Ποια είναι η Wise Greece που βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Η μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece ξεκίνησε πριν περίπου 4 χρόνια. Πρόκειται για μία προσπάθεια που προωθεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας από τη μία πλευρά μικρούς Έλληνες παραγωγούς και συμβάλλοντας από την άλλη στην αντιμετώπιση της έλλειψης βασικών τροφίμων σε όσους τα έχουν ανάγκη. Για την κοινωνική της δράση εξάλλου, η κίνηση έχει λάβει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσα σε αυτές και το βραβείο “Νησίδες Ποιότητας 2015” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Π;vς το κάνει αυτό στην πράξη; Η Wise Greece προωθεί τα προϊόντα των παραγωγών σε δίκτυα πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βοηθώντας τους να αναπτυχθούν και να είναι βιώσιμοι, ενώ παράλληλα μετατρέπει το κέρδος από την πώληση των προϊόντων σε τρόφιμα για συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ορφανοτροφεία και οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

“Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να έχουμε κοντά μας 100 Έλληνες παραγωγούς, που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κίνηση, με περισσότερα από 1.500 προϊόντα. Ταυτόχρονα, επιλεγμένοι παραγωγοί δημιουργούν αποκλειστικές σειρές προϊόντων για τη Wise Greece, εκ των οποίων αρκετά προϊόντα έχουν τιμηθεί και με ανώτερα βραβεία γεύσης, όπως το διεθνές Great Taste Award. Έτσι, η κοινωνική προσφορά, προκύπτει μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο, το οποίο βοηθά και την ελληνική οικονομία” αναφέρει στο Capital.gr η Μελίνα Ταπραντζή, πρόεδρος της Wise Greece.

 

wise2

 

“Μέσα στα χρόνια ζωής μας, έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε πολλούς μικρούς παραγωγούς να είναι βιώσιμοι και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε προσφέρει βασικά τρόφιμα σε κοινωνικές δομές, όπως ορφανοτροφεία και συσσίτια, τα οποία παλεύουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τις πρώτες ύλες, για να ετοιμάσουν γεύματα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη” συμπληρώνει.

Πάνω από 10 τόνοι τρόφιμα

Η Wise Greece έχει καταφέρει να αγοράσει και να διαθέσει πάνω από 10 τόνους τρόφιμα. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να προσφέρει πρώτες ύλες για την παρασκευή ολοκληρωμένων γευμάτων (από το κυρίως γεύμα μέχρι το γλυκό), αλλά και να προσφέρει ακόμα και “ακριβά” τρόφιμα που παραδοσιακά είναι δύσκολο, λόγω κόστους, να τα αποκτήσουν τα Ιδρύματα δωρεάν, όπως το ελαιόλαδο. Τέλος, ενισχύει μικρά ιδρύματα, τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν δωρεές.

Το ξεκίνημα, αλλά και το να γίνει η πρωτοβουλία αυτή γνωστή σε παραγωγούς και καταναλωτές, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως τονίζει η κ. Ταπραντζή. “Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκινήσαμε, η κοινωνική οικονομία ήταν σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια που λόγω των εξαιρετικών κοινωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ευτυχώς το ενδιαφέρον στρέφεται αρκετά στον κλάδο. Έτσι, είναι λογικό, ότι όταν κάνεις κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, να μην βρίσκεις γρήγορα υποστηρικτές. Όμως, τελικά στην πορεία μας καταφέραμε να έχουμε κοντά μας αρκετούς παραγωγούς που μας υποστηρίζουν, καταναλωτές που επιλέγουν τα “προϊόντα για καλό σκοπό” , μεγάλες εταιρείες με τις οποίες τρέχουμε προγράμματα ΕΚΕ, καθώς και την πολύ θερμή υποστήριξη εθελοντών, οι οποίοι είναι δίπλα μας σε ότι έχουμε ανάγκη.

 

wise3

 

Οι παραγωγοί που υποστηρίζουν την κίνηση Wise Greece βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. “Σε εμάς, μπορεί κανείς να βρει βότανα από τη Βόρεια Ελλάδα, μέλι από την Πελοπόννησο, μεζέδες από τη Λάρισα, ελαιόλαδο από τη Μυτιλήνη ή την Κρήτη, γλυκά κουταλιού από την Κόρινθο, ελιές από τη Χαλκιδική, φυτικά καλλυντικά από τη Σκόπελο, αλλά και πολλά προϊόντα που παράγονται στην Αττική. Πλέον στη Wise Greece έχουμε εντάξει και αντικείμενα και ελληνικά σουβενίρ, από πολύ ταλαντούχους νέους σχεδιαστές, ενώ προσπάθειά μας είναι να αναδείξουμε ότι καλό παράγει η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, το ελληνικό προϊόν αρχίζει και αποκτά σημαντική αναγνώριση τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, για αυτό και αρκετές εταιρείες επιλέγουν να υποστηρίξουν τη Wise Greece, επιλέγοντας ποιοτικά ελληνικά προϊόντα για καλό σκοπό, ακόμα και για εταιρικά δώρα” εξηγεί η κ. Ταπραντζή.

Τα καταστήματα στο εξωτερικό που φιλοξενούν γωνιές προϊόντων Wise Greece για καλό σκοπό βρίσκονται στη Σουηδία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Αμερική κ.α. “Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στη Wise Greece, αφενός βλέπουν τα προϊόντα και την ιστορία τους να προωθούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πωλήσεις τους. Αφετέρου, φτάνουν σε νέα σημεία πώλησης. Το σημαντικότερο για εμάς φυσικά, είναι ότι και οι καταναλωτές του εξωτερικού, αναγνωρίζουν ότι με κάθε προϊόν με το μπλε σήμα Wise Greece που επιλέγουν, μας βοηθούν να προσφέρουμε τρόφιμα σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Έτσι, απολαμβάνοντας απλώς ένα ποιοτικό ελληνικό προϊόν, συμβάλλουν σε έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό σκοπό” σημειώνει η πρόεδρος τη ΜΚΟ.