Τα νέα του ΕΣΠΑ

Το Interreg υποστηρίζει τους πρόσφυγες

12/7/2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, προσελκύει διεθνώς την προσοχή για τη δύναμη και το θάρρος εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, για να γλιτώσουν από συγκρούσεις ή διώξεις. Στην Ευρώπη το 2021, υπήρχαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες (πηγή) και ο αριθμός δε βαίνει μειούμενος.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων φωτίζει τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τα όνειρα των προσφύγων, βοηθώντας στην κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης και των πόρων, ώστε οι πρόσφυγες όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ευδοκιμήσουν». Πολλά έργα Interreg έχουν συμβάλει στις προσπάθειες να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην ένταξή τους στις νέες κοινωνίες.

Αρκετά έργα που έχουν υλοποιηθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, έχουν καταστήσει την εκπαίδευση και την απασχόληση καλύτερα διαθέσιμες για τους πρόσφυγες (π.χ. SIREE, MoreThanAJob και IMMENSITY). Επίσης, η οικοδόμηση θετικής και υποστηρικτικής συμπεριφοράς έχει αποτελέσει το επίκεντρο  της βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω του RUMOURLESS CITIES. Πρόκειται για ένα δίκτυο πόλεων που επικεντρώνεται στη μεταφορά μιας καλής πρακτικής, η οποία καθιερώθηκε από τον Δήμο της Amadora (Πορτογαλία) και καλύπτει μια ανάγκη όλων των εταίρων, δηλαδή πώς να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη αρνητική στάση απέναντι σε κάποιες ομάδες της κοινωνίας, που περιλαμβάνει μακροχρόνια εγκατεστημένους μετανάστες (υπηκόους τρίτων χωρών), Ρομά, πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες, ΛΟΑΤΚΙ άτομα και γενικά ομοφοβικά στερεότυπα.

Η μεταφορά της καλής πρακτικής που αναπτύχθηκε από την Amadora αντιμετωπίζει αυτή τη βασική πρόκληση πολιτικής. Το Interreg έχει επίσης, συνεργαστεί με πολιτικές ένταξης στις παραμεθόριες περιοχές μέσω του EUMINT και έχει δημιουργήσει νέες γνώσεις, για να υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων μέσω έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των προσφυγικών ροών στην ευρωπαϊκή χωρική ανάπτυξη μέσω του MIGRARE. Ειδικότερα, το MIGRARE, μια μελέτη με στόχο  την επισκόπηση της επιστημονικής και πολιτικής συζήτησης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, υλοποιήθηκε για να βελτιώσει η παραγωγή ευρωπαϊκών εδαφικών στοιχείων μέσω εφαρμοσμένης έρευνας και αναλύσεων.

Μάθετε αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα δράσεων του Interreg για να βοηθήσετε τους πρόσφυγες στο keep.eu.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13/7/2022

Πηγή