Αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε έξι βήματα, προτείνει στις τράπεζες η PWC.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το σχέδιο που έχει προτείνει η συμβουλευτική εταιρία στις τράπεζες και το οποίο βρίσκεται υπό τη διαβούλευση των τελευταίων προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, προβλέπει έξι περιπτώσεις ρυθμίσεων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που διαμορφώνονται βάσει του ύψους του χρέους κάθε επιχείρησης και προτείνουν αναλόγως συγκεκριμένη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο της PWC προβλέπει τα εξής:
α) Για επιχειρήσεις με χρέη έως 3.000 ευρώ, τυποποιημένη αντιμετώπιση από όλες τις τράπεζες, με την παροχή έως 36 δόσεων για τη ρύθμιση της οφειλής.
β) Για επιχειρήσεις με χρέη από 3.001 έως 20.000 ευρώ, επίσης τυποποιημένη αντιμετώπιση από όλες τις τράπεζες, με την παροχή έως 120 δόσεων για τη ρύθμιση της οφειλής.
γ) Για επιχειρήσεις με χρέη από 20.001 έως 50.000 ευρώ, προτείνεται “κούρεμα” στα πανωτόκια και εφόσον η εταιρεία έχει οφειλές και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, “κούρεμα” σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το υπόλοιπο του χρέους προτείνεται να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις.
δ) Για επιχειρήσεις με χρέη από 50.001 έως 300.000 ευρώ, προτείνεται να γίνεται αυτοματοποιημένη ανάλυση (με excel) της βιωσιμότητας της επιχείρησης, η οποία θα υπογράφεται και θα εγκρίνεται για τις τράπεζες από το περιφερειακό υποκατάστημα και στο σκέλος των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία από τον τοπικό έφορο ή το ασφαλιστικό ταμείο.
ε) Για επιχειρήσεις με χρέη από 300.001 έως 2.000.000 ευρώ, προτείνεται η ίδια με την ανωτέρω αντιμετώπιση, με τη διαφορά ότι οι εγκρίσεις και υπογραφές θα λαμβάνονται σε κεντρικό και όχι περιφερειακό επίπεδο.
στ) Για τις επιχειρήσεις με χρέη άνω των 2.000.000 ευρώ, η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης θα ανατίθεται σε μελετητή (μεγάλες εξειδικευμένες εταιρίες) και οι ρυθμίσεις που θα προτείνονται θα λαμβάνουν την έγκριση κεντρικής επιτροπής των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σημείο στο οποίο ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει οι τράπεζες αφορά τις ρυθμίσεις χρεών 50-300 χιλιάδων ευρώ – κλίμακα που συγκεντρώνει και την πλειοψηφία των περιπτώσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα διευθετηθούν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η διχογνωμία των τραπεζών έγκειται στο ότι επιθυμούν όλη η διαδικασία να περνάει από τα κεντρικά και όχι από το περιφερειακό υποκατάστημα.
Οι οριστικές αποφάσεις των τραπεζών επί των προτάσεων της PWC θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, καθώς πριν από την έναρξη του εξωδικαστικού μηχανισμού στις 3 Αυγούστου, αυτές θα πρέπει να έχουν καταγραφεί σε κοινή υπουργική απόφαση την οποία θα συνυπογράψουν ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου.
Σημειώνεται ότι χθες στο Υπουργείο Οικονομίας διεξήχθη η κλήρωση για την επιλογή των 320 συντονιστών, οι οποίοι θα αναλάβουν να χειριστούν τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συνολικά είχαν υποβληθεί 986 αιτήσεις ενδιαφερομένων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας εκ των οποίων έγκυρες ήταν οι 974. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου κατά τη χθεσινή κλήρωση, “βούληση του νομοθέτη είναι να υπάρχει μία αρχική, μικρή λίστα συντονιστών, ώστε ο καθένας να αναλάβει σημαντικό αριθμό υποθέσεων, να μπορεί να ασχολείται μεγάλο κομμάτι του χρόνου του και να εξειδικευτεί στη διαδικασία. Όσοι δεν κληρωθούν θα είναι επιλαχόντες και, καθώς πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή από επιχειρήσεις, θεωρώ ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα χρειάζονται περισσότεροι συντονιστές και έτσι θα αξιοποιηθούν σταδιακά όλοι”.
Σημειώνεται ότι το όριο των 320 συντονιστών που ισχύει αρχικά στο νόμο, μπορεί να επεκταθεί, με απλή απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι προκύπτει αυξημένος φόρτος εργασίας εξαιτίας αυξημένου ενδιαφέροντος επιχειρήσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.