Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά και χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές εξελίχθηκε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 963,70 μονάδες με οριακή μεταβολή 0,15%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά ενισχυμένη στα 77,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 ήταν ανοδικές και οι 49 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,29% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,15%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,87%) λόγω Jumbo που ανακοίνωσε και νέες αυξημένες πωλήσεις τον Δεκέμβριο (παραδοσιακά είναι ο καλός της μήνας λόγω εορτών), οι κατασκευαστικές ( 1,27%) λόγω Ελλάκτωρ, οι τηλεπικοινωνίες (0,97%) λόγω αντίδρασης του ΟΤΕ, οι Χρηματοοικονομικές (0,74%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των  Πετρελαίου-Αερίου (-1,2%) λόγω ΕΛΠΕ (απέκοψε δικαίωμα στο μέρισμα), συνεχίστηκε η διόρθωση στα τρόφιμα-ποτά (-0,89%) λόγω πτώσης της Coca Cola HBC ενώ διόρθωσε και το Εμπόριο (-0,36%) λόγω υποχώρησης Φουρλή.   

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Διεθνείς αγορές: Άνοδος σε Ευρώπη και Αμερική

Το ανοδικό κύμα του Ιανουαρίου συνεχίζεται στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές μετοχών αλλά και ομολόγων. Οι εκτιμήσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό καθοδηγούν τις εξελίξεις. Ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος αυξάνεται κατά 0,35%, ο S&P 500 αυξάνεται κατά 0,57% και ο Nasdaq κατά 0,8%.  Την ίδια στιγμή καταγράφονται σημαντικές ανοδικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 1,27%, τον γαλλικό CAC κατά 1,12%, τον ιταλικό MIB κατά 0,9% και τον πανευρωπαϊκό Eurostoxx 50 κατά 1,2%. Οι εικόνες των ευρωπαϊκών αγορών από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα δεν δείχνουν ανησυχία για ύφεση. Ή τουλάχιστον για μεγάλη ύφεση. Επίσης σημαντικά βελτιωμένη είναι και η εμπορευσιμότητα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων που είναι ενδεικτική των προθέσεων των κεντρικών τραπεζών.

Πηγή