Αλλάζουν χέρια χιλιάδες επιχειρήσεις – Πωλητήριο για δάνεια 60 δισ. ευρώ

Σε μαζικές πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων επιχειρήσεων προχωρούν οι συστημικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον τεράστιο όγκο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να παρουσιάσουν στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές νέα δραστικά σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τραπεζίτες όταν ερωτώνται γιατί τα πιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να οδηγήσουν την οικονομία δεν κρύβουν τα προβλήματά τους. Εξηγούν, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες από τον μεγάλο όγκο των ληξιπρόθεσμων δανείων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 90 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στις ιδιαίτερες συνομιλίες του αναφέρει, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ότι «αν θέλουμε να περιορίσουμε το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω των 30 δισ. ευρώ το 2021, δεν θα μπορέσουμε τελικά να αποφύγουμε τις πωλήσεις επιχειρηματικών δανείων σε διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς.

Πράγμα που σημαίνει ότι προσεχώς θα πωληθούν μαζικά επιχειρηματικά δάνεια στο 20% με 30% της αξίας τους, επιβάλλοντας στην εγχώρια αγορά ένα πρωτοφανές κύμα αναδιάρθρωσης και ανακατάταξης δυνάμεων, καθώς οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες και μη δυνάμενοι να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους θα αποκλειστούν από τις διαδικασίες εξαγοράς των δανείων τους με αποτέλεσμα να χάσουν τις επιχειρήσεις τους εν ριπή οφθαλμού.