Ανοδικά έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να πάρει «ανάσα» τις τελευταίες δύο ημέρες μετά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 0,88% στις 802 μονάδες. 

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, με ισχυρή άνοδο έκλεισε η Alpha Bank (+6,52%) και ακολούθησαν Eurobank +3,95%, Πειραιώς +3,17% και Εθνική +1,61%. Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη +2,95% έκλεισε η ΕΛΧΑ, η Coca Cola ενισχύθηκε +2,68%. Τα ΕΛΠΕ υποχώρησαν 3,14% μετά τα χθεσινά κέρδη +8%.

Για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια ο πληθωρισμός στη χώρα μας ξεπέρασε το 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθωρισμός τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να αφήνει για τα καλά πλέον τα σημάδια του στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των μεταφορών. Άλλωστε όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, δεν αποκλείεται ο πληθωρισμός να «μείνει» κοντά μας, όπως είπε,  το 2023 και πιθανόν και το 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε εκ νέου το σενάριο πρόωρων εκλογών. Σε συνέντευξή του το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση αν είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφασή του να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, απάντησε: «Το έχω πει τόσες φορές ότι αυτό θα γίνει.  Από κει και πέρα καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια, αλλά δεν ψάχνω κάποιο δημοκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Η δημοσκοπική εικόνα της κυβέρνησης εξάλλου είναι εξαιρετική».

Το “παράθυρο” ευκαιρίας που έχουν ανοίξει οι τελευταίες εξελίξεις σπεύδει να εκμεταλλευτεί το οικονομικό επιτελείο. Έτσι ο ΟΔΔΗΧ ανακοινώνει την επανέκδοση 10ετούς (σταθερού επιτοκίου 1,75% λήξεως 18 Ιουνίου 2032) προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα (μέσω επανατιμολόγησης) 500 εκατ. ευρώ.

Με την απόδοση του 10ετούς στο 4,317% (σχεδόν 140 μ.β χαμηλότερα σε σχέση με πριν 2 εβδομάδες) με αμέριστη την στήριξη της ΕΚΤ και με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει την όποια εκκρεμότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο Οργανισμός επιλέγει την ασφαλή (και “κλειδωμένη”) αυτή κίνηση.

naftemporiki.gr

Πηγή