Μετά από έξι ημέρες πτωτικών συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άλμα 2% στις 795 μονάδες, θέτοντας πλέον ως στόχο τις 800. Ισχυρή ήταν η στήριξη από τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν 4,25%, ενώ η Εθνική συγκεκριμένα κέρδισε 8,69%.
Στο ταμπλό , πέραν της Εθνικής, η Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με άλμα 8. Η ΕΛΧΑ ενισχύθηκε +6,61%. Στο +4,89% έκλεισε η Aegean. Κέρδη άνω του 3% για Eurobank, Titan και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν Alpha Bank, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Πιέσεις για την Coca Cola και κυρίως για την Motor Oil, η οποία έχασε 5,43%.
Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, με βάση τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,77% μέχρι τα μέσα το πρωί, με τα αυτοκίνητα να σημειώνουν άλμα 4,4%% για να οδηγήσουν σε κέρδη ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 1%. Στο +1,25% βρίσκεται το Λονδίνο, κέρδη 1,80% για τον DAX στην Φρανκφούρτη.
Η στερλίνα σημείωσε άνοδο μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να παραιτηθεί την Πέμπτη, μετά από περισσότερες από 50 παραιτήσεις από την κυβέρνησή του υπό το φως μιας σειράς σκανδάλων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές βασίζονται στα κέρδη που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη, με τον ευρωπαϊκό δείκτη blue chip να κλείνει κατά 1,7%. Οι μετοχές της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και της λιανικής ανέβηκαν πάνω από 3% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέληξαν σε θετικό έδαφος.
Οι επενδυτές επεξεργάζονται τα τελευταία πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, στα οποία οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επανέλαβαν μια σκληρή στάση κατά του πληθωρισμού, λέγοντας ότι μια άλλη κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης θα «πιθανότατα είναι κατάλληλη» στη συνεδρίαση της 26-27 Ιουλίου.
Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού εκτιμάει ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πως είναι το πιο πιθανό για την περίοδο που θα ακολουθήσει, η οποία για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί δράση τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις.