Στις 804 μονάδες και με κέρδη 1,21% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με στηρίξεις και από τις τράπεζες που σημείωσαν άνοδο 2,31%.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Eurobank +3,44% και Εθνική +3,01%. ακολούθησαν Πειραιώς +1,27% αι Alpha Bank +0,62%.  Στις 29/7 ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ εξαμήνου Eurobank και Εθνική, στις 2/8 η Alpha bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips στο +2,28% έκλεισε ο ΟΤΕ, ενώ απώλειες 2,4% σημείωσε ο ΟΠΑΠ.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, αλλά και στις εξελίξεις με τον Nord Stream 1.

O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι «λόγω ανωτέρας βίας», κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μεταδίδει το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Σύμφωνα με επιστολή της Gazprom σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη στην Ευρώπη, ο ρωσικός κολοσσός αναφέρει ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 14 Ιουνίου για την παροχή αερίου στην Ευρώπη λόγω ανωτέρας βίας.

Στις 21 Ιουλίου συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί ο πολύ υψηλός πληθωρισμός. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώνει την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Η αύξηση κατά 0,25% από τον Ιούλιο έχει ανακοινωθεί και μια δεύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο έχει ήδη προεξοφληθεί.

Τα κέρδη των τραπεζών στο επίκεντρο

Στα εταιρικά κέρδη και ιδίως στα αποτελέσματα των τραπεζών εστιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα ωστόσο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, με τους βασικούς πόρους να σκαρφαλώνουν 3,1% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια εισήλθαν σε θετικό έδαφος. 0,76% ενισχύεται ο DAX της Φρανκφούρτης, ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,1%.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν ένα άλλο σύνολο αναφορών κερδών από μεγάλες εταιρείες και προσβλέπουν σε μια εβδομάδα βασικών συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% αφού ο γενικός δείκτης την Παρασκευή έκλεισε υψηλότερα, σπάζοντας ένα σερί πέντε ημερών με απώλειες. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,7% ενώ ο τεχνολογικά δεικτοβαρής Nasdaq Composite κέρδισε 1,4%.

Οι μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες ξεκίνησαν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους για το β’ τρίμηνο 2022. Η Bank of America σημείωσε άνοδο 2,4% αφού ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν κατά 32%. Η Goldman Sachs σημείωσε άνοδο 5,3% αφού ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Το γενικά θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη έρχεται εν μέσω πιο δυναμικού παγκόσμιου κλίματος. Στην Ασία-Ειρηνικό τη Δευτέρα, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άλμα άνω του 2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street ενισχύονταν οριακά νωρίς το πρωί της Δευτέρας μετά από θετικό τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Το ράλι ανακούφισης της Παρασκευής ήρθε καθώς οι έμποροι πόνταραν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα είναι λιγότερο επιθετική στην επερχόμενη συνεδρίασή της. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα, αντί για μεγαλύτερη αύξηση, πλήρους ποσοστιαίας μονάδας που είχαν προβλέψει ορισμένοι αναλυτές.

naftemporiki.gr

Πηγή