Με πιέσεις -5% στις τράπεζες, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στις 796 μονάδες, χάνοντας το όριο των 800, σημειώνοντας πτώση 0,86%.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -5,07% και ακολούθησε η Alpha Bank στο -2,84%. Η Πειραιώς υποχώρησε -2,67%, η Eurobank 1,73%. Πτώση άνω του 1% για τις Motor Oil, Aegean, Titan. Άνοδος για ΟΤΕ, Coca Cola 

Επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών παραμένει η ενεργειακή κρίση, με την Κομισιόν πλέον να προσανατολίζεται ακόμη και σε δελτίο για το φυσικό αέριο, καθότι οι κυρώσεις στη Ρωσία, μάλλον δεν έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα. Η πρόταση για έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα, την οποία θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 20 Ιουλίου, βασίζεται, σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσιοποιεί το Bloomberg, στην εκτίμηση ότι είναι σφόδρα πιθανό η Ρωσία να προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την Ευρώπη εντός του έτους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζουν με ισχυρές πιέσεις το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς οι παγκόσμιες αγορές αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,88% με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος εκτός από τις μετοχές ταξιδιών και αναψυχής. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 4% λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία. Με

Σε πολύ υψηλά επίπεδα και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο 9,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 41 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας..

Αυτό σηματοδότησε άλλον έναν μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1981. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση 5,7%.

Η ανάγνωση θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994.

Ωστόσο, πλέον γίνεται ξεκάθαρα λόγος για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, αφού η νέα έκθεση για τον πληθωρισμό ασκεί νέες πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δράσει πιθανώς πιο επιθετικά.

Με το βλέμμα στα αποτελέσματα των τραπεζών η Wall Street

Οι μετοχές της Wall Street υποχωρούν την Πέμπτη καθώς τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών ξεκίνησαν με απογοητευτικά αποτελέσματα και οι επενδυτές εκτίμησαν την πιθανότητα ακόμη πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου.

Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 625 μονάδες ή 2,02%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,09%. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 2,11%.

Τα αποτελέσματα κερδών από μεγάλες τράπεζες την Πέμπτη πρόσφεραν περαιτέρω ενδείξεις για την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Η JPMorgan Chase βυθίστηκε 5% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών που διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Goldman Sachs, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει κέρδη τη Δευτέρα, υποχώρησε 4%.

naftemporiki.gr

Πηγή