Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Εκεί στην Πλατεία Αγάμων, κοντά στο πρώτο κτήριο της ΑΒΣΠ, είναι το νέο Καφενείο των Λογιστών.

Γιατί «Η Σύμβασις» ρώτησα;
«Γιατί αυτό λείπει, ελάχιστοι λογιστές υπογράφουν σύμβαση με την επιχείρηση, η οποία να περιγράφει, όπως όλες οι Συμβάσεις τα Καθήκοντα του Λογιστή και μετά τρέχουμε να «αποδείξουμε», ότι αυτό δεν είναι στα καθήκοντά μας. Αν όλοι είχαν συμβάσεις με σαφώς καθορισμένα καθήκοντα και για κάθε επιπλέον εργασία αμείβονταν, τότε το συνολικό εισόδημα θα αυξανόταν….», άκουσα από κάποιους θαμώνες….

‘Έπιασα και κάτι άλλες «ατάκες», καθώς βιαζόμουνα να φύγω, για να γράψω το «Σχόλιο της Δευτέρας»

✔ Και το απέναντι σπίτι, από το σπίτι του γείτονα έχει Λογιστή. Άρα όλοι οι  Λογιστές, είναι οι  Λογιστές του γείτονα; Είπε κάποιος κακεντρεχής…

✔ Γιατί το Ο.Ε.Ε δεν εγγράφει ως μέλη του τους πτυχιούχους των Α.Τ.Ε.Ι ;

Και θυμήθηκα ένα άρθρο μου πριν χρόνια (2016)  Προτάσεις για ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο «Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (Ο.Ε.Ε.) .

✔ Να μπουν προθεσμίες έναρξης στην Φορολογική Διοίκηση και με Ποινές είπανε κάποιοι.

✔ «Πόσες Λογιστικές Οργανώσεις υπάρχουν ; Τόσες όσες χρειάζονται για την αποδυνάμωση των Λογιστών», είπε ένας θαμώνας

✔ Πόσο σύνθετο μπορεί να γίνει ακόμα το myDATA ;

✔ Πως θα επιβιώσουν τα «μικρά» Λογιστικά Γραφεία ;

✔ Επίσης σε ένα τραπέζι «παίζανε» το παιχνίδι «αλλάζω ένα γράμμα» ( Από τα καλύτερα που άκουσα : myDATA- myDARA, ΓΕΜΗ-ΓΑΜΗ, Προθεσμίες – Βροθεσμίες, … )

Αλλά αυτές είναι κουβέντες Καφενείου

Οι επίσημες θέσεις, προτάσεις και αιτήματα των Λογιστικών Οργανώσεων, έχουν ως εξής :

Τα θέματα που τέθηκαν στη διάσκεψη των Προέδρων Ενώσεων-Μελών της ΠΟΦΕΕ

Στη Βουλή το κοινό αίτημα των 11 Συλλόγων: Μη επιβολή προστίμων στις εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις

Προτάσεις για φορολογικά και οικονομικά θέματα – 16ο ΠΤ Ιονίων Νήσων ΟΕΕ

Επίσης,

ΟΕΕ – Υπ. Οικονομικών: Ενημερωτική εκστρατεία για το «Ελλάδα 2.0» στην Κρήτη

Δείτε : https://www.youtube.com/watch?v=mIYeGdm997o

Ενημέρωση των μελών, λογιστών – φοροτεχνικών και επιχειρήσεων, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

  •  Κεφάλαιο Πρώτο : Αγρότες [ Μείωση Φόρων (το «must» των επερχόμενων φορολογικών δηλώσεων), κ.λπ ]

Ν. 4935/2022  Μείωση Φόρων σε Αγρότες

Δείτε αναλυτικά στην 127754 ΕΞ 2022 Καθορισμός της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και του ελέγχου των προϋποθέσεων για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των προβλέψεων αυτών σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 15 του ν. 4935/2022, καθώς και του τύπου και του ελάχιστου περιεχομένου των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για την εφαρμογή των ως άνω άρθρων

Κατηγορίες Αγροτών που εντάσσονται στο νόμο της μειωμένης φορολόγησης :

α) Μείωση κατά 50%

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά 50%, είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την 31/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή.

Προϋποθέσεις

α) είτε είναι μέλη νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραμμένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 [ Άρθρο 22. Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων : 1. Οι ΑΣ, οι ΑΕΣ, οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις τους, οι Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις τους και οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις …. ] και προμηθεύουν αυτό με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής τους.

β) είτε πωλούν στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας (1) σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, ανά προϊόν ή παρεμφερή προϊόντα, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του.

( Επισήμανση : Αρκεί να ισχύει ένα εκ των δύο (α) ή (β)).

Έναρξη εφαρμογής

Εφαρμόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Προσοχή :

Η Κ.Υ.Α 127754 ΕΞ 2022, έχει διαφορετική διατύπωση, σε σχέση με το νόμο, όσον αφορά τον υπολογισμό της απαλλαγής : «κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου εισοδήματος ..»

Δηλαδή ο Νόμος αναφέρεται σε «Αφορολόγητα Κέρδη κατά ποσοστό 50%» και η ερμηνευτική σε «Μείωση του φόρου εισοδήματος», που οδηγούν λόγω του υπολογισμού με βάση την  κλίμακα του άρθρου 15 «Φορολογικός συντελεστής» του  ν. 4172/2013, σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Κέρδη προ Φόρων   40.000,00  
Αφορολόγητο 50% 20.000,00  
       
Εισόδημα (Αγροτική  Επιχειρηµατική Δραστηριότητα) σε ευρώ Φορολογικός συντελεστής  (%) Φόρος βάσει κλίμακας χωρίς αφορολόγητο Φόρος βάσει κλίμακας με αφορολόγητο του Ν. 4935/2022
0-10.000 9% 900,00 900,00
10.001-20.000 22% 2.200,00 2.200,00
20.001-30.000 28% 2.800,00  
30.001-40.000 36% 3.600,00  
40.001 – 44%    
Σύνολο Φόρου 9.500,00 3.100,00
Μείωση κατά 50%  
Τελικός Φόρος 4.750,00 3.100,00


Άρα με βάσει το ν. 4935/2022 και όχι την «Ερμηνευτική», η μείωση του Φόρου Εισοδήματος (λόγω της ύπαρξης κλίμακος), είναι μεγαλύτερη από το 50%

Σημειώνουμε ότι  : Ν. 4172/2013 Άρθρο 16. Μείωση φόρου εισοδήματος : «1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των επτακοσίων εβδομήντα επτά (777) ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, , σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, κ.ο.κ».

β) Μείωση κατά 30%

Δικαιούχοι

Παραγωγοί δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα

Δηλαδή περιλαμβάνει τις περιπτώσεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι δεν ανήκουν στην ανωτέρω περίπτωση  (Α).

 Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί  ενδεικτικά να είναι :

✔ Νομικά Πρόσωπα παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

✔ Νομικά Πρόσωπα που διακινούν αγροτικά προϊόντα.

✔ Μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

✔ Επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι δεν είναι μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και δεν έχουν συμβολαιακή γεωργία τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους .

✔ Επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι πωλούν με συμβολαιακή γεωργία τουλάχιστον το 40% και λιγότερο από το 75% της παραγωγής τους.

Προϋποθέσεις

Η απαλλαγή χορηγείται στα πρόσωπα ή τις οντότητες, εφόσον πωλούν στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας το σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής τους παραγωγής.

Απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον μίας (1) σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 και την παρούσα, ανά προϊόν ή παρεμφερή προϊόντα, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων με το σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του.

Έναρξη και Διάρκεια εφαρμογής

Το κίνητρο, παρέχεται για μέχρι εννέα (9) φορολογικά έτη αρχής γενομένης από το επόμενο έτος εντός του οποίου συνάπτεται η σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας.

Ελάχιστο περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων – Συμβολαιακή γεωργία 

(Κ.Υ.Α Αριθμ. 127754 ΕΞ 2022, άρθρο 4 Τύπος και περιεχόμενο των συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας)
1. Οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 είναι έγγραφα ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ του παραγωγού και συγκεκριμένης επιχείρησης – αγοραστή, είτε με τη συνεργασία πιστωτικού ιδρύματος είτε όχι, με την οποία ο παραγωγός δεσμεύεται για την πώληση προϊόντων του.
2. Στα συμφωνητικά της παρ. 1 αναφέρονται κατ’ ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
α)
το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων,
β)
το είδος των προϊόντων,
γ)
η έκταση των αγροτεμαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα της περ. β, όπως δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα της περ. β,
δ)
η ποσότητα των προϊόντων,
ε)
η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους,
στ)
η τιμή των προϊόντων,
ζ)
ο χρόνος παράδοσης. Η αναφορά επιπλέον στοιχείων στη σύμβαση δεν επηρεάζει την εφαρμογή της παρούσας.

Διαδικασία υποβολής συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας

1)  Τα στοιχεία των συμφωνητικών της παρ. 2 του άρθρου 4 που συνάπτονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω της ψηφιακής εφαρμογής υποβολής συμφωνητικών της παρ. 16 του άρθρου 8 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) στην ψηφιακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε., «myAADE».

Η εφαρμογή αυτή τίθεται σε παραγωγική λειτουργία έως τις 15/11/2022

2)  Ως ημερομηνία υποβολής των συμφωνητικών θεωρείται η ημερομηνία οριστικής καταχώρησης των στοιχείων.

3) Σε περίπτωση που κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπάρχει τεχνική αδυναμία ολοκλήρωσης της υποβολής, υποβάλλεται σκαναρισμένο αντίγραφο του συμφωνητικού μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία υποβολής του «αιτήματος» στην εφαρμογή. Με την αποκατάσταση του προβλήματος, ο υπόχρεος ακολουθεί αμελητή τη διαδικασία της παρ. 1.
4) Τα στοιχεία των συμφωνητικών υποβάλλονται από τον παραγωγό πριν την έναρξη παράδοσης προϊόντων και επιβεβαιώνονται έως το τέλος του έτους που αφορούν από τον αγοραστή ή αντιστρόφως.

Για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας δύνανται να υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. μέχρι και τις 31/12/2022
5)
  Η τροποποίηση των στοιχείων που δηλώνονται είτε λόγω σφάλματος είτε λόγω τροποποίησης του συμφωνητικού είναι δυνατή μέχρι το τέλος του έτους που αφορούν.
6)  Τα σχετικά έγγραφα συμφωνητικά διαφυλάσσονται για όσο χρόνο απαιτείται η διαφύλαξη των οικείων παραστατικών πωλήσεων σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
7)
  Οι ανωτέρω προθεσμίες είναι ανατρεπτικές ( δηλαδή  επιφέρουν έκπτωση από το δικαίωμα ως κύρωση για την μη τήρησή τους ).
8)  Για τα συμφωνητικά της συμβολαιακής γεωργίας δεν απαιτείται η υποβολή σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1065606/7222/ 31.7.2000 (Β’ 951) (υποβολή ανά τρίμηνο)

Είναι φανερό ότι χρειάζονται και επιπλέον διευκρινήσεις …

•  Πώς θα γίνεται ο Έλεγχος των ποσοτήτων που δίδονται στο Αγροτικό Συνεταιρισμό ή μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας, σε σχέση με τις παραγόμενες ποσότητες

•  Πλαίσιο καθορισμού των τιμών πώλησης  που αναφέρονται στην Σύμβαση


Να κρατήσουμε όμως την προθεσμία που είναι η
31/12/2022 και να προετοιμάσουμε τις αναγκαίες «συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας» …

Αίτηση επιστροφής Φ.Π.Α. από τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος»  έως τις 31.10.2022

Δείτε αναλυτικά :  https://www.aade.gr/menoy/hristikoi-odigoi/forologikes-ypohreoseis-agroton/diloseis-fpa-kai-epistrofi-fpa-1

Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Νέος νόμος 4982/2922 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με την τροπολογία επιδότησης πετρελαίου, τη χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων κ.ά.

Μεταξύ άλλων :

Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 178 του ν. 4972/2022 αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της επιδότησης του κόστους του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης και προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

Θεώρηση των Βιβλίων Ατελείας των αλιευτικών σκαφών – Παράταση προθεσμίας της θεώρησης των Βιβλίων Ατελείας των αλιευτικών σκαφών έως 2.12.2022

Εργάτες γης – Παράταση της κατά παρέκκλιση διαδικασίας (3 συν 3 μήνες) για τους εργάτες γης

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο : Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και το «Ξέπλυμα Χρήματος»

Μη ξεχάσετε

Όλες οι καταχωρίσεις που έχουν οριστικοποιηθεί έως σήμερα καθώς και όσες οριστικοποιηθούν έως την 31η.10.2022 νοούνται ως εμπρόθεσμες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης.10.2022, θα προχωρήσει η διαδικασία για την πλήρη παραγωγική λειτουργία της πρόσβασης, καθώς και η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. 

https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon

Από το On line σεμινάριο: «Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» – Υποχρεώσεις και ευθύνες εξωτερικών λογιστών- φοροτεχνικών ( Νένα Π. Διονυσοπούλου )

Αφορά και τα Λογιστικά Γραφεία ως «υπόχρεα πρόσωπα»

ΜΕΤΡΑ ΔΕΟΥΣΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

Εξακρίβωση και επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη βάσει εγγράφων, δεδομένων ή πληροφοριών από αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή.

Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, τα καταπιστεύματα ή άλλα νομικά μορφώματα λαμβάνονται εύλογα μέτρα για να γίνει γνωστή η διάρθρωση του καθεστώτος ιδιοκτησίας και ελέγχου του πελάτη. Στην περίπτωση δικαιούχων καταπιστευμάτων ή αντίστοιχων νομικών μορφωμάτων, οι οποίοι προσδιορίζονται ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά τους ή ανά κατηγορία, το υπόχρεο πρόσωπο λαμβάνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το δικαιούχο, ώστε να βεβαιωθεί ότι είναι σε θέση να προσδιορίσει την ταυτότητά του κατά το χρόνο της πληρωμής ή της άσκησης των δικαιωμάτων του δικαιούχου.

Όταν ο πελάτης ενεργεί μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, εξακριβώνεται κι επαληθεύεται και την ταυτότητα του προσώπου αυτού, όπως και τα στοιχεία νομιμοποίησής του. • Εξακρίβωση της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου, επικαιροποίηση των στοιχείων και τη λήψη εύλογων μέτρων πως αυτά εξειδικεύονται με αποφάσεις της εποπτεύουσας Αρχής.,
Αξιολόγηση και, ανάλογα με την περίπτωση, συλλογή πληροφοριών για το αντικείμενο και το σκοπό της επιχειρηματικής σχέσης,

Άσκηση συνεχούς εποπτείας όσον αφορά την επιχειρηματική σχέση, με ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής, για να εξασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές ή δραστηριότητες συνάδουν με τις γνώσεις που έχουν τα υπόχρεα πρόσωπα σχετικά με τον πελάτη, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και το προφίλ κινδύνου του, καθώς και, εφόσον απαιτείται, την προέλευση των κεφαλαίων, σύμφωνα με κριτήρια που μπορεί να ορίζουν οι αρμόδιες Αρχές. Τα υπόχρεα πρόσωπα διασφαλίζουν επιπλέον την τήρηση ενημερωμένων εγγράφων, δεδομένων ή πληροφοριών.

Αν σε μία συναλλαγή ή σε σειρά συνδεόμενων συναλλαγών συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο δύο (2) ή περισσότερα υπόχρεα πρόσωπα, καθένα από αυτά οφείλει να εφαρμόσει τα μέτρα δέουσας επιμέλειας,. •Τα υπόχρεα πρόσωπα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρμόδιες Αρχές, ότι η έκταση των μέτρων είναι ανάλογη με τους κινδύνους διάπραξης αδικημάτων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ότι εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα με συνέπεια και αποτελεσματικότητα

ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα στοιχεία που απαιτούνται κατ’ ελάχιστον για την πιστοποίηση της ταυτότητας των πελατών (φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων) των ως άνω υπόχρεων προσώπων και τα απαιτούμενα ενδεικτικώς έγγραφα που επαληθεύουν τα στοιχεία

Δείτε και   (Upd) Πρακτικός Οδηγός Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες – Υποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών  ( Νένα Π. Διονυσοπούλου Δικηγόρος )

 Δείτε επίσης  https://www.aade.gr/menoy/xeplyma-hrimatos

  •  Κεφάλαιο Τρίτο : «myDATA» και «e-send»

 

Η κατάσταση στο «myDATA» και στο «e-send» σήμερα έχει ως εξής :

✔ Το άρθρο 54Η «Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.)»   του ν. 4174/2013 ισχύει από την 31η.10.2022 και καταλαμβάνει παραβάσεις που διαπράττονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής (αφορά τη διαβίβαση στο e-send και όχι στη myDATA).

✔ Αναμένεται το «Ποινολόγιο», γιατί χωρίς ποινές δεν «υπάρχουν» προθεσμίες διαβίβασης (άγνωστος ο χρόνος έκδοσης, πάμε για αρχές 2023 και μάλλον μόνο για τα έσοδα).

✔ Στην περίπτωση, είτε μη τήρησης της υποχρέωσης διαβίβασης των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, είτε διαβίβασης αυτών με απόκλιση, οι λήπτες των αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, έχουν την υποχρέωση να τα διαβιβάσουν, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά εκδότη, έως και την 31.10.2022. [ Αναμένετε «εκ των πραγμάτων» παράταση]

[ Δείτε αναλυτικά : myDATA: Παράλειψη και απόκλιση διαβίβασης δεδομένων για το 2021 ]

Α.1138/2020 myDATA – Ηλεκτρονικά βιβλία – Xρόνος και διαδικασία ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ – Κωδικοποιημένη

 « η) Έως την 31.12.2022, διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., υποχρεωτικά οι εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και προαιρετικά οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων, των δεδομένων που αφορούν το φορολογικό έτος 2021. Στην περίπτωση επιλογής του εναλλακτικού τρόπου διαβίβασης οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων διαβιβάζονται υποχρεωτικά.
θ) Σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων για το έτος 2021, ισχύουν ειδικότερα και τα παρακάτω: 

✍ Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση δεδομένων, σχετικών με τους Τύπους Παραστατικών : 6.1 – Στοιχείο Αυτοπαράδοσης, 6.2 – Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης και 8.2 – Ειδικό Στοιχείο – Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής. 

✍ Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών. 

✍ Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία και κατά προσέγγιση οι κατηγορίες Φ.Π.Α.  – Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις) 

✍ Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου, οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες του άρθρου 25 του ν. 27/1975, διαβιβάζουν δεδομένα αποκλειστικά με Τύπο Παραστατικού 17.4 «Λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων -Φορολογική Βάση», για το σύνολό των εσόδων τους.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν δεδομένα λογιστικών στοιχείων που εκδίδουν σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης, για συναλλαγές που υπόκεινται σε Φ.Π.Α., εφόσον αποκτούν έσοδα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας με βάση τις διατάξεις του ν. 4172/2013.

Σχετικά με τους χρόνους διαβίβασης δείτε :  myDATA – Οι αλλαγές με την Α.1090/2022 – Οι χρόνοι διαβίβασης για τα έτη 2022 – 2023 και οι υποχρεώσεις για τις συναλλαγές του 2021 [20-07-2022]

Δείτε την παρουσίαση : https://www.taxheaven.gr/attachment/9768

➤  Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε :

Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικές αναφορές – Αλλαγές σε Γαλλία και Ισπανία

Τα πιστοποιημένα ταμειακά συστήματα είναι απαραβίαστα – Μόνο σε ανοιχτά λειτουργικά συστήματα οι παραποιήσεις

Απώλεια αρχείων ΦΗΜ λόγω τεχνικής βλάβης σκληρού δίσκου – Δέουσα επιμέλεια στη διαφύλαξη των αρχείων (Backup)

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata


ΑΑΔΕ

 ΑΑΔΕ – 4 βήματα απλοποίησης των διαδικασιών απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων

✔ Οι μεταβολές στοιχείων επιχειρήσεων και στοιχείων εγκατάστασης εσωτερικού που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (Μητρώο κι Επικοινωνία/Αλλαγές στοιχείων Μητρώου), υποβάλλονται από 17.10.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

✔ Παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικό πρόσωπο από οποιαδήποτε ΔΟΥ, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης κατοικίας του ή της διεύθυνσης κατοικίας του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του…..

Δείτε την απόφαση 1134/2022 όπως και την κωδικοποιημένη ΠΟΛ.1006/31-12-2013

Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ-Μεταβολής ατομικών στοιχείων: Τροποποίηση της ΠΟΛ 1006/2013

ΑΑΔΕ – Φορολογικός Λογαριασμός: Διαθέσιμη η μηνιαία ενημέρωση Σεπτεμβρίου

Από την συγκεκριμένη υπηρεσία της ΑΑΔΕ, υπάρχει η ενημέρωση για οφειλές και για τις κινήσεις σε αυτές, είτε από ενέργεια του φορολογούμενου, είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, σε συγκεκριμένο μήνα.

Αγορά κινητών, laptop tablet κ.λπ.

  Άρθρο 39α ΦΠΑ – Διαδικτυακή υπηρεσία ΑΑΔΕ για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του «αγοραστή»

Μια νέα υπηρεσία θα ξεκινήσει από την 1.12.2019 η ΑΑΔΕ για την εφαρμογή του άρθρου 39α του ΦΠΑ σχετικά με την αντίστροφη χρέωση στην αγορά κινητών, laptop tablet κ.λπ.

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε:

α) εάν είστε «Αγοραστής» να εγγραφείτε και να συμπληρώσετε τα στοιχεία τα δικά σας και των εκπροσώπων σας για να αγοράσετε κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».

β) εάν είστε «Πωλητής» να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών.

Διάφορα

e-ΕΦΚΑ: «Πληρωμή εξόδων κηδείας εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης»

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο gov.gr (ενότητα «Οικογένεια» υποενότητα «Απώλεια» και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), με απλά βήματα και χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ.   myEFKAlive: Επέκταση λειτουργίας στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας

 Μεταβίβαση οχημάτων: Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών στην Περιφέρεια Αττικής

North Evia-Samos Pass: Ανοίγει ξανά σήμερα στις 12:00 η πλατφόρμα για τις επιπλέον κάρτες από υπόλοιπα της Φάσης 3

  • Κεφάλαιο Πέμπτο: Ενισχύσεις & μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, πολέμου και όχι μόνο


Ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών

Βοηθητικό Εγχειρίδιο υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στη Δράση «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν »

Η Δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών. Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών .

Από Τετάρτη 12 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για επιχορήγηση επιχειρήσεων του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών

Δείτε αναλυτικά : http://www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=90&cs=

Αφορολόγητο επιχορηγήσεων

Αφορολόγητη η επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές

Νέος νόμος 4982/2922 :

«1. Διευρύνεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων στο πλαίσιο των οριζόμενων δράσεων και στο σύνολο των δικαιούχων αυτών (αφορά ενισχύσεις σε πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις περιοχών που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές)………….»

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Η απόφαση για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία

Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Έναρξη πετρελαίου θέρμανσης: Σημαντικές διευκρινίσεις για τα εκδοθέντα στοιχεία

  •  Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε: Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2022 

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

έως τις 20.10.2022  πραγματοποιείται η υποβολή στο Taxisnet, καταστάσεων συμφωνητικών που καταρτίστηκαν το προηγούμενο τρίμηνο,

έως τις 20.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή πρακτικών Ν.Ε.Π.Α. στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α.,

στις 30.10.2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την τακτική συνέλευση εταίρων Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. (με χρήση που έληξε στις 31.12 του προηγούμενου έτους),

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η καταχώριση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εγγράφονται σ’ αυτό ή έχουν αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους έως και τις 31.08.2022,

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αιτήματος μεταβολής Κ.Α.Δ. σε 68.32.11.04 «Υπηρεσίες διαχειριστή πολυκατοικίας ή κτιρίου», από τις άτυπες ενώσεις συνιδιοκτητών κτιρίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί οροφοκτησίας (ν. 3741/1929) και έχουν δηλωμένο στο Φορολογικό Μητρώο διαφορετικό Κ.Α.Δ. από τον 68.32.11.01 «Υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων πολυκατοικιών»,

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.),

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για τη χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4) στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη,

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επιστροφής Φ.Π.Α. από τους αγρότες του «ειδικού καθεστώτος» προηγούμενου ημερολογιακού έτους,

έως τις 31.10.2022 πραγματοποιείται η ηλεκτρονική γνωστοποίηση (υποβολή) Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού προηγούμενου έτους,

  •  Κεφάλαιο Έβδομο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ – Εταιρικό Δίκαιο / ΓΕΜΗ

Προθεσμίες Γενικών Συνελεύσεων

Ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και προθεσμίες ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2021

Η απώτατη ημερομηνία για την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων νομικών προσώπων (με χρήση από 1.1 έως 31.12) για το έτος 2022 είναι η 30η Οκτωβρίου 2022.  

  Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ για τη χρήση 2021

ΓΕΜΗ

 Αναστολή καταχώρησης για μη εναρμόνιση με τις διατάξεις του νόμου για την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) (Επιμέλεια: ΑΦΟΙ ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΙ Ε.Π.Ε.)

ΚΑΔ εμπορικής δραστηριότητας για εγγραφή φυσικών προσώπων στο ΓΕΜΗ – Νέα απόφαση

Με τη νέα απόφαση 96618/2022 τροποποιείται η 44070/28.4.2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ.» ως προς το Παράρτημά της και ειδικότερα: α) διαγράφεται η Ομάδα NACE1 με κωδικό 03.2 και τίτλο «Υδατοκαλλιέργεια», β) διαγράφονται οι κωδικοί 47.81.10.01 και 47.89.10.01 που αφορούν σε παραγωγούς πωλητές που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο, γ) προστίθεται ο κωδικός 69.10.18.01 «Υπηρεσίες διοργάνωσης πλειστηριασμών», δ) συμπληρώνεται η περιγραφή του κωδικού 41.20.20.01 «Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης της παρ. 4 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους», ε) αντικαθίσταται η περιγραφή του κωδικού 66.22.10.08 από «Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων» σε «Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων»

ΕΛΤΕ

ΕΛΤΕ: Επιστολή σχολίων σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορισμένου πεδίου του IAASB στο ISA 700 και στο ISA 260 ως αποτέλεσμα των αναθεωρήσεων στον Κώδικα IESBA

Μετατροπή επιχειρήσεων

ΣτΕ 2707/2021 Ανεπίτρεπτος ο παρεμπίπτων έλεγχος της νομιμότητας μετατροπής υποκαταστήματος σε ανώνυμη εταιρία

  •  Κεφάλαιο Όγδοο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα


Νομοθεσία

Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 4972/2022: Τέλος επιτηδεύματος, χαρτόσημο επιχειρηματικών δανείων, πρόστιμα μη διαβίβασης στο esend κ.ά. – Κοινοποίηση με Οδηγία ΑΑΔΕ

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής των κρυπτονομισμάτων – Γιατί είναι σημαντική η νομοθετική ρύθμιση;

Κωδικοποίηση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέσω του ν. 4978/2022

Δείτε επίσης το σχετικό άρθρο του κόμβου: Συνοπτική παρουσίαση των διατάξεων του νέου ΚΕΔΕ

Αρθρογραφία


Καταστροφή φορολογικού αρχείου μετά την πενταετία ή όχι; (Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

Πώς διενεργείται ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος; (Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιώργου Πετροπουλάκη και της Νίκης Χατζοπούλου )

ΔΕΔ – ΣΤΕ


Παροχή σε είδος οι τόκοι από ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμό μετόχου και μέλος ΔΣ για χρηματικές διευκολύνσεις από την εταιρεία

ΔΕΔ – Εκτενής χρήση αποδείξεων λιανικής πώλησης καυσίμων – Δεν προβλέπεται κάποιο ποσοστό απλοποιημένων τιμολογίων έναντι τιμολογίων – Αναγραφή αρ. κυκλοφορίας στην πίσω πλευρά των αποδείξεων

 ΔΕΔ 2744/2022 Μη αναγνώριση συναλλαγών ως ενδοκοινοτικών παραδόσεων – Ελλείψεις στα CMR

ΣτΕ 972/2020 Λήπτης εικονικού τιμολογίου – Η φορολογική αρχή βαρύνεται με την απόδειξη της εν λόγω εικονικότητας

ΔΕΔ 1699/2022 Εικονική κατάθεση μετρητών για διόρθωση αρνητικού ταμείου – Λογιστικές διαφορές

ΔΕΔ 1657/2022 Λογιστικές διαφορές – Μη αναγνώριση ενδοκοινοτικών παραδόσεων – Οι διεθνείς φορτωτικές (CMRs) δεν φέρουν σφραγίδα και υπογραφή του παραλαβόντος

ΔΕΔ 1637/2022 Εικονικές ενδοκοινοτικές παραδόσεις – Εικονικά φορολογικά στοιχεία – Καταλογισμός ΦΠΑ εκροών και προστίμου ΦΠΑ – Οι εμπορικοί όροι των μεταφορών δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ως προς την ευθύνη για τη διασφάλιση της μεταφοράς των εμπορευμάτων εκτός Ελλάδας

  • Κεφάλαιο ‘Ένατο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία


Τίτλοι κτήσης και ΑΠΔ

Τίτλοι κτήσης και ΑΠΔ: Η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

Παράδειγμα Πρόσωπο που αμείβεται με Π.Π.Υ. (τίτλο κτήσης) διενεργεί έρευνα για Εταιρεία Στατιστικών Μελετών με ακαθάριστη αμοιβή 10,00€ ανά ερωτηματολόγιο. Στην διάρκεια ενός μήνα συμπλήρωσε 130 ερωτηματολόγια και το συνολικό ύψος της μηνιαίας αμοιβής ανέρχεται σε 1.300,00€ (130 ερωτ. x 10,00€ = 1.300,00€)

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, δηλαδή επί της καθαρής μηνιαίας αμοιβής, η οποία προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και του χαρτοσήμου (3,60%)

Η καθαρή αξία είναι 1.300,00€ – (1.300,00€ x 23,60%) ήτοι 1.300,00€ – 306,80€ = 993,20€. Οι ασφαλιστικές εισφορές διαμορφώνονται : α) Εισφορές για κύρια σύνταξη : 993,20€ x 13,33% = 132,39€, η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 155,00€, που αντιστοιχεί στις εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας για κλάδο κύριας σύνταξης. β) Εισφορές για υγειονομική περίθαλψη : 993,20€ x 6,95% = 69,03€, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 55,00€, που αντιστοιχεί στις εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας για κλάδο υγειονομικής περίθαλψης, συνεπώς πρέπει να περιοριστούν στο ποσό εισφορών της 1ης ασφαλιστικής του κλάδου. Άρα, για το εν λόγω πρόσωπο οι εισφορές που πρέπει να παρακρατηθούν είναι 132,39€ για κύρια σύνταξη και 55,00€ για υγειονομική περίθαλψη. Σύνολο: 187,39€. ➤Το briefing της ημέρας – Τίτλοι κτήσης, απόδοση ΑΦΜ και μεταβολές, καταστροφή φορολογικού αρχείου κ.ά. (14.10.2022)

   

Webinar

Δωρεάν webinar για ψηφιακό ωράριο & κάρτα εργασίας στις 20/10 – Δηλώστε συμμετοχή

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, στις 17:00, ο Βασίλης Πρασσάς και ο Κωνσταντίνος Γραβιάς

Επίσης :

On line σεμινάριο: Επίκαιρα εργατικά θέματα – Κάρτα εργασίας – Νέα πρόστιμα

Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

ΓΣΕΒΕΕ: «Επιτακτική ανάγκη το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για το 2023»

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, από την 1.1.2023 έως την 31.12.2024 προσαυξάνονται κατ’ έτος, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους ….

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του νόμου 4387/2016 ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών να παραμείνουν ως έχουν τουλάχιστον για το 2023.

Τρ. Αλεξιάδης: Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, νέο πλήγμα για τις εξουθενωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αποφάσεις ( Άρειος Πάγος, ΣτΕ)

Άρειος Πάγος 1034/2020 Διάκριση σύμβασης ως εξαρτημένης εργασιας ή ώς σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών – Σύμβαση παροχής επιστημονικών υπηρεσιών, ένταξη του εργαζομένου σε οργανωμένη επιχείρηση – Διευθυντές, υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εποπτείας

ΣτΕ 2135/2021 Πληθυσμιακό κριτήριο υπαγωγής των επαγγελματοβιοτεχνών που έκαναν έναρξη άσκησης επαγγέλματος μετά την έναρξη ισχύος του ν. 1027/1980 και πριν τη δημοσίευση του ν. 2071/1992 στο καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης του πρώην Τ.Ε.Β.Ε. (κατόπιν Ο.Α.Ε.Ε.)

  •   Κεφάλαιο Δέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά


Στο 12% ο πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο

Δείτε και : https://www.statistics.gr/

Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή προστίμων για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού, λόγω σφαλμάτων στην επιβολή τους

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση έως 8.400 ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με έμφαση στις γυναίκες

Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή προστίμων για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση εμβολιασμού, λόγω σφαλμάτων στην επιβολή τους

Με καταβολή παράβολου η έκδοση σήματος επισκέψιμου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου, τυροκομείου, οινοποιείου, προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης, καθώς και τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς.




«7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας»

✔ 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (Χαμόγελο του παιδιού)

✔ 1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας

✔ 116-111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων

✔ 80011 80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ

✔ 115 25 Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

✔ 800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά

✔ 11012 Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«To Μυστικό της Νίκης»

Στο πλαίσιο της καμπάνιας “ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ” του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, μία καταπληκτική προσπάθεια, ιστορία κινούμενων σχεδίων, που δημιουργήθηκε από την DVS Design, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση για το κόστος αναπαραγωγής των αντιτύπων, ώστε να μοιραστεί σε όλους τους νομούς της χώρας, σε γονείς και παιδιά με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

https://www.youtube.com/watch?v=gyzEcIgogFg

( Πηγή :  https://pavlosmelas.gr/imeres-ygeias/ )

●●●

Καλή Συνέχεια με Υγεία και Δύναμη

Πηγή