Άλλαξε το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το αρνητικό άνοιγμα λόγω Credit Suisse, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά στο +0,71% και τις 1.027 μονάδες. Στο +2,84% οι τράπεζες. Στηρίξεις και από τον ΟΤΕ.

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς η μετοχή της Credit Suisse  «βούλιαζε» κατά 63% στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, ενώ η μετοχή UBS διαπραγματευόταν κατά 14% χαμηλότερα. Στην πορεία η «βουτιά» της Credit Suisse  περιορίστηκε στο 59,70%, ενώ της UBS στο 9,7%.

Η UBS είδε πτώση στην αξία της όπως και άλλες μεγάλες τράπεζες στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη. Σημαντική πτώση είχαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική BNP Paribas, αν και οι μετοχές και των δύο ανέκαμψαν περιορίζοντας τις απώλειες.

Πόσο θωρακισμένες είναι οι ελληνικές τράπεζες στη νέα κρίση

Η επιλογή να μηδενιστεί η αξία των Additional Tier 1 bond (ΑΤ1) που είχαν ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων και το βαθύ discount στο αντίτιμο προκάλεσαν ερωτήματα, ως προς το ποιος θα καθορίζει στο εξής ποιος χάνει και ποιος κερδίζει σε μία τραπεζική διάσωση. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ανακοίνωσαν πως στα bail in της Ε.Ε. εξακολουθεί να ισχύει πως πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι. «Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μία προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών, ενώ προστίθεται πως: «Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις σε κρίσεις. Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την είδηση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινούνταν με απώλειες μέχρι να αντιστρέψει το κλίμα και να σημειώνει κέρδη +1,25%. Στο +1,24% ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Ακόμη και οι τράπεζες ανέτρεψαν τις προηγούμενες έντονες απώλειες και διαπραγματεύτηκαν 0,3% υψηλότερα. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ορυχείων σημείωναν άνοδο 1,95% και οι μετοχές των οικιακών αγαθών σημείωναν άνοδο 1,3%.

Η UBS συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει την πολύπαθη αντίπαλό της Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,2 δισ. δολάρια). Μετά την επείγουσα διάσωση, η τράπεζα θα διαθέτει επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την UBS.

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν βουτιά 54% τη Δευτέρα, ενώ η UBS ανέβηκε σε κέρδη 3,8%.

Με κέρδη κινούνται οι δείκτες της Wall Street.

naftemporiki.gr

Πηγή