβαιωμένων υπέρ του Δημοσίου ή φορέων κοινωνικής ασφάλισης, χρεών με χρηματικές απαιτήσεις, οι οποίες έχουν επιδικαστεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος εδαφίου, σε βάρος του Δημοσίου βάσει αμετάκλητων δικαστικών ή διαιτητικών αποφάσεων και οι οποίες γεννήθηκαν κατά την πραγματοποίηση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών για την εκτέλεση εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί πριν την ισχύ του παρόντος εδαφίου στην ειδική διαχείριση των άρθρων 68 έως και 77 του ν. 4307/2014 (Α’ 246).»

Άρθρο 59 Παράταση ειδικής διαχείρισης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 76 ν. 4307/2014

Στην παρ. 1 του άρθρου 76 του ν. 4307/2014 (Α’ 246), περί έκτακτης διαδικασίας ειδικής διαχείρισης, προστίθενται τέταρτο, πέμπτο, έκτο και έβδομο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός της προθεσμίας του άρθρου 69 παρ. 3, τότε η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της. Κατ’ εξαίρεση, εάν εντός της ανωτέρω προθεσμίας εκκρεμεί πλειοδοτική διαδικασία και υποβολή αίτησης προς το δικαστήριο για αποδοχή προσφοράς, με την οποία να επιτυγχάνεται (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν προηγούμενων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης), τότε η ειδική διαχείριση παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο δικαστήριο και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των σχετικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση που έχει διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός και έχει επικυρωθεί δικαστικώς το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με το οποίο επιτυγχάνεται (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν προηγουμένων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτως τρόπου διάθεσης), στον βαθμό που εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενεργειών εκ μέρους του ειδικού διαχειριστή στο πλαίσιο της επωφελέστερης εκμετάλλευσης του ενεργητικού της εταιρείας, η ειδική διαχείριση δύναται να παρατείνεται με απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών της εταιρείας, η οποία συγκαλείται και αποφασίζει κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 73, για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται ειδικώς στην απόφασή της, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα των δεκαοκτώ (18) μηνών από το πέρας του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 69 ή τυχόν παρατάσεων αυτού.

Εφόσον η συνέλευση των πιστωτών συγκαλείται πριν τη λήξη της ειδικής διαχείρισης ή της παράτασης αυτής, συμπεριλαμβανομένης και της αυτοδίκαιης παράτασης, η διαδικασία και το λειτούργημα του ειδικού διαχειριστή παρατείνονται αυτοδικαίως, μέχρι τη λήψη αποφάσεως από τη συνέλευση, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών είναι θετική. Εφόσον η απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών είναι θετική, η ως άνω παράταση ισχύει αναδρομικά από τη δημοσίευση της πρόσκλησης σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 73.

Η ισχύς της παρούσας εκτείνεται και στις διαδικασίες ειδικής διαχείρισης, οι οποίες ήδη τελούν σε αυτοδίκαιη παράταση σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 76.»

Άρθρο 60

Διόρθωση παροράματος στην παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4994/2022

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 4994/2022 (Α’ 215), περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας σε τρίτα κράτη, γίνεται διόρθωση παροράματος ως προς τη μη εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 158 του ν. 2960/2001 (Α’ 265), και το άρθρο 38 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 38

Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων υλοτομίας σε τρίτα κράτη

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος έως και την 1η Μαρτίου 2023 απαγορεύεται η εξαγωγή επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων προϊόντων υλοτομίας που προορίζονται για καύση (καυσόξυλα, μπρικέτες, πέλλετ, προσάναμμα) από την Επικράτεια σε τρίτα κράτη.

2. Αρμόδιες αρχές για την απαγόρευση της εξαγωγής των εμπορευμάτων της παρ. 1 είναι οι τελωνειακές αρχές.

3. Η παραβίαση της απαγόρευσης της παρ. 1 ως προς τις εξαγωγές συνιστά λαθρεμπορία, σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’ 265), για την οποία επιβάλλονται σωρευτικά:

α) ως διοικητική κύρωση πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά κυβικό μέτρο προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθεί ή αποδεικνύεται ότι έχει εξαχθεί από την Επικράτεια, το οποίο επιβάλλεται με τη διαδικασία του Κεφαλαίου Α’ του Πέμπτου Μέρους του ν. 2960/2001, και

β) ποινή φυλάκισης ενός (1) τουλάχιστον έτους.

4. Το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 3 αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

5. Το σύνολο των προϊόντων υλοτομίας που επιχειρείται να εξαχθούν κατάσχεται, μη εφαρμοζομένης της παρ. 2 του άρθρου 158 του ν. 2960/2001. Τα κατασχεμένα παραδίδονται άμεσα στην κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας, ώστε να διατίθενται για τη θεραπεία άμεσης κοινωνικής ανάγκης ή την εκπλήρωση κοινωφελούς σκοπού ή τη διενέργεια δράσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Εσωτερικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπορούν να εξειδικεύονται ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου για την εφαρμογή του παρόντος, στη διαδικασία είσπραξης των προστίμων και στη διάθεση των κατασχεμένων προϊόντων υλοτομίας.».

ΜΕΡΟΣ Δ’

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 61 Μεταβίβαση συνολικού ποσού κατ’ έτος από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες – Κατάργηση άρθρου 80Α ν. 4472/2017

Το άρθρο 80Α του ν. 4472/2017 (A’ 74), περί του συνολικού ποσού μεταβίβασης κατ’ έτος προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταργείται.

Άρθρο 62 Ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης α’και β’ βαθμού -Κατάργηση άρθρου 12 ν. 4674/2020

Το άρθρο 12 του ν. 4674/2020 (Α’ 53), περί ορίου των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας των αιρετών, καταργείται.

ΜΕΡΟΣ Ε’ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Άρθρο 63 Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την επιφύλαξη των παρ. 2, 3 και 4.

2. Η ισχύς του Μέρους Α’ αρχίζει από την 1η.7.2022.

3. Η ισχύς του άρθρου 16 αρχίζει από την 1η.11.2022.

4. Η ισχύς των άρθρων 40, 42, 43, 44 61 και 62 αρχίζει από την 1η.1.2023.

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2022

Πηγή