Skip to content

ESPA Banner

Κουκλουμπέρης και Συνεργάτες | Λογιστικές, Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες | Τ: +30 24210 22373 / Φ: +30 24210 51469 | info@kouklouberis.gr
Email
Κουκλουμπέρης και Συνεργάτες | Λογιστικές, Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Logo Κουκλουμπέρης και Συνεργάτες | Λογιστικές, Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Logo Κουκλουμπέρης και Συνεργάτες | Λογιστικές, Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Logo
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Η K&Co.
    • Με Μία Ματιά
    • Οι Αξίες Μας
    • Τα Νέα Μας
    • Ισολογισμοί Εταιρειών
    • Προσκλήσεις σε Γενική Συνέλευση
    • Πελάτες και Συνεργάτες
    • Βίντεο
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • Λογιστικές Υπηρεσίες
    • Φοροτεχνικές Υπηρεσίες
    • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
    • Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
    • Νομικές Υπηρεσίες
    • Έλεγχοι ΣΔΟΕ – ΚΕΦΟΜΕΠ
  • ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
    • Επιδοτήσεις
    • Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
    • Αναβάθμιση Επιχειρήσεων
    • Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων
    • Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ
    • Νέα Επιδοτούμενα Προγράμματα
    • Τραπεζικά Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα
  • ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
  • ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    • Σχέδια Ανάπτυξης
    • Πρότυπη Επαγγελματική Συμπεριφορά
    • Εταιρική Ταυτότητα
    • Πρωτότυπες διαφημίσεις
    • Διαφήμιση σε Social Media/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
    • E-Mail Campaign / Εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    • Δημιουργία Ιστοσελίδας
  • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    • Διασφάλιση Ποιότητας
    • ISO
    • HACCP
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΗΛΕΚΤ. ΡΑΝΤΕΒΟΥ
  • ΗΛΕΚΤ. ΠΛΗΡΩΜΗ

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Home/Τα Νέα Μάς/Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…
Previous Next

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

[09.01.2018]

Γνωρίζετε ότι:

Τάση για μείωση των φορολογικών συντελεστών παρατηρείται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (για τις φορολογικές πρακτικές εντός της Ε.Ε.), που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2017. Συγκεκριμένα, πολλά κράτη έχουν ήδη προβεί σε μείωση του εταιρικού συντελεστή φόρου εισοδήματος, όπως ενδεικτικά η Κροατία, η Σλοβακία, η Ιταλία, ενώ μειώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί ή αναμένεται να γίνουν σε άλλα κράτη, όπως στο Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο. Οσον αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, παρατηρείται επίσης αυξημένη τάση για μείωση της φορολογίας. Ετσι, στην Κροατία έγινε μείωση όχι μόνο στους φορολογικούς συντελεστές αλλά επιπλέον και στον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων. Η Πορτογαλία σταδιακά εξαλείφει την επιβολή προσαύξησης αλληλεγγύης, ξεκινώντας από τις δύο χαμηλότερες φορολογικές κλίμακες. Η Φινλανδία προχώρησε σε μία γενικότερη αναμόρφωση, μειώνοντας τους χαμηλότερους και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και αυξάνοντας παράλληλα τις μειώσεις φόρου των φορολογουμένων.

Δικαίωμα πίστωσης τόσο του αλλοδαπού εταιρικού φόρου εισοδήματος όσο και του παρακρατηθέντος φόρου μερισμάτων παρέχεται ειδικά για ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή εταιρεία από θυγατρική της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το παραπάνω ισχύει εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις πλήρους απαλλαγής από τον φόρο (ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10% για τουλάχιστον 24 μήνες). Οπως ρητά αναφέρεται στη σχετική διάταξη του νόμου, ειδικά για διανομές μερισμάτων εντός Ε.Ε., εάν το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από τον οφειλόμενο φόρο, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται. Ωστόσο, η φορολογική διοίκηση τηρεί αντίθετη θέση, σύμφωνα με την οποία η πίστωση φόρου αλλοδαπής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η παραπάνω ερμηνεία έρχεται προφανώς σε αντίθεση με τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, η οποία αποτελεί ειδικότερη διάταξη σε σχέση με τη γενική διάταξη περί πίστωσης φόρου (ΠΟΛ.1039/26.1.2015).

24.750 φορολογικοί έλεγχοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2018, με πρόσφατη ανακοίνωση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Από το σύνολο των παραπάνω ελέγχων, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη εντός της τελευταίας πενταετίας. Ενώ από τους παραπάνω ελέγχους εντός της πενταετίας τουλάχιστον το 75% θα ανάγεται σε φορολογικά έτη εντός της τελευταίας τριετίας, για τα οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (ΔΕΛ Β 1192636 ΕΞ 2017). Επιπροσθέτως, αναμένεται να νομοθετηθεί η ίδρυση ενός νέου ευέλικτου και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, που θα υπάγεται αποκλειστικά στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με αποστολή τη διερεύνηση τέλεσης φορολογικών οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διευκρινίσεις για τον φόρο διαμονής στις τουριστικές επιχειρήσεις εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτές, αναμένονται τροποποιήσεις στις σχετικές διατάξεις, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη –διαμένοντα– χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω νέος φόρος έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από 1.1.2018.

Για σκοπούς υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι πρακτικά δυνατός ο συμψηφισμός κερδών από μεταβίβαση τίτλων που απαλλάσσονται της φορολογίας με ζημίες αποκλειστικά από απαλλασσόμενους τίτλους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εντός του ίδιου φορολογικού έτους. Η ζημία από μεταβίβαση απαλλασσόμενων τίτλων δεν αναγράφεται στη δήλωση φόρου εισοδήματος, καθώς δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί για συμψηφισμό με κέρδη από τίτλους που φορολογούνται στα επόμενα 5 έτη. Στη δήλωση φόρου εισοδήματος περιλαμβάνεται μόνο η ζημία από φορολογούμενους τίτλους, ως προς την οποία υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς. Αντιθέτως, απαλλασσόμενα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων αναγράφονται στον κωδικό 659 προκειμένου για κάλυψη τεκμηρίων και υπαγωγή σε εισφορά αλληλεγγύης. Ετσι, στον κωδικό 659 αναγράφεται το αποτέλεσμα του αντίστοιχου φορολογικού έτους (απαλλασσόμενα της φορολογίας κέρδη μείον ζημίες από απαλλασσόμενους τίτλους). Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό είναι πρακτικά εφικτός ο παραπάνω συμψηφισμός. Επισημαίνεται ότι εάν το αποτέλεσμα του έτους καταλήγει σε ζημία από απαλλασσόμενους τίτλους, αυτή προφανώς δεν μπορεί να αξιοποιηθεί (ΠΟΛ.1032/26.1.2015).

Παρότι ψηφίστηκε η μείωση των φορολογικών προστίμων με τον ν. 4509/2017 για φορολογικά έτη μέχρι 31.12.2013, στις εκδοθείσες έως το τέλος του 2017 πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, πρακτικά επιβλήθηκαν τα παλαιότερα δυσμενέστερα πρόστιμα. Με την παραπάνω μείωση προβλέπεται πρόστιμο έως το 50% επί της διαφοράς φόρου που θα προκύπτει από τον έλεγχο της φορολογικής αρχής, πλέον τόκου 8,76% ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, και για τις χρήσεις έως το 2013, επιβάλλονταν πρόσθετοι φόροι με ανώτατο όριο («πλαφόν») μέχρι και το 120%. (Σχετική απόφαση – ΠΟΛ.1003/2018)

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

Γεώργιος Κουκλουμπέρης2019-01-02T23:01:12+02:00

Share!

FacebookTwitterRedditLinkedInTumblrPinterestVkXingEmail

Related Posts

  • Ανακοίνωση σχετικά με την εγκατάσταση νέων πιστοποιητικών

    Ανακοίνωση σχετικά με την εγκατάσταση νέων πιστοποιητικών

    August 12th, 2022
  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), στον Γενικό Κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών συμμόρφωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.), στον Γενικό Κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

    July 29th, 2022
  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για διαβούλευση «Ανάπτυξη Κεντρικού Πλαισίου Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων των Υποδομών Κυβερνητικών Υπολογιστικών Νεφών και Εκπόνηση Μελετών Ταξινόμησης Δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων που φιλοξενούνται στο …

    ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ για διαβούλευση «Ανάπτυξη Κεντρικού Πλαισίου Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων των Υποδομών Κυβερνητικών Υπολογιστικών Νεφών και Εκπόνηση Μελετών Ταξινόμησης Δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων που φιλοξενούνται στο …

    July 20th, 2022
  • Ανακοίνωση Πρόσκλησης για διενέργεια ανοικτής Δημόσιας Διαβούλευσης

    Ανακοίνωση Πρόσκλησης για διενέργεια ανοικτής Δημόσιας Διαβούλευσης

    July 14th, 2022
  • Δ.Τ.: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης αναβαθμίζει διαρκώς τις δυνατότητες και τη λειτουργία της

    Δ.Τ.: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης αναβαθμίζει διαρκώς τις δυνατότητες και τη λειτουργία της

    July 6th, 2022

Κατηγορίες

  • OAEΔ
  • ΕΣΠΑ
  • ΝΕΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση
  • Τα Νέα Μάς
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
  • Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

  • HSBC: Αναπόφευκτη η ύφεση στην ευρωζώνη 12 August 2022
  • Άρχισε η έξοδος από το πετροδολάριο; 12 August 2022
  • Ταλαιπωρία ενόψει για τους 1.171 επιβάτες του «WorldChampion Jet» 12 August 2022
  • Δεν συμμορφώνονται και αποχωρούν – Πέντε κινεζικοί όμιλοι εκτός της Wall Street 12 August 2022
  • myPROPERTY: Εκτός λειτουργίας, από Δευτέρα 15/08, στις 16:00, έως Τρίτη 16/08, στις 11:00 12 August 2022
  • Attica Group: Διπλή πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018 12 August 2022

Επικοινωνια

ΣΤΑΘΑ 77 • ΒΟΛΟΣ • 38221

Phone: +30 24210 22373

Fax: +30 24210 44873

Email: info@kouklouberis.gr

Web: www.kouklouberis.gr

Αναζητηση

Επικοινωνια

Statha 77

Phone: +30 24210 22373

Fax: +30 24210 44873

Email: info@kouklouberis.gr

Web: www.kouklouberis.gr

Για Εξωδικαστικου Συμβιβασμου

Email: keyd.gov@kouklouberis.gr

EN ISO 9001:2008

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας και γίνετε μέλη της μεγάλης κοινότητας με 149 συνδρομητές.

Για να επιβεβαιώσετε τη συνδρομή σας, σας παρακαλούμε ελέγξτε τα εισερχόμενα μηνύματά σας ή ίσως και στον φάκελο των ανεπιθύμητων

© 2016 ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ Γ. | All Rights Reserved | ΣΤΑΘΑ 77 • ΒΟΛΟΣ • 38221 | Τ +30 24210 22373 • F +30 24210 51469
Λογιστικές, Φοροτεχνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Βόλος • Νομός Μαγνησίας • Λάρισα • Τρίκαλα • Καρδίτσα
Βόρειες Σποράδες • Σκιάθος • Σκόπελος • Αλόννησος
Λαμία • Χαλκίδα • Σέρρες • Βέροια
Λογιστικό Γραφείο και Φοροτεχνικό Γραφείο
www.kouklouberis.gr
Email
Page load link
Για την εύρυθμη λειτουργία της ιστοσελίδας η "Κουκλουμπέρης και Συνεργάτες" χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση και τη χρήση των cookies με τις κατάλληλες ρυθμίσεις στον Browser σας. Περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε Διαβάστε Περισσότερα Αποδοχή
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
el Greek
ar Arabiczh-CN Chinese (Simplified)nl Dutchen Englishfr Frenchde Germanel Greekiw Hebrewit Italianpt Portugueseru Russianes Spanish
Skip to content
Open toolbar

Accessibility Tools

  • Increase Text
  • Decrease Text
  • Grayscale
  • High Contrast
  • Negative Contrast
  • Light Background
  • Links Underline
  • Readable Font
  • Reset
Go to Top